Da biste zaustavili masovna zvjerstva, slijedite novac

Zatvaranje izvora nelegalnog finansiranja za genocidne režime i grupe neutraliziralo bi njihovu sposobnost da finansiraju nasilje.

Bavljenje nezakonitim kriminalom bi pomoglo da se zaštite civili od nasilja i zvjerstava (Reuters)

Masovna zvjerstva nisu jeftina.

Uobičajena zabluda je da sve mora zakazati kako bi se međunarodni zločini – ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid – počinili nad civilnim populacijama. Sasvim suprotno, mnoge stvari moraju biti usklađene da bi vlade, teroristi ili pobunjeničke grupe počinili zvjerstva. Potrebna im je uvjerljiva politika, organizovane institucije spremne da slijede naredbe i pristanak ključnih klijentela. I treba im novac – mnogo novca.

Nakon još jedne godine u kojoj je potreba za odgovornošću za međunarodne zločine daleko nadmašila isporuku pravde, ovaj 17. juli, Međunarodni dan pravde, korisno je vrijeme da se naglasi značaj bavljena finansiranjem počinitelja zvjerstava. Jedan način za to je da se poveže krivično gonjenje za masovna zvjerstva sa unosnim, transnacionalnim zločinima koja su njihovo pogonsko gorivo.

Punjenje džepova terorista i počinitelja genocida

Teško je, ako ne i nemoguće, sjetiti se sukoba nakon okončanja Drugog svjetskog rata gdje su počinjena masovna zvjerstva, a u kojima transnacionalni organizirani kriminal nije igrao nikakvu ulogu. Poručivanje transnacionalnih zločina, kao što su trgovina ljudima i drogom, pranje novca, nelegalna trgovina naftom, slonovačom i antikvitetima itd., značajno je doprinijelo punjenju džepova ratnih zločinaca, terorista i počinitelja genocida.

Evo nekih primjera. Zloglasna Božja vojska otpora (LRA), pobunjenička grupa koja djeluje u predjelima centralne Afrike, počinila je niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti otkako je izbio rat između ove grupe i vlade Ugande sredinom 1980-ih. U novije vrijeme, LRA je bila u stanju da preživi i nastavi s praksom otimanja djece da bi se borila u njenim redovima, zahvaljujući ilegalnoj trgovini slonovačom kroz Sudan.

U Siriji i Iraku, grupa Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) optužena je za svaki međunarodni zločin koji postoji, uključujući i pokušaj genocida nad Jazidima. ISIL-ova ekonomija zavisi od transnacionalnih organiziranih zločina, uključujući i ilegalnu prodaju nafte preko Turske na međunarodna tržišta. Iako je uništenje kulturno zaštićene baštine od strane ISIL-a dobilo značajnu medijsku pažnju, ISIL je neke antikvitete i sačuvao kako bi ih prodao, ilegalno, na crnim tržištima. Takvi međunarodni zločini omogućili su ISIL-u da preživi i terorizira civile toliko dugo.

U rijetkim prilikama je poveznica između nezakonitih i unosnih zločina i masovnih zvjerstava dobila pažnju sudova. U 2012. bivši liberijski predsjednik Charles Taylor proglašen je krivim i osuđen na 50 godina zatvora jer je pomagao i podsticao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Sierra Leoneu. Ključna za njegovu osudu bila je Taylorova uključenost u trgovinu „dijamantima iz sukoba“ kako bi se finansirale pobunjeničke grupe koje su terorizirale civile u Sierra Leoneu.

Nezakonite trgovinske mreže

U novije vrijeme je uspostavljen Specijalni sud za Kosovo i Specijalni ured tužitelja, za koji se mnogi nadaju da će rasvijetliti slučaj Oslobodilačke vojske Kosova, da li je ona bila uključena u trgovinu ljudskim organima nakon rata i navodne kontrakampanje etničkog čišćenja protiv Srbije krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Svi ovi primjeri pokazuju da su isti oni počinitelji masovnih zvjerstava isto tako istovremeno uključeni u poručivanje transnacionalnih organiziranih zločina kojima se proizvodi novac. S obzirom na to koliko je kompleksno i teško dokazati značajnu odgovornost za masovna zvjerstva, kao i na spori tok međunarodne krivične pravde, krajnje je vrijeme da se razmotri stavljanje većeg naglaska na istrage počinilaca međunarodnih zločina za njihovu uključenost u nezakonite trgovinske mreže.

Može se i treba uraditi više kako bi se destabiliziralo finansiranje počinitelja masovnih zvjerstava. To bi zahtijevalo udruženi napor državnih institucija kao i međunarodnih organizacija kakav je Međunarodni krivični sud (ICC), kako bi se povezalo istraživanje transnacionalnih organiziranih zločina i međunarodnih zločina. Na ovom frontu je ostvaren neki napredak, države poput Ugande uspostavile su specijalne odjele sposobne da istraže oba seta zločina. Druge su obećale da će isto napraviti. Bivša tužiteljica ICC-ja, Fatou Bensouda na viši nivo je podigla israživanje trgovine ljudima u Libiji kao mogući zločin protiv čovječnosti, iako do danas nema dokaza o konkretnoj akciji po ovom pitanju.

Jedan obećavajući put bio bi da se osigura da istražitelji koji istražuju masovna zvjerstva budu bolje opremljeni da prikupljaju dokaze o transnacionalnim organiziranim zločinima. Tamo gdje nisu u stanju iskoristiti te dokaze da izgrade svoje slučajeve, trebali bi ih podijeliti sa državama i institucijama koje su to u stanju i koje na taj način mogu poremetiti nezakonite mreže. Države bi isto tako trebale istražiti mogućnost uspostavljanja trajnog međunarodnog suda sa specifičnom ovlasti da se bavi transnacionalnim organizovanim zločinima, možda u vezi sa nastojanjima da se kreira međunarodni antikorupcijski sud.

Primjer Ala Caponea

Transnacionalni organizirani kriminal svake godine proizvede stotine milijardi dolara. Ali to nije samo mnogo dolara i centi. To košta i ljudskih života. Bavljenje takvim nezakonitim kriminalom bi stoga pomoglo da se zaštite civili od nasilja i zvjerstava. To je rađeno i prije.

Malo je gangstera bilo na tako lošem glasu kao Al Capone početkom 20. stoljeća. Capone, za kojeg su mnogi vjerovali da je odgovoran za brojna ubistva i nasilne zločine, u konačnici je osuđen za utaju poreza. Zatvaranje „Lica s ožiljkom“ za zločin za koji je to bilo lakše značilo je da je uklonjen s ulice i da više nije direktna opasnost po društvo. Drugim riječima, stavljanje Caponea iza rešetaka zbog utaje poreza umanjilo je njegovu sposobnost da čini nasilne zločine u budućnosti.

Takvo je i obećanje povezivanja istraživanja i krivičnog gonjenja masovnih zvjerstava sa transnacionalnim organiziranim zločinima. Remećenje mreža nezakonite trgovine i krivično gonjene počinitelja transnacionanih zločina neutraliziralo bi sposbnost genocidnih režima, terorističkih organizacija i pobunjeničkih grupa da finansiraju svoje nasilje, na taj način odvraćajući zvjerstva.

Slijedite novac i možda će počinitelji zvjerstava širom svijeta naći svog para.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera