Pokažimo Izraelu da je došlo vrijeme za odgovornost

Izraelu ne bi trebalo dozvoliti da zataška ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh još jednom lažnom ‘istragom’.

Palestinci protestiraju zbog ubistva dugogodišnje novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh u Gaza Cityju 12. maja 2022. (AFP)

Jedini mogući odgovor na ishitrenu ponudu izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida Palestincima da provedu “zajedničku patološku istragu” ubistva renomirane novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh može biti bijes. Takve “istrage” koje provodi Izrael služe ne da otkriju istinu, već da je zakopaju; ne da uspostave odgovornost, već da sačuvaju nekažnjivost; ne da optuže počinitelje, već da ih zaštite.

Činjenica da je ponuda za “zajedničku istragu” ubistva Shireen Abu Akleh došla direktno od ministra vanjskih poslova Lapida, a kasnije ju je ponovio premijer Naftali Bennett, govori o tome koliko je Izrael zabrinut zbog krize u sferi odnosa s javnošću s kojom se sada suočava. Takve ponude za “istragu” i “analizu” inače su ostavljene nižerangiranim zvaničnicima u izraelskom aparatu za prikrivanje. Uistinu, Izrael se uključuje u takve procese zataškavanja na visokom nivou ako vjeruje da ubistvo Palestinke može naštetiti imidžu države. Inače se ne uopće ne zamara takvim praznim gestama.

‘Zajedničke istrage’ u službi zataškavanja

B’Tselem je pokušavao, s dobrim namjerama, pokrenuti izraelske domaće mehanizme istrage desetljećima. Mi smo, tokom godina, stotinu puta aplicirali kod relevatnih vlasti da budu istraženi slučajevi Palestinaca ubijenih od izraelskih snaga sigurnosti, ali značajna odgovornost nikada nije dostignuta.

Prije šest godina smo zaključili da se ne nosimo samo s disfunkcionalnim istražnim mehanizmom, već sa organiziranom, sistematskom operacijom zataškavanja. Kao rezultat, donijeli smo odluku da ćemo nastaviti rad na takvim ubistvima, ali bez uključivanja u izraelske “istrage”.

Jasno je da je izraelski istražni mehanizam predstava. Sve i ako se otvori istraga o ubistvu Palestinca od izraelskih snaga, ona se gotovo nikada ne zaključi optužnicom protiv nekoga. Cijeli ovaj mehanizam je šarada, jer njegove mane su, zapravo, njegove glavne odlike – one koje mu omogućavaju da isporuči nekažnjivost.

‘Nekažnjivost utire put za nova ubistva’

Za početak, vojska ima zadatak da istražuje samu sebe. Vojnike obično ispituju bez optužnice, gotovo da se ne ulažu nikakve napori za prikupljanje vanjskih dokaza, a “istrage” se povlače godinama. Povrh svega ovoga, čak i gore opisana lažna istraga usmjerena je samo na nižerangirane vojnike – protiv onih koji kreiraju politike koje omogućavaju vojnicima da pucaju na Palestince nikada se ne pokreću nikakve istrage. Sve ovo, iako u mnogim slučajevima smrtni slučajevi nisu rezultat devijacija od politika izraelske vojske, već je odraz samih kriminalnih politika.

Uzmite, naprimjer, slučajeve izraleskih snajperista koji su pucali na nenaoružane Palestince u Gazi tokom protesta Veliki marš povratka. Izrael je proveo “istrage” određenih specifičnih slučajeva pucanja od snajperista, ali niko nije istraživao, a niko ni neće, pravila samog angažmana. Izraelski vojni tužilac, ista osoba koja je zadužena za vojne istrage u Izraelu, ima zadatak da da zeleno svjetlo za takve politike. Dakle, očito niko ne odgovara za to što daje snajperistima te očito ilegalne naredbe.

Izrael treba nekažnjivost kako bi održao svoj aparthejdni režim. On ne može održati kontrolu nad potčinjenom populacijom bez državnog nasilja. Stoga je ključno za režim da sebi osigura obuhvatnu nekažnjivost, dok izvodi nešto što liči na istrage, kako bi umirili međunarodna očekivanja.

Vrijeme odgovornosti konačno je stiglo

Nekažnjivost utire put za nova ubistva. Nemojte pasti na izraelsku propagandu, njegova obećanja da će “istražiti”. Izrael neće sam sebe pozvati na odgovornost, baš kao što se aparthejdni režim neće sam rasformirati. Međunarodni sudionici koji ovo ne prozivaju naprosto sebe pozicioniraju kao zupčanik u izraelskoj mašini za zataškavanje. Groteskni američki pritisak na Palestince da prihvate “zajedničku” istragu i izjava američkog ambasadora u Izraelu Toma Nidesa, koja neodređeno “podstiče” na istragu, samo pokazuje do koje mjere administracija Joea Bidena nastavlja služiti takvom mehanizmu.

Shireen Abu Akleh je jednom rekla da, iako “možda neće biti lako promijeniti realnost”, ona može barem donijeti “glas naroda svijetu”. Kako bismo održali taj glas na životu, poštovali njeno naslijeđe i zahtijevali pravudu, molim vas: Recite NE izraelskoj propagandi, pogledajte stvarnost s jasnoćom i pokažite Izraelu da je vrijeme odgovornosti konačno, iako sa zakašnjenjem, stiglo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera