Šaketanje u Mostaru: Naplata svega što smo propustili učiniti za život

Ne treba navijačke tučnjave i nerede u Mostaru gledati samo kao obračun jer je lopta nekom okruglija niti kao premještanje politike iz kravata u izgrednike s kapuljačama.

Nema ko se nije javio i rastumačio uzroke i posljedice tučnjave koja je Mostar opet vratila u vrhove crnih kronika (Al Jazeera)
Nema ko se nije javio i rastumačio uzroke i posljedice tučnjave koja je Mostar opet vratila u vrhove crnih kronika (Al Jazeera)

Izredale su se osude navijačkih nereda koji su se odigrali u Mostaru u noći sa subote na nedjelju, u vrijeme policijskog sata, skoro tri sata nakon što su svi trebali biti u svojim domovima, a policija u pojačanim patrolama.

Dogodila se tučnjava kakvih smo se nagledali na mostarskim ulicama u kojoj je jedna osoba, prema prvim informacijama, ozbiljno ozlijeđena, a s lisicama na rukama završilo deset izgrednika. Mnogi od njih će, vjerojatno, u policijskim izviješćima biti od ranije poznati policiji. Vjerojatno i sudovima.

Nema tko se nije javio i rastumačio uzroke i posljedice tučnjave koja je Mostar opet vratila u vrhove crnih kronika i koja se odigrala u vrijeme kad još uvijek odzvanja brutalnost policijskih službenika i pravdanje vrha Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da nije sve tako crno.

Crna je samo, kažu, politika koja nikako da se dogovori oko ravnatelja policije i drugih policijskih tijela koja bi nemarne snage reda i mira – čast izuzecima! – pretvorila u organ vlasti koji brine da se svi osjećamo sigurno i da barem ne možemo napraviti tako veliki izgred u vrijeme policijskog sata ako ga se već tako naziva.

Korištenje napetosti

Svima je, a nije da nije, krivac politika. Uživaju vjerojatno vodeće stranke u gradu da je napeto jer samo tako napetima mogu držati biračko tijelo koje ima sve manje razloga da im ne vjeruje. Barem ono koje nije otupljeno u javnim poduzećima i ranim prilazima jaslama.

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, kojeg je osim svih političkih vatri bačen i u vatru osude nereda ispred HDZ-a BiH, jer se nekim slučajem iz te stranke nitko nije oglasio. Rekao je otprilike kako nam treba nekakav engleski model kojim bi se priječile ovakve scene na mostarskim ulicama te kako će osobno sjesti s navijačkim skupinama ”da ne pravimo bruku od grada”. A bruka je napravljena i svi mostarski koraci, ako puzanje nakon povijesnih izbora možemo nazvati koračanjem, vraćeni su na nekakve početne pozicije koje plitka nabrijana tijela mogu pokvariti za čas.

Jasno je da se Mostar prvom šakom u mostarskoj noći vratio u staru priču nacionalizma i mnogi su jedva dočekali da se vratimo u tumačenje događaja kroz jednostavnu prizmu da je jedna strana jednog predznaka napala drugu stranu drugog predznaka. Ni to nije daleko od istine. Glupo je praviti se naivan pa misliti da se tek tako lako može prerasti mržnja prema drugome kakva se u Bosni i Hercegovini godinama njegova i koja se svako malo potegne, ovisno o potrebama onih kojima je tako lakše pravdati sve što je zapelo u ovoj zemlji.

No, ne treba navijačke tučnjave i nerede u Mostaru gledati samo kao obračun jer je lopta nekom okruglija niti kao premještanje politike iz kravata u izgrednike s kapuljačama.

Naplata duga

Nije mostarsko šaketanje samo spuštanje nacionalizma i praznih priča u pune šake. Naplata je to svega što smo propustili u životu učiniti za život. Nikoga ne zanimaju vrtići, koji odgajaju a koji, eto, neće biti besplatni u Mostaru jer je novac potrebniji strankama nego besplatnom predškolskom obrazovanju.

Nikoga ne zanimaju ni škole u kojima učitelji i nastavnici stisnuti stranačkim direktorovanjem koje se svelo na praćenje poslušnosti i pokunjenih glavama kod namještaljki s udžbenicima umjesto da se bavi bojim školskim procesima.

Nikoga ne zanima ni to što je sport samo za one koji ga mogu platiti i što mladost tu Mostaru godinama nema nikakvog prostora za ispuniti svoje živote i isprazniti svoje frustracije kojima su ih natrpali oni koji mogu opstati samo u neredu i vladati samo zavađenim i plitkim stadima.

Sve je došlo na naplatu i sad je licemjerno samo tražiti da se izlove glave koje su pod kapuljačama divljale debela tri sata od zabrane kretanja koje, očito, nitko ne nadgleda.

Licemjerno je i prati ruke da je riječ o prizemnom spuštanju visoke politike i tvrditi da nije njih da bi sve bilo drugačije. Zaboravljamo da skoro četvrt stoljeća nismo uložili ništa u ovo društvo kojeg političke elite sisaju do iznemoglosti i koje, izgleda, ne žele napustiti jasle. Nikome, naime ne pada na pamet ponuditi svoju fotelju na raspolaganje, ustati se pred one koji ga plaćaju i reći da se kaje za propuste i da mu obraz ne dozvoljava da sjedi na mjestu s kojeg ne radi ništa.

Navijački izgredi

Navijački izgredi nisu ništa novo u Mostaru. Grad je to koji je godinama trpio izgrede ali i koji je naviknut na natezanja kao na traci. Sjetit ćemo se kukastih križeva koji osvanu nekim čudom u točno vrijeme a za koje se onda, bez dokaza optužuje ”jedna strana” dok druga tiho i mlitavo govori kako ima dokaze da je sve namješteno. No, hrabrosti da se razriješe oni koji namještaju i šaraju i zauvijek spriječi trovanje kojem nema lijeka jednostavno nema.

Policija, čije vrhove politike koje su se očitovale žele smijeniti iako se upozorava da policija godinama nema vrhova, pretvorila se u bezvoljnu uniformiranu masu. A takva mase ne može unijeti sigurnost na ulice a niti ne pokušava. Policija traži, već su postali tužni vicevi, neke druge sigurice. U kladionicama.

A takvoj masi skandiraju upravo oni koji se tuku u mostarskim noćima da su ogledalo korumpiranosti. Stoga ne čudi da ih se nitko ne boji i da nitko nema povjerenja u organe reda i mira koji jednako svoje frustracije liječe šamaranjem poput huliganskih.

Preživjet će Mostar i ovu krv na pločniku. Znaju sve strane da prizemno šaketanje nema veze s mržnjama koje bi neki htjeli staviti kolektivu na čelo. No, jasno je svima, da se krug mostarskog udaranja mora prekinuti i da svi u lancu moraju očvrsnuti kako bi se ovakve scene izbrisale s ulica. Ne može to sam gradonačelnik koji jedino može baciti demagogiju glumiti mirotvorca jer su ga gurnuli da govori. Puno je karika koje su zakazale i zbog kojih trpimo udarce.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO