Vojsko moja, ne zovi me sada

Opčinjenost vojskama, naoružanjem, uniformama i svim ostalim što ide uz to, ne napušta Vučića ni desetu godinu od dolaska na vlast.

Vojska je potreba, ali ne i obavezni vojni rok, piše autor (EPA)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima Srbije na Đurđevdan, nametnuo je priču o povratku obaveznog služenja vojnog roka. Njegova verzija, međutim, podrazumeva da bi punoletni građani Srbije proveli 90 dana u Vojsci Srbije, a ne godinu dana koliko je to bilo u bivšoj Jugoslaviji.

Opčinjenost vojskama, naoružanjem, uniformama i svim ostalim što ide uz to, ne napušta Vučića ni desetu godinu od dolaska na vlast. Svoj drugi boravak na vlasti on je i započeo kao ministar odbrane, a onda je na tu funkciju postavljao Bratislava Gašića, keramičara iz Kruševca, Aleksandra Vulina, nekadašnju perjanicu JUL-a, i na kraju Nebojšu Stefanovića, lažnog doktora Megatrenda. Prosto se ne zna je li svojim ministrovanjem više ponizio vojsku nekadašnjih veličina poput Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, i ostalih epskih junaka iz Prvog svetskog rata.

Jedan od njih, Vulin, nije ni služio vojni rok. Kako to kaže naš narod – „vadio se na ravne tabane“, ali je zato prvi koji deli lekcije o tome da Srbija treba da vrati obavezno služenje vojnog roka. Dugo je trebalo da čujemo i po neku priču iz vojnih dana predsednika Srbije. Naravno, on u svojoj potrebi da se predstavi kao mangup, prvo što je ispričao o svom dugu otadžbini jeste to da je iz kasarne u Sarajevu bežao zbog neki devojaka. Kako mu ne poverovati? I zato treba uvesti vojni rok?

Ali, da sklonimo sve to na stranu. Zašto bi Srbija sada uvodila obavezno služenje vojnog roka? Zašto da se hiljade i hiljade mladih ljudi na silu teraju u kasarne? Kome to treba? Ako roditelji do 18. godine nisu naučili svoju decu da nameštaju krevet ili da vole svoju domovinu, nema te prisile i obaveze koja će ih tome naučiti. Deca danas nisu okrenuta onome što bi Vučić i Vulin jesu. Imaju svoje živote i svoje poglede na život. Zašto ih prekidati. Ko hoće, može slobodno da ide u Vojsku Srbije. Nikoga nisu odbili da je zdrav i prav. Bolje je decu tokom letnjeg raspusta povesti na selo da vide i osete taj život, a ne one koji su svoje živote našli u mobilnim telefonima na silu terati da uzmu oružje u ruke. Šta će im to?

Vojni rok izašao iz mode

I u ono vreme velike Jugoslavije bila je aktuelna pesma – Rado Srbin ide u vojnike, dvojica ga vuku, a trojica tuku. Ili ona – Vojsko moja, vojsko moja, ne zovi me sada. Zar Vulin nije glavni protagonista tih stihova. Promenila su se vremena. Niko u okolini nema obavezni vojni rok. Izašlo je to iz mode, kao i ono da ko nije služio vojsku, nije ni muško. Davno bilo.

Srbija, ako je neutralna i ako neće nikoga da napadne, nema čega da se plaši. Tačno je da su na vlasti isti oni koji su ratovali sa skoro celom Evropom, ali druga su vremena danas. Profesionalna vojska, ona prava i stabilna, sasvim je dovoljna za svakodnevne odbrambene poslove. Uostalom, postoji i policija. Kako su krenuli Vučić i Vulin, ima i trećepozivce da zovu na vojne vežbe. Da obnove gradivo.

Obavezni vojni rok je mnogo skupa stvar. Treba obezbediti smeštajne kapacitete, hranu za vojnike, odeću, obuću, kupiti novo oružje. Ne misle valjda da momke obučavaju na starim poluautomatskim puškama poznatim kao „papovke“. Sve to košta, a ekonomski problemi sve glasnije kucaju na vrata „srpskog tigra“. Nije li pametno ovo pitanje skloniti sa strane i posvetiti se prioritetnijim stvarima.

S druge strane već je poručio oficirima da ga ne smaraju sa izgovorima da nemaju dovoljno vojnog kadra za taj poduhvat. Valjda ti oficiri znaju bolje od njega kakva je situacija, ali im on ne dozvoljava da misle, već im kao vrhovni komandant naređuje.

Vučić se zaklinje u mir, ali mu đavo ne da mira. Kao da mu stoji na ramenu i kljuca ga – napadni, zapucaj, nek ide život. Srećom, na drugom ramenu izgleda ima dosta onih koji ga drže pod ručnom, ali on od svoje pogibeljne politike ne odustaje. Fasciniran je naoružanjem. Verovatno da može, kupio bi i nuklearno oružje. Ne razume da povratak vojnog roka nije u interesu Srbije. Šta bi time Srbija dobila? Da neće klinci od 18 godina sa tri meseca obuke da odbrane Srbiju u slučaju nekog rata sa NATO savezom, jer je Srbija okružena ovom vojnom organizacijom. Da nije možda pitao tu decu da li hoće da idu u Vojsku i to pod moranjem. Uostalom, zašto stati na njima, rodna je ravnopravnost na delu. Dajte i devojke u vojsku.

Građenje politike na ispunjenim dječačkim snovima

I ne samo tu. Možda i Miloradu Dodiku padne na pamet da prekrši sve zakone i Dejtonski sporazum, pa nešto slično organizuje i u Republici Srpskoj. Slični su, gotovo identični. Ne bi bilo veliko iznenađenje da donese odluku da momci iz RS-a moraju da oduže dug Srbiji i da služe vojni rok u Srbiji. I to ne bi bilo iznenađanje. Sve ovo, ne bi trebalo da brine region, jer svi mi imamo većih problema. Za razliku od Srbije, regionu NATO nije omražen ili ti nepoželjan. Najjači vojni savez na svetu je dovoljna garancija za bezbednost u našim dvorištima. Naki od nas, nažalost, moraju da žive sa ljudima na vlasti koji nisu dobro razumeli pad Berlinskog zida, a teško im je da shvate i današnji svet. Da nije tako, pozicija Srbije bi bila mnogo povoljnija.

Ne, on je tako odlučio u trenutku kada je Srbija očekivala odgovor na pitanje o svojoj budućnosti vizavi rata u Ukrajini. Vešt spin na koji smo se mnogi upecali i pričamo o tome, a ne o tome da je Srbija i dalje jedina zemlja u modernom svetu koja nije jasno osudila agresiju Rusije prema Ukrajini i uvela sankcije zbog te agresije. Verovatno pokušava velike rusofile da odobrovolji povratkom na staro, pričom o obaveznom vojnom roku.

Kao opravdanje svi oni koji se zalažu za obavezni vojni rok pominju Švajcarsku, takođe neutralnu zemlju. Verovatno se niko od građana Srbije ne bi mnogo bunio da se na kraju uvede i vojni rok, ali pod uslovom da i sve drugo u Srbiji bude kao i u Švajcarskoj. Od sistema, pa do standarda. Onda imaš šta i da braniš kao neutralni subjekat. Ovako, čemu vojska treba da služi – Vučićevoj sujeti u regionalnim prepucavanjima.

Vojska je potreba, ali ne i obavezni vojni rok. I taj glas mora da se čuje što više da mladi svet ne bi morao da ide u uniformu. Sredite obrazovanje, ekonomiju, poljoprivredu, pravosuđe, pa onda razmišljajte o vojnom roku. To što se Rusi pale na vojne parade i uniforme dovelo ih je do toga da su postali najomraženiji narod u ovom trenutku. Prestanite više da gradite politiku na ispunjenim dečačkim snovima. Izabrani ste da rešavate probleme i vodite zemlju u bolje dane, a ne da ih vraćate na staro.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera