Cijena dizela u Srbiji kao mjera bezobrazluka države

Ekonomski stručnjaci u Srbiji su izračunali da je ‘neko’ zaradio više od 380 miliona eura u proteklih šest mjeseci na razlici u cijeni nafte.

Vlast u Srbiji ne želi da se odrekne visokih nameta koje opterećuju cijenu goriva, piše autor (Reuters)

Litar dizela u Srbiji dostigao je najveću vrednost u istoriji, 222 dinara, odnosno 1,9 evra. Kako i zašto, mnogi se pitaju, ali vlast ta pitanja nikako da čuje, niti ima volju da na njih odgovori.

A odgovor na pitanje zašto je to tako leži u činjenici da državni namet na tu cenu iznosi čak 92,45 dinara, odnosno 42,6 odsto, ali i u još nekim detaljima o čemu će biti reči. Po visini ovog nameta, Srbija je u evropskom vrhu, a kada je reč o nametima na cenu tečnog gasa, Srbija ponosno zauzima prvo mesto po visini zahvata. Treba biti iskren i reći da je država uzimala više od onoga što uzima danas, kada je reč o dizelu, pre početka ratnih sukoba u Ukrajini. Kao mera zaštite standarda građana, tada je odlučeno da se akcize smanje za deset odsto.

Kada na sve to dodamo činjenicu da je Srbija sve ovo vreme uvozila naftu iz Rusije koja je od konkurentne jeftinija za 20 odsto, potpuno je nejasno kako smo došli do toga da građani plaćaju najskuplje gorivo u regionu. I ne samo to, teško je običnom svetu objasniti i to da je dizel u Srbiji skuplji nego u svim onim zemljama u regionu koje su uvele sankcije Rusiji. Ispada da Srbija zbog “pricipijelnog stava po pitanju uvođenja sankcija Rusiji”, trpi veću štetu od same Rusije.

Nelogičnost koja ‘bode oči’

U Srbiji, država određuje maksimalnu ceni goriva i to na osnovu uredbe koju pred svaki istek produžava. Tako je isto i sa nekim drugim proizvodima. Svakoga petka, Vlada Srbije izlazi sa odlukom o tome kolika je maksimalna cena goriva u Srbiji. Ta cena traje nedelju dana, i tako, od petka do petka. Uglavnom te cene idu u visinu, retko se desi da se zabeleži neki pad, a i kada se desi to uvek bude za dinar, dva.

Jednom prilikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa konferencije za štampu bukvalno naredio Naftnoj industriji Srbije, koja je u vlasništvu ruske državne kompanije GazpromNeft da “cene idu u rikverc”. Naravno, i to je služilo u svrhu političkog marketinga aktuelnog vlastodršca u Srbiji, jer se desilo tada i retko kada.

Upravo je cena goriva u Srbiji mera bezobrazluka države prema sopstvenim građanima. Pripadnici vladajuće garniture se prosto utrkuju plašeći sopstveni narod da dolaze teška vremena i da je treći svetski rat već počeo. Za to vreme, država uzima svuda gde može i maksimalno odmaže građanima. Pričaju o ogromnim novcima koje daju za uvoz energenata, uključujući i naftu, a onda i usred te kuknjave, hvale se izgradnjom velelepnih stadiona po Srbiji na koje nema ko da dođe. Narodne pare dele kao da im je dedovina, rasipaju se tamo gde ne treba i stvaraju privid da je sve u redu.

Niko, međutim, da objasni činjenicu da građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo u regionu i pored činjenice da se uvozi nafta koja je jeftinija od ostatka sveta. I stvarno, potpuno je nelogično. Građani Srbije su navikli na razne nelogičnosti, ali ovo baš nekako bode oči. U pitanju su razne mahinacije i manipulacije države. Ekonomski stručnjaci u Srbiji su izračunali da je “neko” zaradio više od 380 miliona evra u proteklih šest meseci na razlici u ceni nafte. Nedavno je izašao podatak da je u jednom trenutku cena nafte na svetskom tržištu bila ekvivalentna situaciji kada je u Srbiji litar dizela košta između 160 i 165 dinara.

Državni kriminal

Postoji teorija da vlast u Srbiji konstantno štiti uvoznički lobi, jer se upravo u tom svetu kriju ogromne zarade. Srbija proizvodi male količine nafte i ogromni deo potreba uvozi. I u tome treba tražiti razloge za aktuelne cene goriva. Inflacija koja je realno oko 50 odsto se ne odnosi i na kurs evra u odnosu na dinar, što je takođe, jedna od velikih usluga uvoznicima.

Vučić na neprijatna pitanja o visini cena odgovara tako što uvek nađe neku državu u Evropi u kojoj je to nešto skuplje nego u Srbiji. Nikada, doduše, ne upoređuje visinu prosečne plate u tim država sa onima u Srbiji, ali uvek priča onako kako to njemu odgovara. Odgovora na prava pitanja nikada nema.

Vlast u Srbiji ne želi da se odrekne visokih nameta koje opterećuju cenu goriva. U današnjem svetu i u situaciji koja vlada, lako je naći primere gde su cene veće nego u Srbiji. To međutim, nije pravo merilo stvari. Ova vlast konstantno laže svoje građane. Kada je primetno da u rafovima nema šećera, vlast kaže da ima. Neko vreme nije bilo mleka i kada se to glasno primeti, ovi na vlasti poruče – lažete. Kada ih suočite sa činjenicama i po pitanju goriva – podrivate sopstvenu državu. I, tako u krug.

Bez obzira što mnogi u svemu vide politiku, ovde je u pitanju najobičniji državni kriminal prema sopstvenim građanima. Svakodnevno se dere koža običnom čoveku i to se sve lepo upakuje u fin papir sa sve mašnicom na vrhu. I trajaće, jer narod u Srbiji, po svoj prilici, ima veliki prag tolerancije. Ili je toliko izmanipulisan da stvarno više veruje u prazne reči nego u sopstveni pogled.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera