Šta će biti sa policajcima koji su zazivali novi genocid?

Svako veličanje i pozivanje na zločine mora biti sankcionisano. Nema tu izvinjenja i praštanja. Usijanim glavama, naročito u ova luda vremena, mora biti iščupana iz misli svaka ideja rata i zločina.

Na proslavi policajaca pjevale su se pjesme u kojima se veliča genocid u Srebrenici (Screenshot)

Dolazak deteta na svet smatra se najlepšim događajem u ljudskom životu. Koliko treba biti glup i bezobziran i takav čin pretvoriti u izliv šovinizma i poziva na nasilje, verovatno ne postoji normalno objašnjenje. A upravo se to desilo u Srbiji, u Priboju, višenacionalnoj sredini, gde je pripadnik MUP-a slavio rođenje svog sina sa svojim kolegama.

Na ovom slavlju se nije klicalo životu, već smrti uz prizivanje novih žrtava i zločina. Pripadnik Policijske uprave Priboj Marko Pantović na svom Facebook profilu objavio je video snimak na kojem zajedno sa starešinama i kolegama policajcima veseli uz stihove:

“Srebrenice tako si mi mila,

Dabogda se tri put ponovila…”,

“Oj Pazaru novi Vukovaru,

Oj Sjenice nova Srebrenice…”,

“Oj Fatima đe su ti dimije,

u četnika oko Ledenika…”

Organizator proslave, otac čije se rođenje deteta slavilo, Dragan Zeković, se izvinio svima koje je emitovanje pomenute pesme povredilo. Napisao je na svom Facebook profilu da on živi u multietničkom mestu, da ima puno prijatelja među Bošnjacima i da ta pesma nije ni trebalo da se čuje.

Posebno mu je žao što se “dodatno kreira loša atmosfera, preuveličava i pokušava da napravi mnogo gorim nešto što jeste. U svom izvinjenu tvrdi i da se nisu svi gosti veselili na pomenutu pesmu koja se našla na play listi. Niko je nije naručio, niti je bilo žive muzike.

Začarani krug zločina, šovinizma i nacionalizma

Prvo što pada na pamet jeste da li bi se Zeković ovako javno izvinio svojim sugrađanima i svima koje je veselje uz ovakve stihove povredilo da kojim slučajem ovo veselje nije postalo regionalna vest.

Tabloidi u Srbiji su objavili informaciju da je o ovom slučaju obavešten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji najavljuje reakciju nadležnih. On je nekoliko dana pre ovog veselja Bošnjacima koji žive u Srbiji poručio da je Srbija njihova zemlja. E sada, što bi pojedini policajci od Novog Pazara da naprave novi Vukovar, od Sjenice Srebrenicu, a tu istu Srebrenicu ponovili još tri puta, druga je stvar.

U trenucima nastanka ovog teksta niko od nadležnih u Srbiji se nije oglasio. Ministar unutrašnjih poslova i ideolog Srpskog sveta Aleksandar Vulin ćuti i proklinje Evropsku uniju ako ulazak u nju znači priznavanje genocida u Srbiji kojeg njegovi policajci prizivaju u Sjenici. Za ministarku za dijalog Gordanu Čomić i ovo je, verovatno, slučaj ogovaranja, a ona tako lepo vaspitana, na ogovaranja ne odgovara.

Budale nikako da shvate da na taj način samo pospešuju druge budale da uzvrate još gorom merom. I tako se nikada nećemo izvući iz začaranih krugova zločina, šovinizma i nacionalizma. Olako prelazimo preko mnogo toga. Nadamo se da se neće čuti i videti, a onda kada se to desi, reakcija bude u stilu – a, šta su oni nama radili.

Tako je bilo i kada se u Beogradu branio mural posvećen Ratku Mladiću. Umesto da se u roku od odmah prekine takva lakrdija, taj isti predsednik, koji priča bajke Bošnjacima i Srbiji kao njihovoj državi, pojavu murala posvećenih Mladiću brani postojanjem ulica sa imenima ustaških zločinaca u Hrvatskoj.

‘A, oni?’

Ovakvim idiotlucima se mora stati na put. Država je dužna da, kako zna i ume, preduzme mere i kazni policajce koji su se veselili uz ovakve stihove, makar to bilo i na privatnoj proslavi rođenja deteta. Ti ljudi su osramotili uniformu srpskog policajca koja inače nije mnogo na ceni, najviše zbog takvih pojava. Vulin bi ih, verovatno nagradio i unapredio, ali verovatno je i on svestan da toliko daleko ne može da ide.

Koliko je samo zla i ostrašćenosti u ovim stihovima. Čemu sve to? Jedan novi život je dočekan uz poziv na krv nekoga ko je druge vere, nacije, imena i prezimena. I onda se čudimo kada nam se dele packe uz uvek naš napamet naučen refren – a, oni! Oni neka vode računa o svojoj kući. Zašto mi ne bismo bili ti koji bismo pokazali da smo bolji, da nećemo da ta beba bude upamćena po tome da je njen dolazak na svet proslavljen uz stihove – Oj Sjenice, nova Srebrenice. Što bi se uopšte Srebrenica i pominjala kada ogroman broj stanovnika Srbije i dalje ne veruje da se tamo bilo šta loše desilo.

Ozbiljno smo bolesno društvo kada se ovako nešto dešava. I nijedna reč osude ovakvog čina nije višak, niti je prenaduvavanje. Vi ste dužni da čuvate zakon, red i mir, a ne kličete novim ratovima i zverstvima. Tu uniformu i značke nosite i kada se privatno veselite, a ne samo kada ste na dužnosti. Uostalom, Vučić poput papagaja ponavlja da se zalaže za mir u regionu, da je spreman sve da učini zarad toga. Eto mu odlične prilike da pokaže da je za mir i da jasno stavi do znanja da se ovakve stvari u Srbiji neće tolerisati. Onda će imati puno prava da drugima soli pamet i da im drži lekcije.

Srbija mora da pronađe snage, pre svega zbog sebe, i da bude država svih njenih građana. Ne sme da dozvoli nove ratove i sukobe, jer ogromna je cena koju je kroz istoriju platila u broju žrtava. Svako veličanje i pozivanje na zločine mora da bude sankcionisano. Nema tu izvinjenja i praštanja. Usijanim glavama, naročito u ova luda vremena, mora biti iščupana iz misli svaka ideja rata i zločina. Koliko god da je teško, tako se mora uraditi. Da je vlast uradila šta je trebalo, odmah i bez zadrške, slika iz Srbije sa početka nove 2022. godine bila bi mnogo bolja. Ovako, nastavlja se po starom i bez namere da se bilo šta promeni na bolje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera