Ronaldo i Messi poslali dresove malom Gavrilu

Slavnom Portugalcu pridružio se i slavni Argentinac u akciji spasavanja osmomjesečne bebe iz okoline Kragujevca.

Najbolji su potvrdili kako su stvarno najbolji i na terenu i van njega, piše autor (EPA)

Slavni je portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo, kapiten fudbalske reprezentacije svoje zemlje i Juventusa ne samo pročitao, nego i odgovorio na jedno od naših pitanja iz priče objavljene na portalu Al Jazeere Balkans koje smo postavili prije nešto više od mjesec dana u tekstu Slučaj bačene kapitenske trake Cristiana Ronalda.

Pitanje je glasilo: “Hoće li Cristiano Ronaldo, baš zato što je uz Lea Messija najveći na svijetu, i sam ponuditi barem simboličnu pomoć teško bolesnoj sedmomjesečnoj bebi iz malog sela Čumići pokraj Kragujevca?” Uz zaključak: “Eh, kakav bi to bio kraj priče o jednoj bačenoj kapitenskoj traci!”

Najbolji na terenu i van njega

E, pa ta priča je dobila upravo takav priželjkivani kraj jer je Cristiano Ronaldo svoj i Juventurov dres sa brojem sedam, na kojem je i posveta malom Gavrilu, poslije svega, poslao u Šumadiju. I, naravno, za mnoge građane koji mu ranije nisu bili naklonjeni – postao megacar. Fudbalska i ljudska veličina kakva se danas rijetko sreće. Kapitenska traka bačena na travnjak beogradske Marakane, kao što smo pisali, na aukciji je dostigla cijenu od 64.000 evra, a sada se čeka i rezultat aukcije za dres Cristiana Ronalda.

Ali, ni to nije sve. Beogradski mediji su upravo objavili kako je i slavni Lionel Messi malom Gavrilu poslao poruku ispisanu na bordo-plavom dresu Barcine desetke “Para Gavrilo” sa svojim potpisom!

Al Jazeerin tekst o tome kako se protest jednog od najboljih fudbalera na svijetu u Srbiji prometnuo u veliku humanitarnu akciju spasavanja života sedmomjesečne bebe je izazvao veliku pažnju ne samo čitateljstva nego i glavnog aktera prvog dijela priča Cristiana Ronalda u čiji se drugi dio uključio i jedan drugi fudbalski velikan Lionel Messi.

Najbolji su potvrdili kako su stvarno najbolji i na terenu i van njega. Bravo, bravo i bravo!

Jedna velika kladioničarska kompanija iz Beograda je, naime, zahvaljujući Messijevom saigraču iz Barcelone Miralemu Pjaniću i fudbalskim menadžerima Nikoli Damjancu i Faliju Ramadaniju uspjela pozvati Messija da se priključi najvećem rivalu Cristianu Ronaldu u ovoj nesvakidašnjoj humanitarnoj akciji. Messijev dres je već postavljen kao predmet aukcije čija je početna cijena milion dinara odnosno nešto manje od 9.000 eura.

Nedostaje još 900.000 eura

Sve se dešava u trenutku kada je porodica Đurđević uspjela skupiti 1,6 miliona eura za liječenje sada osmomjesečnog Gavrila koji je obolio od spinalne atrofije mišića, bolesti koja se može izliječiti jedino najskupljim lijekom na svijetu vrijednim basnoslovnih 2,5 miliona evra.

Cristiano Ronaldo je uprkos silnim prozivkama pokazao kakav je i koliki čovjek i svaka mu čast. Pridružili su mu se brojni srpski sportisti, a sada i neponovljivi Leo Messi. Akcija se nastavlja. Na redu su konačno Fudbalski savez Srbije i sama država da priteknu upomoć i razrješe svoje kese. Ne može ništa biti važnije od ljudskih života. Tek tada bi ova fudbalsko-humanitarna priča ozdravljenjem malog Gavrila dobila svoj srećni završetak.

Građani Srbije kao i do sada imaju mogućnost slanja humanitarnih SMS poruka, a podrška dviju najvećih fudbalskih zvijezda na svijetu svakako bi mogla odigrati najpozitivniju moguću šansu da se akcija spasavanja jednog malog dječijeg života uspješno privede kraju.

Majka, otac i braća ne gube nadu

Gavrilova majka Nevena nedavno je objavila potresan video o tome kako njenom sinu ponestaje snage i vremena.

“Ponestaje mi snage. Ponestaje mi vremena. Moja želja da ozdravim jača je od bilo čega na ovom svetu. Možda će vam ove suze reći da više nisam tako hrabar, ali verujte mi da jesam. Svim silama se borim sa ovim okrutnim neprijateljem. Svaki dan za mene je nova borba i novi izazov. Hajde da zajedno iz ovoga izađemo kao pobednici. Pošaljite SMS 973 na 3030“, piše u objavi.

Cifra od skoro milion eura jest velika ali nije nedostižna. Kako majka svakodnevno ponavlja, kada bi svako od nas poslao bar jednu poruku, ona i njen suprug Aleksandar ne bi morali objašnjavati Andreju i Vasiliju šta je to spinalna mišićna atrofija od koje boluje njihov brat Gavrilo.

“Sakupljeno je 1,6 miliona eura, fali još 900.000. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo i taj deo koji nam fali uz pomoć dobrih i humanih ljudi koji su od starta bili uz nas”, izjavila je Nevena Đurđević.

Ona je potvrdila da je Gavrilo za sada “respiratorno dobro, koristi aprat koji mu olakšava disanje tokom noći”. Međutim, motorički je jako loše. Ne može da drži glavicu, sjedi, puzi…

“Bukvalno, svaki dan je bitan. Što pre primi lek biće bolje, efekat leka će biti bolji. Svaki motoneuron koji izumre više ne može da se vrati”, rekla je Nevena.

“Veliki broj pevača, umetnika, sportista se uključio, licitiraju svoje dresove. Dele na društvenim mrežama objave da se pomogne Gavrilu i to nam mnogo znači”, rekao je otac Aleksandar Đurđević.

Kako je sve počelo

Cijela ova nevjerovatna priča, podsjetimo, krenula je kada je Cristiano Ronaldo, kapiten Juventusa i portugalske fudbalske reprezentacije, u posljednjim sekundama sudijske nadoknade u kvalifikacionoj utakmici za SP u Kataru, Srbija-Portugal, postigao gol za svoj tim koji, međutim, nije priznat, pa je rezultat utakmice ostao neriješen 2:2. Cristiano Ronaldo je zbog previda sudije u bijesu strgnuo kapitensku traku s ruke i demonstrativno otišao u svlačionicu, a sudija mu dodijelio žuti karton i odsvirao kraj.

Holandski sudija Danny Makkelie i njegov pomoćnik, naime, smatrali su da lopta nije prešla gol-liniju. Sutradan se izvinio i Ronaldu i reprezentaciji Portugala, ali je “mlijeko već bilo prosuto”.

Priča je dobila sasvim drugi tok kada je bačenu traku pokupio dežurni vatrogasac Đorđe Vukičević, a koja je završila na aukciji za pomoć u liječenju Gavrila Đurđevića.

Za one koji nisu čitali našu priču, ponovimo i podatak kako je Ronaldova traka poslije niza lažnih ponuda na kraju prodata za 64.000 eura.

Naravno da je ovaj događaj dodatno mobilizirao mnoge sportiste i druge humane građane za učešće u humanitarnoj akciji, kao i da su velika očekivanja kako će uključivanje Messija u akciju doprinijeti skupljanju neophodnog novca.

Prethodni smo tekst o ovom slučaju završili sasvim netačnom prognozom da se Cristiano Ronaldo vjerovatno neće oglašavati tim povodom. Prevarili smo se. Ne samo Ronaldo, nego i Messi uključili su se u akciju.

Vrijeme je, kao što smo to već rekli, da Fudbalski savez Srbije na čelu sa velikom Zvezdinom zvijezdom Draganom Stojkovićem Piksijem i, ako treba, samom državom, izvedu završni udarac i uplate nedostajući novac za liječenje malog Gavrila. Poput slavnih igrača kao što su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi i mnogi drugi znani i neznani koji su već pokazali svoju humanost.

Što je mnogo više od obične fudbalske igre u kojoj se, kao što je poznato, vrti nezamislivo ogroman novac.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera