Borba ‘posljednjeg Mohikanca’ za Rio Tinto

Čak je i veliki broj pristalica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protiv egzistiranja Rio Tinta u ovoj zemlji i eksploatacije litijuma u Jadru.

S obzirom da je Aleksandar Vučić najavio 'mohikansku' borbu za Rio Tinto, vjerovatno će uslijediti neka vrsta moratorija dok ne prođu izbori, piše autor (Anadolija)

Rio Tintu su, prema najavama premijerke Ane Brnabić, odbrojani dani u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom glumi “poslednjeg Mohikanca”, koji se zalaže za iskopavanje litijuma, a njegov trbuhozborac i ministar policije Aleksandar Vulin neće da glasa za poništenje ugovora sa Rio Tintom zbog pritiska opozicije. Iz samo ovog što je navedeno, jasno je da su građani Srbije suočeni sa još jednom farsom u naprednjačkoj režiji.

Apsolutno je jasno da je afera Rio Tinto pošteno uzdrmala vlast u Beogradu. Razlog tome možda nisu toliko protesti građana Srbije, koji su blokirali autoputeve, ostale saobraćajnice i mostove, koliko istraživanja javnog mnenja na koje Vučić troši ogromne novce, jer ih ima. Bukvalno, pre svake svoje odluke, predsednik Srbije konsultuje agenciju koja mu radi istraživanja ili organizuje fokus grupe. Kada je reč o Rio Tintu, Vučić se suočio sa do sada nezabeleženom situacijom. Čak je i veliki broj njegovih pristalica protiv egzistiranja Rio Tinta u Srbiji i eksploatacije litijuma u Jadru, u zapadnoj Srbiji. Gubitak tih glasova ugrožava njegovu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora. Zato je i popustio.

Kako je Aleksandar Vučić ‘promijenio ploču’

Kada je svima postalo jasno da je ovo pitanje nešto što može da ugrozi samu vlast, Vučić je promenio ploču i kompletan narativ vlasti se okrenuo ka mogućnosti poništavanja svih ugovora koji je Beograd potpisao sa Rio Tintom. Ono što jeste problematično je čvrsta obrana aktuelnih vlasti da nema veze sa ovom kompanijom i da je su samo ispunjavali obaveze kojih se prihvatila prethodna vlast, što je daleko od istine.

Postoje dokumenti i dokumenti koji tako nešto demantuju. Tačno je da su neke bivše garniture dovele Rio Tinto u Srbiju, ali od 2012. godine, pa sve do danas, Rio Tintu se mnogo puta izašlo u susret potpisivanjem svakakvih dokumenta koje naprednjaci kriju kao zmija noga. Uveliko pokazuju i dele dokumente do 2012. godine, ali nijedan posle njihovog dolaska na vlast. Između ostalog i Memorandum o razumevanju iz 2017. godine sa ovom kompanijom, kojim je planirano da 2023. godine počne eksploatacija litijuma kod Loznice.

Čak je Brnabić rekla da se niko iz aktuelnog sastava Vlade Srbije nije ni sreo sa ljudima iz Rio Tinta. Još nije odgovorila na pitanje zašto je slagala kada postoji njena izjava i video zapis iz 2018. godine, tačnije 14. aprila, u kojem, posle sastanka sa predstavnicima Rio Tinta u Londonu, kaže da su dogovoreni sastanci sa direktorima Rio Tinta na kvartalnom nivou i da je ovo ogroman uspeh Srbije. Brnabić je jasno rekla da će se lično uključiti u realizaciju ovog projekta, “kako bi Srbija imala maksimalno pozitivan efekat“.

Jasno je da je u pitanju nezgodna tema, koja može da poremeti izbornu računicu, verovatno ne u potpunosti kako bi to želela opozicija, ali u onoj meri kako bi se smanjila moć Vučića. Upravo zbog toga, vlasti danas pokušavaju da se “operu“ od Rio Tinta i da dignu ruke od svega, ali teško da će do toga da dođe. Mnogo je razloga za tako nešto, a najveći je – korupcija. Ako je tačno da je neko u Srbiji dobijao novce od Rio Tinta za realizaciju projekta izgradnje rudnika u dolini reke Jadar, onda to mnogo menja stvari. Vučić kao papagaj ponavlja da su sumnja da su bivše vlasti uzimale novce, a da on nije, što je već samo po sebi sumnjivo. Toliko smo do sada naučili o njemu i njegovim nastupima. Niko nikoga ne napada, ali sumnjiva je ta grčevita borba “poslednjeg Mohikanca“ za Ro Tinto u Srbiji.

Gornje Nedeljice na putu milijardi novčanica

Ogroman je novac u pitanju i u igri da bi se tek tako, rukom o ruku, kako je to plastično na jednoj televiziji pokazala Brnabić, odustalo od ovog posla. Mnogi su apetiti u ovoj priči namireni da bi se olako, jednom odlukom Vlade, sve to poništilo. A s obzirom da je Vučić najavio “mohikansku“ borbu za Rio Tinto, verovatno će uslediti neka vrsta moratorijuma na rad Rio Tinta dok ne prođu izbori. Ako iz tih izbora Vučić izađe kao apsolutni pobednik i još jednom opoziciju dotuče do nogu, onda će budućnost Rio Tinta biti sasvim izvesna. Prosto je nemoguće da će premijerka Srbije doneti odluku protiv svog “šefa“, koji je jasno rekao da je protiv toga da se Rio Tinto otera iz Srbije. U međuvremenu, valja kupiti vreme pred izbore brigom za zelenu agendu i to ni malo ne čudi što se naprednjaci danas bore protiv Rio Tinta, uz nekoliko izuzetaka i “poslednjeg Mohikanca“.

Činjenica je da da ova kompanija nije dobrodošla u Srbiji i da će se protesti protiv njenog opstanka sve više radikalizovati, ali i okupiti sve veći broj ljudi. Deo Srbije koji bi trebalo da završi u rudniku Rio Tinta je svakako jedan od najlepših i sigurno da je sa stanovišta ekologije važnije da ostane netaknuto. U eri opšte globalizacije i borbe za kapital, to je često zanemarljiva činjenica. Upravo je i to bila karta vlasti u Srbiji kada su “nastavili“ posao prethodnih vlasti. Ako neki posao vredi milijarde stranih novčanica, kako je moguće da jedno malo selo, poput Gornjih Nedeljica, može da stoji na putu realizaciji takvog projekta? Doživesmo, međutim, da je tako nešto moguće.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera