Vučić, predsjednik koji ne želi da ‘baljezga’

Ponašanje kakvo je srbijanski čelnik pokazao ovih dana sigurno mu neće donijeti prijatelje, naročito ne iz Evrope.

Aleksandar Vučić je optužio premijera Kosova Albina Kurtija da je 'teroristički ološ' (Reuters)

Možda je nekoga u Evropi iznenadio rečnik predsednika Srbije Alaksendra Vučića posle, kako je rekao, blage reakcije Evropske unije na odluku da u Vladu Kosova na mesto ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića, ali one koji žive u Srbiji i u okruženju sigurno nije. Takav manir je njegova matrica ponašanja od kada je prisutan u političkom životu u Srbije. Ništa gori nije bio ni kao mladi radikalski jurišnik. Pitanje je samo koliko sve to može da košta, ne njega, već Srbiju.

Toliko arogantan u svom javnom nastupu nije našao za shodno čak ni da se odbrani i da pokuša da ublaži štetu koju je napravio, ne sebi, jer ga to i ne dotiče, već Srbiji. Šta je to Vučić rekao? Pre svega, optužio je premijera Kosova Albina Kurtija da je “teroristički ološ”. Ponovio je to u tri navrata u svega nekoliko minuta. Nazvati premijera neke zemlje, pa makar i one koju ne priznaješ, “ološem” u najmanju ruku je prosto i necivilizacijski.

‘Najgori srpski ološ sa dna kace’

Vučića je iznerviralo to što je Kurti postavio za ministra predstavnika srpske zajednice čija je lista na poslednjim izborima na Kosovu osvojila mizeran broj glasova. To je Vučiću dovoljan razlog da za nekoga kaže da je “teroristički ološ”. Bez obzira što je Ustavom Kosova predviđeno da srpski ministar u vladi mora da ima podršku najmanje šest od deset poslanika srpske nacionalnosti, nenormalno je koristiti ovakav rečnik. Do dolaska Vučića na državne funkcije ovakav rečnik nije korišćen čak ni u kafani.

Novoizabranog ministra i njegovu novopostavljenu savetnicu Radmilu Trajković “častio” je izrazom “najgori srpski ološ sa dna kace”. I ovu uvredu je ponovio nekoliko puta. Neko bi pomislio da je Kurti dobro i prošao s obzirom na činjenicu kako se Vučić obračunava sa sunarodnicima drugačijeg političkog opredeljenja. Sa Radom Trajković je svojevremeno bio i u istoj partiji. Ovakvog vređanja političkih protivnika Vučić se nikada nije odrekao. Od trenutka kada je postao član Srpske radikalne stranke tako se ponašao i to nikoga ne čudi.

Onda je, međutim, na red došla Evropska unija, odnosno zemlje članice bloka, kao i zemlje Zapadnog Balkana, odnosno njihovi lideri. Ogroman bes je bio prisutan u Vučićevom glasu kada je poručio svima iz Unija i sa Zapadnog Balkana da uzmu dnevnice, naputuju se avionima, pa neka pričaju gluposti, lupetaju na samitu u Tirani, da bi na kraju rekao da će “tamo da baljezgaju nešto”. Još srditijim tonom je poručio da Srbija po prvi put neće prisustvovati tom skupu. I, šta se desilo? Posle dve posete evropskih diplomata, Vučić je revidirao, poput golootočkih mučenika, promenio odluku i pojavio se u Tirani. Kakav državnički potez. Verovatno je uzeo dnevnice, putovao avionom i, zajedno sa svima, tamo – “baljezgario”.

Probao je ‘samo’ 37 vrsta vina

Nemerljiva je šteta koju je naneo Srbiji. Kaže da nije ni lud, ni budala, niti pijan kada je tako govorio i da je to učinio da bi ga neko iz Unije čuo. Čula ga je cela Evropa, nema dileme, a verovatno i zapamtila. Ovakav nivo bezobrazluka Evropa nije doživela ni od riskog predsednika Vladimira Putina, sa kime je u sukobu. Na svu sreću, Evropa od Srbije ne može da “dobije bombe”, kao što je to moguće u slučaju Rusije, ali ovakav rečnik je sigurno negde štikliran i imaće se u vidu kad-tad.

A da pije samo čaj od kamilice i “kolu zero”malo nas je slagao. I nas, i evropske zvaničnike. Prilikom nedavne manifestacije posvećene vinima, prilikom obilaska štandova na beogradskom sajmu, probao je “samo” 37 vrsta vina. Zabeležile kamere. Da li je lud ili budala, nije na nama da to tumačimo i utvrdimo, ali je apsolutno jasno da je nedopustivo da predsednik države govori na način na koji to radi Vučić. Slobodan Milošević je bio u mnogo lošijem odnosu sa Evropom i svetom i nikada nijednu takvu reč nije izgovorio. Vučić, eto, jeste.

Osveta je, kažu, najbolja kada se servira hladna. Možda je već i servirana u Tirani. Mi to ne možemo da znamo, jer Vučić će pričati da su ga svi tamo lepo dočekali, da je sa premijerom Holandije pričao o novim investicijama, a sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom o vinima. Čak je i potpisan sporazum o smanjenju cena roaminga. O tome što Srbija još nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Briselom, ili što je dozvolila ruskoj medijskoj imperiji RT da počne a radom u Srbiji, govoriće neki drugi. Biće to, verovatno, oni koji “ne baljezgaju”.

Sat otkucava i ne ide u njegovu korist

Jedini koji u ovoj situaciji “baljezgari” jeste Vučić, ali on toga nije svestan. Evropski zvaničnici naročito “ne baljezgare” po pitanju rešavanja kosovskog problema i uvođenja sankcija Rusiji. Baš prilikom boravka u Tirani Vučiću je stigao novi tekst nemačko-francuskog predloga, koji, kako je on rekao, nije uvažio primedbe Srbije. Upravo postizanje održivog rešenja za Kosovo i usaglašavanje spoljne politike našlo se u završnoj deklaraciji ovog samita, u prisustvu Vučića.

“Baljezgario” ili ne, Vučić će morati uskoro da se suoči sa ozbiljnim odlukama. Ponašanje kakvo je pokazao ovih dana sigurno mu neće doneti prijatelje, naročito ne iz Evrope. Za to vreme sat otkucava uveliko i ne ide u njegovu korist.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera