Kako je palestinska akademkinja stala u kraj kampanji da je se ušutka

Slučaj Shahd Abusalame pokazao je nesigurnu situaciju s kojom se palestinski akademici suočavaju u Velikoj Britaniji.

Palestinska akademkinja Shahd Abusalama privremeno je suspendovana s pozicije na Univerzitetu Sheffield Hallam u Velikoj Britaniji u januaru (Facebook)

Kada mi je Shahd Abusalama rekla da je dobila novi posao kao vanredna profesorica na britanskom univerzitetu, bila sam i više nego ponosna. Ali samo dvije sedmice kasnije, suspendovana je, nakon što je menadžment Univerziteta Sheffield Hallam kapitulirao pred rasističkom kampanjom blaćenja njenog imena koju su protiv nje pokrenuli cionistički mediji.

Umjesto da je odbranio Shahd od uvredljivih i klevetničkih napada, univerzitet je dodao ulje na vatru, odričući se svoje dužnosti da brine o mladoj ženi tamnije puti.

Shahdina smjena izazvala je moćnu internacionalnu antirasističku kampanju u znak podrške njoj. Napadi na nju su izvedeni zbog njene otvorene i sasvim legitimne kritike države Izrael, a univerzitet je na kraju odustao od istrage o neosnovanim optužbama. Iako je Shahd vraćena na svoju poziciju, i dalje se suočava sa rasističkim i porukama mržnje od cionističkih medija i trolova. Njena suspenzija dokaz je nesigurne situacije u kojoj se nalaze mnogi Palestinci u britanskom visokom obrazovanju i rasističke okoline s kojom se suočavaju.

Odrastanje u opkoljenom kampu

Nije lako započeti akademsku karijeru u Velikoj Britaniji, pogotovo ako ste palestinska izbjeglica iz Gaze. Shahdini djed i baka su prisilno iseljeni iz svog rodnog sela Beit Jerje 1948 – jednog od više stotina palestinskih sela i gradova koje su iselile i uništile cionističke snage u zadnjim danima britanske okupacije Palestine. U činu etničkog čišćenja, novoosnovana država Izrael oduzela je stotinama hiljada Palestinaca, kao što je Abusalamina porodica, zemlju i izvore prihoda i učinila ih je izbjeglicama. Shahdini djed i baka su bili prisiljeni da se skrase u izbjegličkom kampu u Gazi, gdje je ona rođena.

Shahd je odrasla u opkoljenom gradu u kojem su napadi raketa uobičajeni. Nikada ne zaboravljate užas bombi koje eksplodiraju oko vas, zaglušujuće zvukove, bezdušno uništenje. Iskusila sam to 2012. dok sam radila istraživanje u Gazi kao doktorantica na Univerzitetu  Aberystwyth.

Shahdina porodica me ljubazno ugostila tokom mog tromjesečnog boravka u Gazi. Jednog dana je raketa pogodila automobil, usmrtivši putnike, ispred njihovog doma. Zračni napadi su uistinu započeli mjesecima prije nego što je Izrael zaista objavio rat 14. novembra. Više od 100 stanovnika Gaze ubijeno je u neselektivnom izraelskom bombardovanju; cijele porodice su naprosto zbrisane. Tokom ovog perioda stalnih zračnih napada, porodica Abusalama podijelila je svoju hrabrost sa mnom, kako bih izdržala.

Upoznala sam Shahd u noći kada se udala njena najstarija sestra Majd. Iako je sam događaj bio spektakularan, osjećaj je bio gorkosladak, jer su Majd i njen muž planirali da napuste Gazu nekoliko dana nakon vjenčanja. Godinu kasnije, svi osim jednog od petero djece iz porodice Abusalama će otići na fakultete daleko od uslova u opkoljenom Pojasu Gaze, u kojima se ne može živjeti.

Time je najmlađem Mohamedu, ostala obaveza da se brine za roditelje, čiji je jedini san bio da vide djecu sigurnu, sretnu i uspješnu. Sjećam se, kako se, tokom bombardovanja Gaze, Mohamed brinuo i za mene, govoreći mi da ostavim prozore otvorene iako je bila zima, jer bi eksplozija mogla uništiti staklo ako ih ostavim zatvorenima.

Kulturna slava u Britaniji

Za razliku od palestinskih stanovnika Gaze, ja sam mogla pobjeći od izraelskih bombi šestog dana „zvaničnog“ rata jer sam imala britanski pasoš. U suzama sam izljubila porodicu Abusalama i pridružila se konvoju koji je organizovao UN da izvede nepalestince iz Pojasa Gaze. Preplakala sam cijeli put do prelaza Rafah, podlegnuvši krivici jer sam napustila one koji nisu uživali takvu međunarodnu zaštitu od izraelskog kopnenog, pomorskog i bobardovanja iz zraka.

Uprkos svojoj traumatičnoj prošlosti, Shahd je bila izvrsna mlada studentica u Velikoj Britaniji. Završila je magistarski studij s najvišom ocjenom na Fakultetu za orijentalne i afričke studije, a potom je dobila stipendiju za doktorski studij na Univerzitetu Sheffield Hallam. U decembru prošle godine je predala svoju doktorsku disertaciju, koja istražuje historijska predstavljanja palestinskih izbjeglica u dokumentarnoj kinematografiji.

Shahd je također stekla kulturnu slavu u Velikoj Britaniji, jer ju je britanski umjetnik Marc Quinn ovjekovječio u skulpturi i dijelila je platforme s istaknutim jevrejskim učenjacima kao što su Andrew Feinstein, Paul Kelemen i Ilan Pappe. Palestinsku folklornu muziku i ples donijela je raznolikoj publici širom Velike Britanije sa Hawiyya Dance Company, koju su ona i grupa međunarodnih multivjerskih antirasističkih žena osnovale 2017. godine.

Kada mi je Shahd rekla kako planira graditi akademsku karijeru u Velikoj Britaniji, bila sam oduševljena, misleći da će zbog svoje upornosti ona tamo briljirati. Tada nisam bila svjesna negostoljubive klime koja će zahvatiti britansko visoko obrazovanje.

Islamofobična osjećanja

Akademsko okruženje u zemlji trenutno je narušeno štetnim uplitanjem postojeće vlade, koja nastavlja da pokazuje i njeguje islamofobična, rasistička i antiimigrantska osjećanja. U oktobru 2020., tadašnji ministar obrazovanja Gavin Williamson zatražio je od univerziteta da usvoje definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA), kojom se taj izraz koristi protiv onih koji kritikuju izraelski kolonijalni projekat.

Nakon toga su 122 palestinska i arapska intelektualca u pismu detaljno opisala načine na koje su definicija IHRA-e i njeni prateći primjeri instrumentalizirani u nekoliko konteksta kako bi se ušutkali branitelji palestinskih prava. Radna grupa Univerzitetskog koledža u Londonu takođe je zaključila da definicija nije „prikladna svrsi“, a čak je i profesor Kenneth Stern, glavni autor definicije, rekao da se ne bi trebala koristiti u univerzitetskom okruženju.

Bez obzira na to, Jewish News se pozvao na ovu definiciju da etiketira Shahd kao antisemita, a Univerzitat Sheffield Hallam, je bez objašnjenja ili čak razgovra sa Shahd otkazao predavanje koje je trebala držati. Napad na Shahd zasnovan je na objavi na Twitteru u kojoj je ona branila jednog brucoša koji je na plakatu napisao „Zaustavite palestinski holokaust“.

U odbranu Shahd kao odgovor na ovu klevetu, stali su mnogi. Među njima su bili umjetnici nastanjeni u Velikoj Britaniji kao što je Lowkey, palestinski učenjak i aktivista Rabab Ibrahim Abdulhadi, voditelj na Al Jazeeri Marc Lamont Hill i međunarodne zvijezde kuhari s društvenih mreža Abu Julia and Rubio.

Rastući bijes zbog napada na Palestince

Ovi glasovi pridružili su se horu podrške zajednice koju je Shahd dobila iz svog usvojenog rodnog grada, Sheffielda, i od studentskih grupa sa univerziteta širom Velike Britanije. Ova ogromna podrška nije samo dokaz opsežne zajednice koju je Shahd izgradila oko sebe kao aktivistice, prijatelja, učitelja i učenika u Palestini i Velikoj Britaniji, već također otkriva rastući bijes zbog napada na Palestince u ovoj zemlji i globalno.

Ova kampanja, koju su pomogli Evropski centar za pravnu podršku i univerzitet i sindikati, uspješno je ukinula Shahdinu suspenziju na Univerzitetu Sheffield Hallam i sada radi na tome da spriječi ponavljanje nečeg sličnog.

Ovaj pokušaj blaćenja osobe nije izolovan slučaj, već dio sistematske težnje širom Velike Britanije da se koristi definicija IHRA-e kako bi se utišali glasovi palestinskih akademika i pristalica palestinske stvari. Hrabra kao i uvijek, Shahd se zauzela za sebe i za palestinski narod i uz pomoć transnacionalnog pokreta saveznika, porazila je one koji su je pokušali ušutkati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada