‘Spartanci’ izdali Srbiju

Nakon što je pre tri dana Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom je potvrđena tvrdnja da se radi o genocidu, usledile su burne reakcije, najpre poslanika crnogorskog Demokratskog fronta (EPA)

Nakon što je pre tri dana Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici kojom je potvrđena tvrdnja da se radi o genocidu, usledile su burne reakcije, najpre poslanika crnogorskog Demokratskog fronta, polovine građana Crbe Gore i većinskog dela javnosti u Srbiji i Republici Srpskoj.

Ovoj skupštinskoj odluci u Crnoj Gori prethodila je smena ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladiimira Leposavića koji je početkom aprila ove godine, iako odlikaš i student pravnih nauka sa prosečnom ocenom 10, nekoliko meseci posle ustooličenja na mesto ministra „pao na ispitu“. On je pred crnogorskim poslanicima tada rekao da će priznati genocid u Srebrenici kada se to nedvosmisleno utvrdi i konstatovao da je Tribunal u Hagu gde je suđeno za taj genocid „izgubio svoj legitimitet“. Posle toga su, pred njegovu smenu i donošenje Rezolucije o Srebrenici, usledile tragikomične izjave premijera Zdravka Krivokapića koji je najavljujući Leposavićevu detronizaciju rekao da je doneo tešku odluku, uz komentar „da je to uradio ministar poljoprivrede ja bih rekao da je uradio iz neznanja“.

U znak podrške ražalovanom Leposaviću održani su protesti u više crnogorskih gradova, a na društvenim mrežama objavljena je fotografija transparenta sa mosta u Podgorici: „Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite, nije bilo genocida“. Stihoklepac se i nije proslavio. I ispred crnogorske ambasade u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu u ponedeljak uveče u znak protesta bačene su dimne bombe. Nije šala, „srpska Sparta“ izdala je stariju sestru!

Leposavić – spoj nauke, nacionalizma i crkve

Sada već bivši ministar Leposavić trostruki je dobitnik nagrade Univerziteta u Beogradu za stručne radove u oblasti pravnih i ekonomskih nauka. Doktorirao je iz oblasti međunarodne zaštite manjina (2016) na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Bio je asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran u Podgorici, a dve godine predavač na univerzitetu Union u Beogradu.

Član je pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske u pregovorima sa Vladom oko Zakona o slobodi veroispovesti. Pred parlamentarne izbore 2012. govorio je na mitingu koalicije Srpske sloge, koju je, između ostalih, činila i stranka srpskih radikala.

Dve godine kasnije u govoru na skupu Socijalističke narodne partije kritikovao je mogući ulazak Crne Gore u NATO. U braku je sa Amerikankom Vy Nguyen, koja je zaposlena u američkom Ministarstvu odbrane.

Mandić, Knežević i srpski tabloidi

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić rekao je posle usvajanja Rezolucije („koju nije izglasao ni parlament BiH“) da ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Njegov kolega Milan Knežević bio je još revnosniji i Srbiji i srpskom narodu uputio izvinjenje, u kome kaže da je srpski narod Rezolucijom proglašen genocidnim, što je i Mandić ponovio na pres konferenciji.

Po ustaljenoj praksi crnogorski Srbi (sumnjiva, politikantska kategorija) čim zagusti hrle u Beograd da se izjadaju i poklone, bezrazložno dodirujući nosom zemlju. Pomenuti Milan Knežević iz DF izjavio je u petak za TV Prva da niko od građana koji su glasali za promene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanovića nije mogao da pomisli da će veći deo parlamentarne većine „proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan“. Teško je poverovati da on nije shvatio da nije kriv narod nego bolesni pojedinci, ali je probitačnije je ako se iskaže što žešće, taman bilo lažno.

“Osećam izvesnu dozu sramote iako sam glasao protiv te rezolucije. Želim da se izvinim celoj Srbiji i srpskom narodu zbog onoga što se desilo u parlamentu, jer to nije većinska Crna Gora”, klanja se Srbijici Knežević i srpski, udvorički reče da su izglasavajući Rezoluciju Bečić, Abazović i Đukanović „izglasali najsramniju i najizdajničkiju odluku protiv srpskog naroda“. Baška mu je ovo „najizdajničkiju“.

Srbijanski tabloidi pod kontrolom Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića sinhronizovano su raspalili iz svih oruđa, optužbama na račun Krivokapića, predsednika Skupštine Alekse Bečića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića. U naslovima se isticalo da su „gori od ustaša“, da su „osudili Srbe i Srbiju da su genocidan narod”, čak su građani Srbije pozvani da bojkotuju letovanje na crnogorskom primorju.

Nož u leđa Srbiji

Aktuelni srbijanski vladar od mesne zajednice do najvišeg trona odavno pribegava da njegove misli javnosti izručuju njegovi čauši. Među prvima se oglasio jagodinski šerif, predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma. Otkako je optužen za bunga bunga seanse za vladajuću kliku u privatizovanoj varoši Jagodina, vrhovnik srpski ga redovno pripušta na televizije koje dobacuju po vasceloj Srbiji.

Posle usvajanja crngorske Rezolucije Jagodinac kome nijedan krojač ne zna broj kaputa ocenio je da su političari iz Crne Gore na čiju inicijativu je usvojena Rezolucija o Srebrenici u parlamentu zabili nož u leđa Srbiji i srpskom narodu. Ne razumem ovog duhovnog bednika. Srbija nema leđa, a i sav narod nije uzeo učešća u srebreničkom masakru.

Najbliži saradnik Željka Ražnatovića Arkana koji se debelo ogrešio u ratnim pohodima po Slavoniji recimo, podseća Mila Djukanovića i Zdravka Krivokapića da su se tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, Srbi i Crnogorci zajedno borili za očuvanje tadašnje zajedničke države i u Hrvatskoj i u BiH. Sada su, kaže, Đukanović i Krivokapić usvojili Rezoluciju „o zabrani negiranja genocida u Srebrenci“ i „liderski“ podsetio „da je mnogo brakova i prijatelja između srpskog i crnogorskog naroda“ i da su oni koji su doneli takvu odluku „radili na štetu oba naroda“.

Šešeljevci najkonkretniji

Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja promptno je zatražila da se crnogorskom premijeru Krivokapiću, i svima koji su izglasali za  Rezoluciju o Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

Usvajanje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore, navode radikali u saopštenju, je sraman čin i izdaja srpskih nacionalnih interesa. SRS zahteva od Vlade da odmah usvoji odluku o zabrani ulaska u Srbiju svim poslanicima koji su u Podgorici glasali za ovu rezoluciju.

„Zabranom ulaska u Srbiju Zdravku Krivokapiću i poslanicima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici pokazaćemo da smo država sa integritetom, da znamo da zaštitimo nacionalne i državne interese i da smo spremni da stanemo u odbranu Srba, ma gde oni živeli“, poručuju radikali.

Vuletić i Lutovac usamjeni

Građanski demokratski forum (GDF) pozdravio je odluku Crnogorskog parlamenta da izglasa Rezoluciju o Srebrenici, ocenivši da su naši susedi iskazali odgovornost i dostojanstvo.

Kako u saopštenju navodi predsednik GDF Zoran Vuletić crnogorska skupština je pokazala da u našem regionu nije izgubljena svaka nada za realno i objektivno suočavanje sa prošlošću i da ljudskost i moral još postoje. „Uprkos različitim shvatanjima i još uvek turbulentnim političkim odnosima u sopstvenoj zemlji, crnogorski parlamentaci su smogli snage i hrabrosti da se odupru nacionalističkim shvatanjima i relativizaciji zločina i tako dali primer i ostalim zemljama regiona, a pre svega Srbiji, u kojoj je dominantna svest drukčija”.

Vuletić poziva sve dobronamerne, demokratski orijentisane građane da trajno podrže ovakav glas razuma kao neophodan odnos prema događajima iz bliže prošlosti. „Samo osudom ratnih nedela može se obnoviti dobrosusedstvo i saradnja, a ne marginalizacijom i potiskivanjem, pogotovo ne veličanjem ratnih zločinaca koji su pravosnažno osuđeni pred međunarodnim sudom”, navodi predsednik jedine građanske političke organizacije u Srbiji.

Komentarišući odluku Skupštine Crne Gore predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je za TV Prva rekao da se ta zemlja kada je postala članica NATO obavezala da će postupati onako kako njeni saveznici očekuju od nje. „Crna Gora je donela odluku koja je sugerisana i očekivana, nije to nešto što se moglo prenebregnuti ili da je veliko iznenađenje. Pitanje je da li Crna Gora želi da nastavi strateškim putem koji se ne menja promenom vlasti, a svi koraci su usmereni ka tome”, rekao je Lutovac uz konstataciju da pitanje te deklaracije nije pitanje viška ili manjka patriotizma.

Vučić i Vulin

Ni prvi srpski politički klovn, Aleksandar Vulin nije propustio priliku da naruži „spartance“. (Za mlađe čitaoce pojašnjenje. “Crnogorci su deo srpskog naroda – etničko poreklo im je srpsko. Boreći se dugo protiv Turaka, uspeli su da u 19. veku stvore drugu srpsku državu. Ta činjenica – sticanje državnosti – presudno je uticala da u 20. veku proglase sebe nacijom i tako srpsko nacionalno biće podele na dva nejednaka dela”. Ovako u udžbeniku istorije za treći razred opšte gimnazije autor počinje priču o crnogorskoj istoriji. Srpski gimnazijalci saznaće dalje da su „pravoslavlje, Rusija i Srbija tri bitna činioca u povesti Crne Gore…“)

I vajni ministar unutrašnjih poslova Srbije, Vulin izjavio je da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici. Ulizica  potom tvrdi da njegov predsjednik nije čovjek koji zabranjuje, ali da će od njega (Vučića) da traži da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. „Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori”, napisao je Vulin u saopštenju i s naučnih visina ustvrdio da se se oni koji su glasali „ispisali iz Srba“.

Putem Instagrama oglasio se i šef, Aleksandar Vučić. On poručuje „našem narodu“ koji živi u Crnoj Gori da (je) smo uz njih, da će Srbija uvek biti uz njih, da će u narednim danima „analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta“, a građanima Srbije: „…narode, glavu gore, imaćemo još rezolucija i deklaracija u regionu“. Ako je mislio na ono šta od njega traže velike sile bez kojih Srbja ne bi mogla da opstane za to mu (priznanje Kosova) nisu dovoljne rezolucije i deklaracije nego – promena Ustava.

Poruka Crngorcima: čuvajte se Srba i Srbije. Aspiracije su velike i trajne!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera