Sa COVID-certifikatom ili bez njega građani prepušteni sebi

Svako treba da bude dovoljno pametan i nađe način da se sačuva – vakcinisan ili ne, svejedno – jer od države tako nešto ne može da se očekuje.

Da je vakcinisano 75 posto građana Srbije, odavno bi se kretali sa modernom vrstom 'ausvajsa', piše autor (Reuters)

U Srbiji je konačno održana sednica Kriznog štaba koji se bori protiv korona virusa i na toj sednici nije doneta nijedna nova mera. Dok se starih mera niko ne pridržava, valja podsetiti da u Srbiji na dnevnom nivou bude zabeleženo više od 6.000 zaraženih.

Koliko se Srbija „ozbiljno“ bori protiv Kovida, više nego dovoljno govori podatak da je poslednja sednica Kriznog štaba održana 24. avgusta kada je zabeleženo 2.216 obolelih. Skok od nekoliko hiljada zaraženih svakoga dana nije preterano, po svoj prilici, uznemirila ni Krizni štab, a samim tim, ni državu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je po završetku sednice da se Srbija priprema za uvođenje Kovid sertifikata. Pored ovih priprema, Brnabić je najavila da će inspekcija „sada malo više da radi na terenu“.

Inspekcija je, izgleda, malo manje radila na terenu minulih meseci, jer se u Srbiji bukvalno nijedna mera nije poštovala – od nošenja maski do masovnih okupljanja. Mora biti da je inspekcija imala neke druge prioritete i nije se bavila korona virusom. A i zašto bi kada su država i državni funkcioneri prvi koji se ne pridržavaju aktuelnih mera – od nošenja maski do masovnih skupova.

Po rečima premijerke, deca su najbezbednija u školama, a najveći rizici za zaražavanje su kafići i noćni klubovi. Najavljeni Kovid sertifikati trebalo bi da važe upravo za njih. Brnabić je to objasnila rečima da bi sertifikati bili neophodni za ona mesta na kojima nije neophodno da ljudi borave.

Štitili ekonomiju, a ne zdravlje ljudi

Srbija vodi dosta apsurdnu borbu protiv korona virusa. Kada je sve ovo počelo, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje, policijski čas koji je trajao po nekoliko dana, višemesečna zabrana izlaska van domova za sve starije od 65 godina. U tom periodu, najviše zaraženih na dnevnom nivou bilo je nešto iznad 400. I niko se tada nije pitao da li se krši Ustav ili ne, kao što se to danas čini kada se najavljuju Kovid sertifikati.

Posle kratkotrajnog predaha, Srbija je bila jedina zemlja u Evropi koju je napao drugi korona – talas, i to usred leta, zahvaljujući izborima i naglom, nekontrolisanom otvaranju.

Vlast je odjednom počela da organizuje nerazumne masovne skupove u kampanji svog predsednika Aleksandra Vučića, koja, iskreno, nikada nije ni prestajala.

Sa još kraćim predahom, Srbija je, zatim, ušla u novi talas, zajedno sa ostatkom severnog dela planeta koji je trajao bukvalno do pred početak leta. Najveći broj zaraženih je tada, na dnevnom nivou, prelazio 8.000 ljudi. Mere koje je država donosila bile su takve da se zaštiti ekonomija, a ne zdravlje. Koju god meru da je predlagao Krizni štab, političari nisu prihvatali i to je obeležilo taj period.

Ostaće zabeleženo da je u jednom trenutku u Srbiji broj zaraženih pao na manje od hiljadu, ali onda je država nerazumnom odlukom otvorila skijališta, a vlast počela da organizuje nerazumne masovne skupove u kampanji svog predsednika Aleksandra Vučića, koja, iskreno, nikada nije ni prestajala.

Najteža mera koju je država tada sprovela bila je zatvaranje svih ugostiteljskih objekata sem pijaca, prodavnica i apoteka.

Krivi su drugi

Očigledno je da više niko, pa ni zemlja koja je vodeća u Evropi po privrednom rastu, tako nas vlast u Srbiji ubeđuje, nema ekonomske snage za zatvaranjem kako je bilo na početku epidemije ili za razna ograničavanja.

Postala je urbana legenda da svako ko iz državnih preduzeća uspe da obezbedi pet putnika na takav skup dobije slobodan dan.

Problem je što vlast i dalje kao glavne krivce za zaražavanje vidi u drugima, a ne u sebi. Ugostiteljski objekti su, kako je već pomenuto, glavni. A, svakoga dana smo svedoci toga da vlast organizuje besomučnu kampanju i promociju Vučića širom Srbije.

Čim je osetila da korona posustaje vlast je krenula u agitaciju po starom dobrom proverenom receptu. Trpaj narod u autobuse i vozi ga na presecanje vrpci i stranačke skupove. Za svaki skup koji Vučić organizuje na desetine autobusa prevozi ucenjen i sluđen narod.

Postala je urbana legenda da svako ko iz državnih preduzeća uspe da obezbedi pet putnika na takav skup dobije slobodan dan. Ko u tome ne vidi opasnost za porast novozaraženih, slep je kod očiju.

Pitanje efikasnosti sertifikata

Posle svih eksperimenata koje je vlast obavila nad sopstvenim narodom, a u vezi sa koronom, na red su došli i sertifikati. Pitanje je koliko uopšte je to uspešna mera. I to je sada nepoznanica po Vučića i po njegov rejting. U takvim slučajevima, Vučić se pretvori u malu macu, da ne kažemo – kukavicu. Odmah angažuje istraživače javnosti koji u roku od odmah urade anketu sa aktuelnim problemima, a zatim i malo kasnije da bi predsednik Srbije video u kom pravcu se kreće brod. Nije tu bitan ni Ustav, niti zakoni. Isključivo je važno da li će on i dalje imati uzlaznu liniju na grafikonima – ili neće. Od toga, pre svega zavisi, uvođenje kovid sertifikata.

Ono što je tek enigma, to su političari. Njih, barem u Srbiji, korona izgleda da zaobilazi. Da li zbog vakcina ili ko zna čega drugog, političari kao da su imuni.

Vučić se suočava sa neuspešnim procesom vakcinacije i sve većim nezadovoljstvom antivaksera. Da je vakcinisano 75 odsto građana Srbije, odavno bismo se kretali sa modernom vrstom „ausvajsa“, ali ovako se plaši reakcije njih, a onda i svih drugih koji bi mogli da izazovu nerede u Srbiji. Zato je on u konstantnoj kampanji koja stalno drži spremne i mobilne njegove pristalice koji iz mesta A u mesto B putuju autobusima bez postavljanja pitanja. Ako bude trebalo, doći će oni tim istim autobusima i da brane Vučića gde god to bilo potrebno, bez obzira na koronu.

Ono što je tek enigma, to su političari. Njih, barem u Srbiji, korona izgleda da zaobilazi. Da li zbog vakcina ili ko zna čega drugog, političari kao da su imuni. Obilaze masovna okupljanja bez ikakvih posledica i to svakodnevno, ne nose maske, sem kada idu u inostranstvo, jer tamo inspekcija očigledno radi svoj posao.

O čemu se tu radi, ostaće enigma, ali činjenica je da su građani Srbije i ovoga puta prepušteni sami sebi, kada je reč o koroni. Svako od nas treba da bude dovoljno pametan i da nađe način da se sačuva. Vakcinisan ili ne, svejedno. Od države tako nešto, definitivno, ne može da se očekuje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Digitalna covid zbrka dovela je do sve većeg broja falsfikovanih potvrda – na internetu se prodaju lažni PCR testovi i lažni certifikati o vakcinaciji.

Published On 30 Aug 2021

Iako još ne postoji saglasnost o uvođenju isprave ili dokumenta o vakcinaciji protiv COVID-19, tehnički za to nema prepreka, jer tehnologija za ovakve namjene postoji i primjenjuje se deset godina.

Published On 05 Mar 2021

Proces vakcinacije, iako ima dovoljno vakcina i može se birati između četiri modela, nije donio očekivani rezultat, pa je predsjednik ponovo ‘otvorio novčanik’.

opinion by Nenad Kulačin
Published On 20 May 2021
Više iz rubrike Piše
POPULARNO