Bursać: Dodik sprema zakon o verbalnom deliktu

Paradoksalno je da će Milorad Dodik, ako Vlada RS-a usvoji set zakona o sprečavanju lažnih vijesti, jezika mržnje, kleveta i uvreda, određivati preko svojih medijskih pijuna šta je mržnja, a šta ne.

Milorad Dodik je napadom preko RAK-a na Senada Hadžifejzovića testirao javnost, piše autor (EPA)

Zadnji mučki napad na urednika i vlasnika FACE TV-a Senada Hadžifejzovića od jastrebova Milorada Dodika, glede izmišljenog poziva na Dodikovo smaknuće, zapravo predstavlja modus operandi po kojem politikanti i histerici iz bh. entiteta Republika Srpska delaju već tri decenije.

Ušutkivanje Senada Hadžifejzovića kao primjer

Za one koji ne znaju (ako ima takvih), na Twitteru je počela kolati lažna vijest kako je Senad Hadžifejzović u svojoj emisiji pozvao da se Dodik ubije (sic!). Jedan od podstrekača histerije koja smrdi na linč bila je i ugostiteljska radnica Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, koja se prometnula u uticajnu medijsku ličnost. Što ništa ne govori o Gorici, ali kazuje gotovo sve o medijskoj sceni u RS-u.

Kako god, svako je svojim ušima, a pogotovo nakon ponovljenog spornog snimka, mogao čuti da Hadžifejzović na govori “ubije”, nego “umiri”, ali dabome, bio je to tek početak hajke na Senada, kao viđeniju javnu ličnost bh. medijskog neba, nakon čega bi se onda vrlo jednostavno mogao gasiti jedan po jedan medij, a koji nije pod kontrolom vlasti.

I tako na scenu stupa famozna Regulatorna agencija za komunikacije, koja promptno izdaje saopštenje da će televizija FACE i Senad Hadžifejzović biti najodlučnije sankcionisani.

Draško Milinović kao Dodikov cenzor

“Ove stvari, koje smo, nažalost, vidjeli u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, prvenstveno FACE televiziji, nedopustive su i RAK ih neće dozvoliti. U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile”, izjavljuje Draško Milinović, prvi čovjek RAK-a.

Nemojte zaboraviti da je taj isti Draško Milinović bivši Dodikov direktor Radio-televizije RS-a, medijske fabrike laži, koja je u zadnjih pet godina nebrojeno mnogo puta kažnjena zbog širenja lažnih vijesti, izmišljotina, fabrikovanja, kleveta i podmetačina. Taj čovjek je, dakle, nagrađen direktorskim mjestom na poziciji u RAK-u i jasno je da je on najobičniji pijun, ali pijun koji će izvršavati prljave cenzorske poslove za svog gazdu Dodika.

Evo šta o Drašku Milinoviću, Dodikovom terenskom gaulajteru koji bi da disciplinuje medije, rekao prije dvije godine, u julu 2020, tadašnji predsjedavajući Vijeća RAK-a Plamenko Čustović, koji je, nakon skandala s izborom Milinovića, podnio ostavku: “Taj kandidat [Draško Milinović] je bio direktor RTRS-a, javnog servisa koji smo mi kao Vijeće kažnjavali bar deset puta u našem mandatu zbog kršenja Kodeksa… Sada smo mi faktički nagradili nekoga ko je radio protivno pravilima RAK-a.”

A nagrađen je čovjek koji je Dodikova medijska poluga i nagradili su ga u stranačkom dilu Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije. I nemojte zaboraviti da najžešći napadi na Hadžifejzovića idu po liniji SNSD-SDA, pokazujući da ove dvije partije tijesno sarađuju na terenu kada su u pitanju stranački interesi.

Suštinski, Dodik je napadom preko RAK-a na Senada Hadžifejzovića testirao javnost. Ono što slijedi nakon ovoga (ako mu se dozvoli) je zakonsko uvođenje verbalnog delikta u RS-u, dok će RAK, koristeći upravo Milinovića, aminovati njegovo sprovođenje.

Kad onaj koji proizvodi mržnju pravi zakon protiv mržnje

I upravo tako, manje od dva dana nakon oragnizovanih napada i hajke na Senada Hadžifejzovića, Dodik je na svom Twitter profilu najavio kako je od Vlade RS-a zatražio pripremu novog seta zakona o sprečavanju lažnih vijesti, jezika mržnje, kleveta i uvreda. Preciznije: “Radi se o zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, zakonu o sprečavanju jezika mržnje, zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivičnog djela te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka”, istakao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Jasno je kao dan da bi po slovu ovog zakona iz politike bio maknut prvo Dodik, a iz sfere medijskog informisanja njegov RTRS, na čijem čelu je bio Draško Milinović. Pa dolazimo do paradoksa po kome čovjek koji najviše krši baš ovakav potencijalni zakon i koji sije mržnju nalaže  njegovo uvođenje.

I da se ne lažemo, ako ova proputinovska zakonska skalamerija bude uvedena u RS, biće to klasični verbalni delikt, jer će iz zakona biti izuzet predlagač (čitaj Dodik) i prateća medijska klika. Jednom riječju, onaj ko te tuži i sudiće ti.

I tako će i ono malo nezavisnih i slobodnih medijskih glasova u RS-u, koji se na prste jedne ruke mogu prebrojati, biti ili ugušeni, ili će podleći sistematskim iscrpljivanjima na sudovima, ili će se iseliti, ili će mijenjati profesiju.

Milorad Dodik, čovjek kome se zlo isplati

Eto, to je sva realnost, iza koje stoji navodna briga za javni medijski prostor.

I tako će čovjek koji je u avgustu prošle godine kazao za Bošnjake: “Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karaktera… Oni nisu državotvorni narod, oni su podanički narod…” da određuje preko svojih medijskih pijuna šta je mržnja, a šta ne.

I tako će čovjek koji je kazao da imami koji uče ezan u Banjaluci “arlauču” bit moralna medijska vertikala. I tako će čovjek koji je kazao da u “Srebrenici nije bilo genocida” i da su Potočari “vojno groblje” određivati šta je laž, a šta istina.

I može se pet dana nabrajati Dodikova agenda beščašća, ali je ovdje poenta da se njemu, baš njemu, to beščašće isplatilo. Ostao je u političkom životu, ostao je na poziciji moći i sa mjesta prvog čovjeka entiteta imaće još više manevarskog prostora za svoje kancerogeno djelovanje.

Pa je pravo pitanje, hoće li OHR i visoki predstavnik zaustaviti Dodika, ili će ga i dalje nagrađivati za njegova nedjela?

Ako Dodiku i njegovim gaulajterima nakon hajke na Senada Hadžifejzovića prođe zakon kojim se uvodi verbalni delikt, ovakvi tekstovi, misli i glasovi iz RS-a će biti nepostojeći.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera