Glas koji brani Jerusalem, a cionisti ga optužuju za antisemitizam

Ne čujemo nikakve glasove ili intervencije iz civiliziranih zemalja svijeta dok cionistička okupacija čini najgnusnije ratne zločine u okupiranoj Palestini, dok zvaničnici iz SAD-a i Evropske unije neprestano podsjećaju na pravo okupatora da se brani.

Recep Tayyip Erdogan nije se zaustavio samo na protestiranju protiv varvarstva okupatora i njegovog ponašanja, već je pokrenuo snažan diplomatski napad zahtijevajući da se genocid u Gazi što prije zaustavi, piše autor (Anadolija)

Tokom nedavnog napada na Pojas Gaze, cionistička okupacija je počinila sve zločine koji su međunarodnim pravom definirani kao zločini protiv čovječnosti. U zračnim napadima na stambena područja i raketnim napadima sa kopna na civile i naoružane osobe bez razlike, pod izgovorom prava na samoodbranu, poginulo je oko 250 civila. Bolnice, sjedišta novinskih agencija, televizijskih kuća i škole uništeni su u sedam dana bombardiranja.

Kao rezultat toga, najmanje 70 posto stradalih su djeca, a 30 posto žene. Stanovnici Gaze nemaju avione sposobne da se suprotstave izraelskim napadima, a nemaju ni protivzračnu odbranu, niti protivavionske raketne sisteme koji bi ih zaštitili od napada cionističke okupacije.

Preliminarne procjene ovih napada uključuju zločine protiv čovječnosti, a budući da ne postoje dvije strane približne ili jednake snage na terenu, napadi će zasigurno dovesti do stradanja djece i civila. Zbog toga se svaki izraelski napad pretvara u humanitarnu katastrofu velikih razmjera u Pojasu Gaze, koji je, zapravo, već 15 godina pod blokadom.

SAD i Evropa su okupirali Palestinu i Jerusalem

Stanovnici Gaze, čiji su resursi poput vode, električne energije i plina pod  potpunom kontrolom okupacione vlade, žive u velikom zatvoru u kojem nedostaju najosnovnije životne potrebe. Nažalost, ne čujemo nikakve glasove ili intervencije iz civiliziranih zemalja svijeta dok cionistička okupacija čini najgnusnije ratne zločine u okupiranoj Palestini. Pardon, s vremena na vrijeme smo mogli čuti neke glasove iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Austrije.

Ti glasovi su osudili Hamasovo ispaljivanje raketa na okupirane teritorije i izrazili razumijevanje za okupatorska ubijanja civila u kontekstu “prava na samoodbranu”. Umjesto da osude napade okupatora i činjenje genocida nad vlasnicima zemljišta, ignorirali su stradanje 250 civila u napadima i ranjavanje 1.500 osoba, ne iskazujući nikakav interes da se bave problemima Palestinaca.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije neprestano podsjećaju na pravo okupatora da se brani. Uprkos svim slikama i događajima, pojedine strane i dalje preporučuju okupatoru da bude suzdržan i najoštrije osuđuju Hamasovu raketnu paljbu.

Zapravo, postoje strane koje podržavaju nepromišljene napade okupatora, što mu je i ulilo toliko samopouzdanje. Sjedinjene Američke Države i Evropa su okupirale Palestinu i Jerusalem, i to od trenutka kada je Zapad počeo podržavati cionistički projekat u Palestini. Oduzeta je volja čitavog arapskog svijeta, a ako je Jerusalem okupiran, onda je i cijeli svijet pod okupacijom.

Diplomatski napori turskog predsjednika

Najmanja kritika upućena okupatorima i njegovim zločinima suočena je s optužbama za antijudaizam i antisemitizam. Naprimjer, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije se zaustavio samo na protestiranju protiv varvarstva okupatora i njegovog ponašanja, već je pokrenuo snažan diplomatski napad, zahtijevajući da se ovaj genocid što prije zaustavi. Također je nastojao iskoristiti svoje međunarodne relacije kako bi zaustavio izraelsku agresiju, obavljajući telefonske razgovore s predsjednicima 25 država tokom Ramazanskog bajrama.

Niko ne može poreći da diplomatski napori nisu podigli potrebnu svijest o tragediji Pojasa Gaze, o razmjerima zločina koje čine okupatori i nužnosti njihovog napuštanja palestinskih teritorija. Stoga je predsjednik Erdogan u svim prilikama stavljao do znanja da radi na tome da se postigne još više i da se nikada neće zaustaviti.

U svom nedavnom obraćanju, turski predsjednik se osvrnuo na priču o osmanskom vojniku koji je čuvao Jerusalem do 1982. godine. Dodao je da bi turski narod mogao nastaviti ovaj zadatak ako se za tim ukaže potreba. Može se reći da ove riječi ostavljaju tračak nade potlačenom palestinskom narodu, koji pati pod ugnjetavanjem okupacije. Osim ovog govora, nismo mogli čuti nijedan drugi glas koji se digao protiv Izraela.

Zbog svoje oštre retorike protiv masakara koje čine okupatori, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je optužen za antisemitizam. Zaista je ova optužba neopisivi bezobrazluk. Kao da Palestinci koji se brane od okupacije moraju prihvatiti ugnjetavanje i nepravdu kako ih Izrael i njegovi saveznici ne bi optuživali za antisemitizam i antijudeizam, jer se svaki otpor tumači kao neprijateljstvo prema judaizmu i Jevrejima podjednako.

Oružja za ušutkivanje kritičara i opravdavanje zločina

Izjave američkog State Departmenta predstavljaju podršku cionizmu i protivljenje bilo kome ko se suprotstavi ubicama djece. Ustvari, svi ovi potezi ukazuju na to da američka administracija, koja nikada nije odustala od podrške Izraelu, nije slobodna kao što smo to ranije mislili.

Razlozi bezuvjetne podrške Austrije i Njemačke Izraelu također su jasni, jer povijesni kompleks krivnje zbog nacističkog genocida nad Jevrejima i dalje opterećuje dvije zemlje i čini ih taocima cionizma. Uzaludno je očekivati da će te dvije države slobodno izraziti svoje mišljenje o onome što se događa.

Isto se, u što nema sumnje, odnosi i na američke kreatore politike, ali u drugom kontekstu. Nema opravdanja za ono što Izrael čini Palestincima i niko ne može optužiti predsjednika Erdogana ili bilo kojeg drugog muslimana za antisemitizam. Međutim, optuživanja za antisemitizam su postala jedno od najvažnijih izraelskih oružja za ušutkivanje kritičara i opravdavanje zločina.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera