Kada Beogradski univerzitet utihne

Apsolutno niko iz srbijanskog rukovodstva nije reagovao na pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

Beogradski univerzitet je nekada bio među prvih 300 univerziteta u svijetu, a sada je ispao iz prvih 500 (Al Jazeera)

Apsolutno niko, nijedan član državnog rukovodstva Srbije, makar bio i činovnik kabineta premijerke Ane Brbnabić, pa sve do predsednika države Aleksandra Vučića, nije reagovao na pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi najboljih univerzitetskih ustanova u svetu

U zemlji u kojoj je glavna proizvodna grana motanje raznobojnih kablova za auto-industriju, ovu vest niko iz vlasti nije čuo. Niti se uznemirio, uzbudio, šta god. Muk i tišina. Beogradski univerzitet je bio nekada među prvih 300 univerziteta u svetu, a sada je ispao iz prvih 500.

Ovo je verovatno najprecizniji prikaz učinka vlasti poslednjih deset godina. Niko nikada nije toliko unazadio i degradirao najvišu obrazovnu ustanovu u zemlji kao naprednjačka vlast.

Šansu u državnoj upravi i u javnim preduzećima dobijali su svi oni koji nisu uspeli u svojoj prošlosti da upišu neki od fakulteta sa BU. Rukovodeći kadar počeli su da bivaju nekada ponosni vlasnici pečenjara, firmi za uvoz kafe, kelneri u kafanama pored autobuskih stanica, razni geometri, keramičari, šoferi radikalskih funkcionera i funkcionerki…

Fakulteti koje su oni završili i sa ponosom se hvalili master i doktorskim studijama postojali su na papiru i na raznim livadama, selima, koncertnim i sportskim salama. U Vladi Srbije, od premijerke, pa sve do ministra sporta, ima više sumnjivih diplomaca nego onih sa pravim akademskim zvanjem. Prva je upravo premijerka koja nas je sve masno prevarila pričom o tome da je svoje akademskom obrazovanje stekla u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zašto bi se Ana Brnabić sekirala

Kada se malo zagrebe po ovom pitanju naleti se na zanimljive podatke. U pitanju je Northwood univerzitet u Michiganu, odsek za biznis administraciju. Prema Šangajskoj listi, u pitanju je univerzitet koji zauzima 960. poziciju na listi najboljih univerziteta u svetu.

Brnabićkin fakultet je moguće završiti za 12 meseci, po ubrzanom MBA studiranju. Neka kombinacija online studiranja i večernje škole. Zašto bi se Brnabić sekirala što je BU pao, kada je njena škola još slabija. Kada bi BU još malo pao, ona bi imala osnova da se još više diči svojim obrazovanjem.

Ministar ekonomije je doživeo najveći blam koji neki akademac sebi može da dozvoli, a to je da su ga uhvatili da je plagirao svoj doktorski rad. To je utvrdio upravo BU posle višegodišnjih pokušaja. Ministar vojni, a nekada i policijski, Nebojša Stefanović nije se zadovoljio samo završenim osnovnim studijama. On je gradio još više i stigao do doktorskog zvanja. To što je ta škola bukvalno nepostojeća i što ko ga još puta.

Uništićemo dodatno BU, pa niko neće ni da razmišlja o drugim diplomama. Stefanovićev naslednik u policiji Aleksandar Vulin je, takođe, na sumnjiv način stekao diplomu, doduše, državnog Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije je, primera radi – keramičar. Doktor nauka je i Aleksandar Šapić, nekada gorostas u bazenu između dva gola, a sada najobičniji podanik Vučićevog režima. Njegov fakultet, na kojem je doktorirao, uporni novinari su pronašli na nekoj livadi kod Mladenovca.

Vučićevo stalno isticanje obrazovanja

Spisak je ogroman i samo se niže.

Verovatno da bi bilo još gore po BU da su ljudi iz vlade rekli koju reč u odbranu najvećeg univerziteta u zemlji. BU ionako, uglavnom, proizvodi kadrove koji posao, ali i srećan život, potraže van granica svoje zemlje. Kolege ministara sa njihovih privatnih fakulteta nemaju šta da traže u inostranstvu i oni svoje uhlebljenje mogu da potraže u Srbiji, jedino ako se pre toga učlane u Srpsku naprednu stranku. Put do diplome i posla mnogo je lakši uz ovu partijsku knjižicu.

I tako, malo po malo, eto nas blizu suštine. U početku cele ove priče o fakultetima u Srbiji koji su, istine radi, zelena svetla za rad dobili od prošlih vlasti, očekivalo se će upravo Vučić da insistira na obrazovnim kadrovima. Upravo je on stalno isticao u prvi plan svoje obrazovanje koje je stekao pošteno, učeći dan i noć, ne podižući glavu od knjige čak i kada su svi drugi studenti protestovali protiv režima Slobodana Miloševića.

On je krčio sebi put učenjem i polaganje ispita sa visokim ocenama. Sebe je, tek tako i bez ikakvih dokaza, proglasio za najboljeg studenta Pravnog fakulteta u Beogradu. I onda se sa pravom pitamo kako je neko poput Vućića, dozvolio da mu ministar finansija bude čovek koji je plagirao doktorat ili da deo o investicijama vodi nekadašnji kelner u kafani u Surdulici?

Odgovor je više nego jednostavan. Način na koji Vučić vlada ne trpi kritike i pamet. Taj sistem nagrađuje poslušnost. Nisu Vučiću potrebni ministri i direktori kojima glava služi da razmišljaju i da imaju svoj stav, već da sa njom klimaju onako kako njemu odgovara.

Bez namjere ulaganja u obrazovanja

Na šta bi to ličilo kada bi predsednik države zvao nekog ministra koji se nalazi na odmoru i da ga mu kaže da nađe u budžetu devet miliona evra za neki put, a da mu ovaj kaže – vidi predsedniče, na odmoru sam i to ne može tako, jer postoje planovi, projekti na kojima radimo, ili nešto slično. Zna Vučić da su upravo BU i njegovi studenti bili udarna pesnica kojom je je oboren Milošević, i zato je njemu važno da ovaj Univezitet utihne, poput jaganjaca.

Srbija gradi nacionalne stadione i nema nameru da ulaže u obrazovanje. Internet nije stigao svuda gde će se „terati lopta“. Srbija nije zemlja u kojoj nema pametnih ljudi, ali ima mnogo poslušnika koje ne zanima progres, već isključivo milost vlastodršca. I pametni pokleknu. Od toga se danas živi, a ne od diploma i znanja.

A, što se tiče BU, ni njegovi profesori se nisu mnogo iznenadili ovim padom. Znaju sa kime i sa čime imaju posla. I njima je lakše da ćute i da ne talasaju, jer i njima sleduju neki reizbori i imenovanja. Neke druge generacije će morati da vraćaju dug prema Univerziteu koji je mnogima dao mogućnost da ispune svoje snove zahvaljujući sopstvenim radom i uspehom. Do tada će ova vlast da iznedri mnogo akademaca po svojoj volji i za svoj interes.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera