Vučićeva nevolja

Na svu ovu muku, pojavilo se iskaz sa saslušanja Belivuka u kojem je nekadašnji vođa navijača Partizana rekao da je Vučić od njega tražio neke usluge.

Do istine ćemo tragati jako dugo, ali Vučićeva nevolja je sve prisustnija, naročito na Partizanovim tribinama, piše autor u kolumni (EPA)

Početak nove fudbalske sezone u Srbiji neće biti upamćen po rezultatima na terenima, konačnim uvođenjem VAR sistema, već najpre po skandiranju dela navijača Partizana uperenog protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Krilatica koja je nastala tako što je svojevremeno jedan od navijača sa Partizanovog stadiona uleteo u kadar tokom uključenja novinara u program Radio-televizije Srbija i viknuo: „Vučiću, pederu“, postala je poklič protiv vlasti aktuelnog predsednika. Skandiranje je aktuelizovano, najpre, na stadionu Vojvodine u Novom Sadu gde je Partizan igrao protiv Proletera, a svoj nastavak je dobio i na stadionu JNA u Beograd na kojem je Partizan igrao svoju prvu međunarodnu utakmicu u okviru kvalifikacija za Ligu konferencija, nekadašnju Ligu Evrope.

Na toj utakmicu su sa Juga poslali poruku da se navija samo za Partizan i da nema mesta političkom skandiranju, međutim, navijači sa istočne i zapadne tribine nisu poslušali i skandirali su neželjeni sadržaj. To je dovelo do toga da je nekoliko navijača sa Juga uletelo na Istok i pokušalo, kao ranije, da disciplinuje navijače batinama, ali to im nije uspelo sa sve pendrecima koje su držali u rukama. Prošli su gore nego što su se nadali i brže-bolje vratili se na svoju tribinu.

Skandiranje koje je uznemirilo vlast

Ovakvo skandiranje, bez obzira koliko bilo benigno i nerelevantno, a predsednik Srbije bi dodao i netačno, ipak je u velikoj meri uznemirilo vlast koja nije navikla na bilo kakvo talasanje na tribinama. Uostalom, opšte je poznata činjenica da je upravo uhapšeni kriminalac Veljko Belivuk kao vođa navijača Partizana zavodio red na tribinama i batinama kažnjavao sve oni koji su na taj način skandirali.

Uznemireni ovakvim skandiranjem, vlast se u priličnoj meri iznervirala i na jednu od svojih televizija u nedeljnu noć poslala ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulin da celom narodu pokaže ko su i kakvi ti navijači, koji navodno pate za svojim uhapšenim vođom, i pokazali monstruozne slike odsečene glave i udova, zaklanog tela i još ponešto. Na opšte zgražavanje javnosti, te slike ne samo da su prikazane javno, već je voditeljka programa zatražila da se ponovo prikažu, jer su to navodno zatražili pratioci na Twitteru.

Vučić je naglasio da bi on objavio još više tih slika kako bi narod video sa kakvim monstrumima je država imala veze. To su, inače, isti oni monstrumi koji su disciplinovali novinare prilikom inauguracije Vučića za predsednika, tukli demonstrante pre godinu dana, i na YouTubu objavljivali slike kako „ubeđuju“ navijače“ da više ne navijaju proti Vučića na Partizanovim tribinama.

Protežiranje Crvene Zvezde

Problem koji iskreni navijači Partizana imaju sa Vučićem je neverovatno protežiranje Crvene Zvezde bukvalno u svim sportovima. Ne radi se tu o parama, kao što Vučić želi da prikaže svoju verziju istine. Predsednik Srbije se trudi da narod u Srbiji ubedi da je dao isto para Partizanu i Zvezdi. Kao da su to njegove pare. Tako se ponaša i prema klubovima i prema građanima. Ono što neće da prizna, jeste da je navijačima Zvezde dao legalne poslove, a navijačima Partizana ilegalne. Zvezda je nepobediva u košarci i u fudbalu i tu nikakva priča o „istini“ ne pije vodu.

Neko je tim navijačima Partizana za vođu navijača, prvo, doveo izvesnog Saleta Mutavog, koji je bio navijač Crvene Zvezde, a posle njegove likvidacije ga je nasledio Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja i navijač Fudbalskog kluba Rad. Pošto je Partizanov navijački kop ostao obezglavljen, zanimljivo je da je sa izdržavanja pravosnažne zatvorske kazne, naprasno, pušten Đorđe Prelić sa zadatkom da preuzme kormilo nad Partizanovim jugom. Taj Prelić je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona.

Da, Srbija je takva država gde je moguće da navijač osuđen za ubistvo drugog navijača bude pušten na slobodu sa zadatkom da preuzme navijačku tribinu. U svakoj drugoj zemlji, Preliću ne bi bilo dozvoljeno da priđe stadionu, a kamoli da bude vođa navijača. U Vučićevoj Srbiji je to, eto, dozvoljeno. Inače, Prelića je oslobodilo veće Apelacionog suda na čijem se čelu nalazi Rastko Popović, suprug Maje Popović, ministarke pravde Srbije.

Iskaz Velje Belivuka

Na svu ovu muku, pojavilo se iskaz sa saslušanja Belivuka u kojem je nekadašnji vođa navijača Partizana rekao da je Vučić od njega tražio neke usluge. Nedvosmisleno je da je Belivuk težak kriminalac i da će učiniti sve da spasi svoju kožu. U tom kontekstu treba i gledati na njegov iskaz, ali on je u njemu rekao i neke stvari koje su opšte poznate, poput zavođenja reda i mira na tribinama. Neke stvari Belivuk je preskočio u tom iskazu, ali dodatno je uznemirio Vučića i njegove verne i odane sledbenika. Horski je krenulo pravdanje pomenutih ličnosti u iskazu, kao i horska odbrana Vučića.

Predsednik Srbije je najavio da će odgovoriti mafiji za nešto „manje od 48 sati“ i taj odgovor se konačno desio u subotu uveče, na istom mestu odakle su servirane mučne fotografije pre nedelju dana. Prikazan je snimak jednog ubistva i fotografija tranžiranog ljudskog mesa, samo toliko. Imao je Vučić obzira prema publici u Srbiji, ali odgovor mafiji nije dao. Ponovio je samo da se nikada u životu nije video niti razgovarao sa Belivukom i da je spreman da ide na poligraf u bilo kojem trenutku. Niko ga, istini za volju, nije ni pitao o Belivukovom iskazu, a u studiju su sedela dva vodilja.

Tako je ostala bez odgovora i tvrdnja Belivuka da je član Vučićeve Srpske napredne stanke još od 2011. godine. Ako je verovati Belivuku, on je bio član SNS mnogo pre mnogih naprednjačkih vedeta poput Ane Brnabić, Gorana Vesića, Aleksandra Martinovića, Aleksandra Šapića… Srbija je eto ostala još jednom uskraćena za neke odgovore.

Online peticija podrške Vučiću

Kompletna mašinerija je pokrenuta u Vučićevu odbranu. Čak je pokrenuta i neka online peticija podrške predsedniku Srbije na kojoj su se pojavila i imena ljudi koji su izjavili da ih niko nije ni pitao za tako nešto. Sve je stavljeno u funkciju odbrane lika i dela Aleksandra Vučića.

Do istine ćemo tragati jako dugo, ali Vučićeva nevolja je sve prisustnija, naročito na Partizanovim tribinama. Ne možemo verovati kriminalcima, a još je poraznije to što je veoma teško verovati predsedniku Srbije. Sve dok odsečene glave i noge budu prikazivane kako bi se Vučić učinio ispravnim, poštenim i nevinim, ostaje gorak ukus u ustima. I to ne toliko zbog snimaka, koliko zbog Vučića.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera