Putinov neočekivani poklon Vučiću pred izbore

Ono čega je Vučić svjestan jeste da je od svog ruskog kolege Vladimira Putina dobio idealan poklon i vjetar u leđa, a to je činjenica da se vlast teško mijenja kada je velika kriza u toku.

Ruska invazija na Ukrajinu Aleksandru Vučiću dođe kao nenadano bogato nasljedstvo, piše autor (Reuters)

Rat u Ukrajini je tema broj jedan i u Srbiji. Za razliku od mnogih država, u ovom trenutku u Srbiji je u toku i predizborna kampanja, koja je u sve većoj senci ratnih sukoba između Ukrajine i Rusije. U jednom trenutku je čak i “čovek – kampanja“ Aleksandar Vučić na 48 sati zaćutao. Povukao se i tihovao dva dana kako bi spremio odgovor Srbije na ovu svetsku krizu.

Za to vreme, ali i posle toga, kampanja je potpuno skrenuta. Iako je Vučić otvorio nezavršeni Klinički centar u Beogradu, položio kamen-temeljac za nove fabrike u Surčinu i Kragujevcu, tvrdi da nije u kampanji, iako je to očigledno. Kaže da je zaboravio na kampanju, da je za tri dana ostario deset godina, da mu godina prođe ali ne i dan… I u tom svom kukanju naravno da svakodnevno “potkači” svoje političke protivnike. Ono čega je Vučić svestan jeste da je od svog ruskog kolege Vladimira Putina dobio idealan poklon i vetar u leđa.

Većina građana SrbijeRusiju i dalje naziva majkom

Poklon se najviše odnosi na činjenicu da se vlast teško menja kada je velika kriza u toku. Nekako, birači ne vole da eksperimentišu u takvim vremenima. A to je Vučiću dobrodošlo, naročito kada je Beograd u pitanju. Na već postojeći izborni inženjering Srpske napredne stranke, Putinova invazija na Ukrajinu mu dođe kao nenadano bogato nasledstvo. Na sve to, svesno krivotvori delove opozicije, optužujući ih da navijaju za NATO i da žele da Srbiju stave u zagrljaj ove omražene vojne organizacije.

Vučić obilato koristi rat u Ukrajini da bi glumio svetskog lidera zabrinutog za situaciju u svetu i nekoga ko od jutra do mraka svakodnevno juri već pomenute namirnice – pasulj, grašak, pirinač, mleko u prahu… Naravno da većina naroda, zaslepljena neprekidnom medijskom manipulacijom, vidi ono što Vučić hoće. I tako iz dana, u dan uz poruku da će Srbija biti super, a da će drugi da budu gladni, žedni, goli i bosi. Čak je sukob u Ukrajini iskoristio da optuži imaginarne protivnike koji vode hibridni rat protiv Srbije.

Da nije kampanje, možda bi Srbija drugačije u startu reagovala. Možda bi osudila agresiju Rusije, a ne samo podržala teritorijalni integritet Ukrajine. Svestan je i činjenice da ogromna većina građana Srbije podržava Rusiju šta god Put učinio. Rusija se i dalje naziva majkom. Da je situacija takva, govori i činjenica da čak i opozicija ili glasno podržava Moskvu, ili mudro ćuti i ne osuđuje agresiju. Gde da se osudi Rusija, a svi uz Putina.

Za koga navijati ako bi Rusija napala Srbiju

Predstavnici proevropske opozicije kažu da je kampanja bukvalno utihnula. Građani prilaze i samo pitaju da li će biti trećeg svetskog rata, šta ćemo mi, kako ćemo mi… U takvoj atmosferi je veoma teško voditi kampanju. Napasti Rusiju nije baš preporučljivo u ovim predizbornim vremenima. S tim u vezi je i jedan tvit koji se nedavno pojavio i koji u velikoj meri opisuju prorusku histeriju u srpskoj javnosti. “Kada bi Rusija napala Srbiju, dve trećina Srba bi navijalo za Ruse”, glasi taj tvit.

Onaj drugi deo srpske opozicije, mnogo bliži Vučiću nego demokratiji, hvali u nebesa stav države, koji je izbalansiran, kako kažu. Za sada ćute o odluci Srbije da u Ujedinjenim nacijama glasa za osudu agresije nas Rusijom. Prave se da se to glasanje nije ni dogodilo. Ponavljaju, poput dobro naučene pesmice, da su Rusi viševekovni prijatelji, braća Srbima i da imaju pravo da brane sebe od NATO pakta tako što će da napadnu suverenu zemlju. Kao da se takmiče sa Vučićem ko će više tih proruskih glasova da sakupi.

Vučić prikuplja glasove, iako nije u kampanji, i tako što prolongira objavljivanje svoje kandidature. Dok je on zabrinut za mir u svetu i ozonske rupe, ovi drugi koriste tešku situaciju za politikanstvo, a on dokazuje da mu nije važna funkcija, već da mudro i odgovorno pokušava da smiri situaciju koja, apsolutno, ne zavisi od njega. I publika reaguje upravo onako kako on očekuje. On deluje poput nekoga kome izbori nisu bitni, već narod i sigurnost stanovništva. Za to vreme čitava armija SNS aktivista šparta srpskim ulicama i popisuje ljude koji će 3. aprila glasati za Vučića, bez obzira što se još nije u javnosti odredio kao kandidat. Sasvim je jasno da je to deo te iste manipulativne akcije njegovog izbornog tima.

Istina Srbije je i dalje u Putinovim bojama

Ono što je tačno jeste činjenica da veliki broj stanovništva Srbije uz Rusiju i Putina. I danas, 22 godine od demokratskih promena, ogromna većina srpskog naroda je ubeđena da je Rusija zemlja koja je najviše finansijski pomogla Srbiji. To ne da nije tačno, nego je Rusija kao donator veoma nisko plasirana. Prva je i dalje Evropska unija, u koju sve manje građana Srbije veruje, što je pravi rezultat Vučićeve politike. Možda bismo svi voleli da je situacija drugačija, ali na žalost – nije.

Izbori u Srbiji, ako se nešto ne bude uskoro promenilo u smislu da dođe do primirja i kraja ratnih dejstva, biće u potpuno senci sukoba u Ukrajini, a to će u velikoj meri pomoći Vučiću i njegovoj ekipi. On je, doduše već popustio pred pritiscima Zapada, ali je veliko pitanje dokle će moći da ide, s obzirom na prorusko opredeljenje sopstvenih birača koji bi deklarativno i direktno svrstavanje na stranu većinske osude Rusije smatralo izdajom. Možda se trenutak istine za Vučića približava, ali za građane Srbije ta istina je i dalje u Putinovim bojama.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada