Korona, šta to bješe?

Do izbijanja varnica na relaciji Moskva – Kijev, svijet nije imao glasniju priču od pandemije COVID-19.

Polako se opraštamo od bolesti sa kojom se čovječavstvo susrelo prvi put, piše autor (EPA)

Bez obzira koliko to bizarno bilo, ali rat u Ukrajini kao da je ugasio epidemiju korona virusa u svetu. Od kada je krenula invazija ruske vojske na Ukrajinu, o korona virusu se sve manje govori i priča, a primera radi, u Srbiji na dnevnom nivou i dalje umre oko 30 ljudi.

Ne tako davno, pre dve godine, u Srbiji je 15. marta proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa i to kada je na dnevnom nivou bili manje od 50 zaraženih. Da nam je tada neko rekao da ćemo se više od dve godine boriti sa ovim virusom, teško da bismo poverovali, a sada se eto polako, opraštamo od bolesti sa kojom se čovečavstvo susrelo prvi put.

Korona je dostigla nivo zaražavanja koji je veoma visok, ali na svu sreću nije težak kao što je bio do pre nekoliko meseci. Iluzorno je verovati da je rat prekinuo dejstvo virusa, ali desilo se upravo da su vojni sukobi u Ukrajini doveli do toga da sve druge teme, pa i korona virus budu sklonjene u stranu. Mere, koje se naročito u Srbiji nisu poštovale u kapacitetu u kojem je trebalo, biće ukinute, a slična je situacija i u ostatku Evrope. Izgleda da će pitanje da li je rat ugasio koronu ostati da lebdi u vazduhu još mnogo vremena. Naročito kod teoretičara zavere.

Svijet ponovo pokazuje svoju ružnu stranu

Jasno je da do izbijanja varnica na relaciji Moskva – Kijev, svet nije imao glasniju priču od COVID-19. Tenzija je bila ogromna. Virus, smrti, mere, vakcine, COVID propusnice bile su beskrajne teme svih nas, stanovnika ove planete. Nekako smo i svi sve znali, a malo toga je bilo poznato. Svet je pokazao lice koje nije idealno, ali nekako smo se borili. Mnogi nisu uspeli, kao što je veliki broj njih otišlo ranije nego što je bilo ko očekivao. Kada bi se uradila neka vrsta analize i statistike na globalnom nivou, verovatno bi ti podaci pokazali da su najmanje pogođeni epidemijom i posledicama korona virusa upravo političari. Deluje kao teorija zavere, ali političari su pokazali mnogo veći imunitet na COVID-19 od svih ostalih.

A, upravo ti političari ne daju ovoj planeti da diše i da ide nekim svojim prirodnim i mirnim putem. Korona virus je gotovo na kolenima, ali nam ti političari ne daju mira i odmah su nam obezbedili novu temu u kojoj, barem za sada, ne umire toliko ljudi kao kada se pojavio COVID-19. Ali, ovo je tek početak. Gine običan svet, civili, a političari su udobno zavaljeni na siguricu, daleko od kuršuma i bombi. Zašto nam nisu priredili nešto zabavno i lepo, nego novu muku i tugu? I sada, kada svi redom ukidaju mere, umesto da planiramo da putujemo i da idemo na odmor i letovanje, da posetimo neke ljude i neke manifestacije koje nismo mogli zbog epidemije, neki ratuju i ginu, a ostatak sveta hrli u prodavnice i kupuje brašno, ulje, gorivo i jod. Ništa nas od toga neće zaštititi, niti nam pomoći ako veliki krenu da se igraju novog svetskog rata i to sa nuklearnim naoružanjem.

I svet ponovo pokazuje svoju ružnu stranu. Toliko svetskih organizacija od OEBS-a, preko EU-a, NATO-a i UN-a, i nikoga tu nema sposobnog da zaustavi rat. Tako je bilo i tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije. A, na kraju su morali da sednu zajedno i da se dogovore. Da je bilo snage i pameti da su sve to uradili mnogo ranije, svi bismo danas bili bogatiji za hiljade i hiljade života. Iskustvo nas ništa nije naučilo.

Zar na ovom svetu nema nekoga ko će da lupi šakom o sto i da kaže – Stanite malo, ne može ovako. Zašto da ginu civili?

Sudbina planete u rukama nekolicine

Vratimo se na koronu, koja je u stvari glavna tema ovog pisanija. Niko od nas ne zna šta će se i kako dešavati u budućnosti. Stvari sada deluju tako da se situacija smiruje sa daljom tendencijom pada. Ono o čemu stručnjaci razmišljaju jeste šta će se desiti na jesen ili kada ponovo dođe sezona gripa. Oni koji su primili vakcine se pitaju da li će ići i po četvrtu dozu, a oni koji su protivnici vakcina likuju što su progurali ovu krizu bez da su se pelcovali.

Lekari i svi koji se razumeju u viruse, kažu da korona virus nije nestao i da će još dugo godina biti tu sa nama. Mi se navikavamo da živimo sa tim virusom. Sada smo u prilici da o COVID-19 govorimo kao o jačoj prehladi, ali da su i dalje na meti hronični bolesnici kojima korona virus može da izazove velike i tragične probleme. Ne veruju da ratna dejstva mogu da ponište dejstvo virusa i sigurno je da ih vojnici neće voditi sa maskama na licu.

Bilo bio lepo kada bi nešto moglo da utiče na rat, kao što je ovaj u Ukrajini uticao na to da se o korona virusu više, pa gotovo, i ne govori. Teško je da će se to desiti, ali treba verovati i nadati se da svet nije toliko otišao u ludilo.

Sudbina planete je, na žalost, u rukama nekolicine. Njih ni korona nije zakačila, a neće ni rat. Baš zbog toga bi morali da imaju osećaj i odgovornost, a pre svega obavezu da ovu planetu sačuvaju. Ipak, nisu oni dostojni toga da bi se krah sveta vezivao za njihovu pojavu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada