Ubistvo Abu Akleh pokazuje da Izrael cilja palestinske novinare

Kao novinari koji izvještavaju sa okupirane Zapadne obale, naviknuti smo na izraelske napade na nas.

Ljudi se okupljaju u Al Jazeerinim uredima u gradu Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali, 11. maja 2022. nakon ubistva dugogodišnje novinarke Shireen Abu Akleh, koju su ubile izraelske snage  (AFP)

Iscrpljujuća je stvarnost života pod okupacijom da se, većinu jutara, Palestinci bude uz vijesti o tome da Izrael hapsi ili ubija njihove ljude.

Jučer je bilo još jedno od tih užasnih jutara.

Palestince je šokirala vijest da je dugogodišnja palestinska novinarka i dopisnica Al Jazeere Shireen Abu Akleh ubijena. Ubile su je izraelske snage dok je izvještavala o raciji izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh je bila palestinska ikona čiji su poznati lice i glas ušli u domove miliona Palestinaca i govornika arapskog širom svijeta, već duže od dvije decenije, koliko je izvještavala o izraelskoj okupaciji.

Bila je jedna od hrabrih palestinskih glasova koji su izvještavali o izraelskom smrtonosnom upadu u izbjeglički kamp Jenin 2002, o čemu je pisala prošle godine, rekavši:

“Za mene, Jenin nije jedna nevažna priča u mojoj karijeri ili čak u mom privatnom životu. To je grad koji mi može podići moral i pomoći mi da letim. On utjelovljuje palestinski duh i ponekad drhti i pada, ali izvan svih očekivanja, diže se da bi nastavio juriti svoje letove i snove.”

Sada, 20 godina kasnije, Abu Akleh je ubijena na istom mjestu na kojem je tako hrabro pričala priče o palestinskom otporu pod okupacijom tolike godine.

Novinari kao mete

Videosnimci koji su se pojavili o trenutku u kojem je Abu Akleh ustrijeljena su jezivi. Prodorni vrisci njenih kolega odjekuju kroz ekran dok Abu Akleh, koja i dalje nosi kacigu i plavi prsluk na kojem piše “PRESS”, pada licem prema dolje blizu drveta.

Mladi Palestinac iz kraja uspijeva preskočiti ogradu i pomjeriti njeno tijelo na sigurno, dok u pozadini odjekuje pucnjava.

Prema riječima novinara koji su bili stacionirani blizu Abu Akleh, bilo je potpuno jasno da se radi o grupi novinara za koje su izraelske snage iz kraja znale da su novinari.

Uprkos jasnim oznakama da se radi o novinarima, Abu Akleh je upucana u lice, a drugi palestinski novinar je pogođen u leđa.

Iako Izraelci tvrde da su Palestinci pogodili Abu Akleh, prisutni novinari kažu da ih je ciljao izraelski snajperista.

Ubistvo Abu Akleh je užasno, ali nije iznenađujuće.

Izrael decenijama cilja palestinske novinare koji izvještavaju iz okupiranih palestinskih teritorija. Izraelske snage su usmrtile desetke reportera i ranile i zatvorile stotine njih.

Ubistvo Abu Akleh vraća uspomene na našeg kolegu Yasera Murtaju, mladog palestinskog novinara u Gazi kojeg su izraelski snajperisti ubili 2018, dok je izvještavao o protestima “Veliki marš povratka”.

U oba slučaja, jasno se vidjelo da se radi o novinarima, a Murtaja je, kao i Abu Akleh, nosio plavi press prsluk.

Palestinska grupa za ljudska prava Al-Haq otkrila je da su tokom protesta “Veliki marš povratka”, izraelske snage namjerno ciljale palestinske novinare pravom municijom.

Kao novinari koji izvještavaju sa okupirane Zapadne obale, postali smo naviknuti na izraelske napade na nas. Kada izvještavaju o demonstracijama ili konfrontacijama na Zapadnoj obali, na novinare često ispaljuju suzavac, gumene metke i pravu municiju.

U slučajevima u kojima izraelska agresija protiv novinara nije smrtonosna, može dovesti do po život opasnih povreda i invaliditeta. Palestinski novinar Muath Amarneh, izgubio je oko 2019, kada su ga izraelske snage pogodile čeličnim metkom obloženim gumom.

Prema Sindikatu palestinskih novinara (PJS), od početka izraelske okupacije Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Gaze 1967, procjenjuje se da je ubijeno 86 palestinskih novinara. Više od polovine je ubijeno u godinama nakon 2000.

Iz PJS-a kažu da je samo između 2020. i 2022. na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi ubijeno šest palestinskih novinara.

Izrael će i dalje prolaziti nekažnjeno

Dovoljno je poražavajuće znati da Abu Akleh nije prva palestinska novinarka koju je Izrael ubio, ali još više uznemirava to što moramo živjeti sa saznanjem da ona sigurno neće biti posljednja i da je pravda za nju i njenu porodicu tek daleki san, koji vjerovatno nikada neće ostvariti.

Bilo kakvi izrazi “tuge” ili pozivi da se otvori “istraga” o njenoj smrti od strane Izraela ili bilo koga ko ga podržava, uključujući i SAD, samo su prazne riječi i sigurno nisu izraženi u dobroj namjeri.

Izraelska propagandna mašina već radi prekovremeno da izbjegne i preusmjeri krivicu.

Vlada distribuira neprovjerene videosnimke, tvrdeći da je zapravo palestinska vatra ubila Abu Akleh; iako postoji niz izjava svjedoka novinara koji su bili prisutni i koji kažu da su bili stacionirani daleko od palestinskih boraca, i da ju je ubila izraelska vatra.

Izraelska vlada se već predstavila kao dobronamjerna, a premijer Naftali Bennett je kazao da je “pozvao Palestince da izvrše zajedničku patološku analizu i istragu, koja bi bila zasnovana na svoj postojećoj dokumentaciji i informacijama, kako bi došli do istine. Za sada su Palestinci odbili ovu ponudu.”

Ali kako se može očekivati od Izraela da sprovede odgovarajuću istragu kada se već razriješio od zločina?

Vidjeli smo kako ovu taktiku upotrebljavaju mnogo puta. U nekoliko slučajeva gdje Izrael otvara istragu o ubistvu Palestinca, te „istrage“ gotovo uvijek budu zatvorene.

Kako su ranije istakli iz B'Tselema, vodeće izraelske organizacije za ljudska prava, “izuzev malog broja slučajeva, koji običnu uključuju vojnike nižeg ranga, nikome nije suđeno za nanošenje štete Palestincima”.

Izrael dosljedno krši međunarodne zakone na okupiranoj teritoriji, ali odgovornost se rijetko traži od strane trećih država i globalnih institucija odgovornih za osiguravanje i implementaciju pravde.

Manjak političke volje među svjetskim liderima, institucijama i agencijama da se Izrael pozove na odgovornost za svoje zločine bio je sasvim očit prošle godine kada je Izrael bombardovao toranj al-Jalaa u Gazi, u kojem su bili smješteni medijski uredi Al Jazeere i The Associated Pressa.

Sve dok Izrael i dalje nastavi djelovati nekažnjivo i kršiti ljudska prava bez pozivanja na odgovornost od strane međunarodne zajednice, i dalje ćemo svjedočiti događajima od jučer.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera