Da se kladimo da će jagodinske žurke brzo biti zaboravljene

Dugogodišnji predsjednik Jagodine Dragan Marković Palma svojim prijateljima i koalicionim partnerima iz Socijalističke partije u varoši i okolini godinama priređivao žurke na kojim su im usluge pružale beogradske curice od 15, 16 i 17 godina.

Marković je najavio da će 320 žena iz Jagodine "samoinicijativno" da tuži Mariniku Tepić (Reuters)
Marković je najavio da će 320 žena iz Jagodine "samoinicijativno" da tuži Mariniku Tepić (Reuters)

“Volim da slušam, od domaćih Cecu. Pazite, Ceca je pevač koja je priznata i pevač koji je okupio najviše svojih simpatija, na Ušće je bilo preko dvesta hiljada ljudi. Ja, samo da vam kažem, meni nije svirao i pevao jedino Betoven i Šopen jer sam bio mali. A ne postoji estradni umetnik narodni ili zabavni koji mi nije pevao u prostoriji od dva-tri metra da se nalazi…”. Kako mislite da ste bili mali…, upitala je novinarka. “Pa, bio sam mali kada su oni bili popularni, možda da sam bio ovih godina možda bi ih doveo da dođu na noge da mi pevaju”, izgovorio je u kameru pre pet godina Dragan Marković alias Palma, jagodinski drznik i predsednik i vlasnik svega u varoši nekad zvana Svetozarevo. Moćan do te mere da mu jakost već preti da će da (mu) se obije glavu.

Dragan Marković Palma rođen je 1960. godine u Končarevu kod Jagodine i za njega ni kao junošu nisu mogli da muziciraju slavni kompozitori, nemački Ludvig van Betoven (1770 – 1827) ni poljski Frederik Šopen (1810-1849), ali jeste njegov “omiljeni pevač” Svetlana Ceca Ražnatović, supruga zlikovca Željka Ražnatovića Arkana.

Devojačka/stočna pijaca

Svačija moć traje i pretraje. Pre nekoliko dana vest da je šerif Jagodine i šire okoline svojim pajtašima iz stranke i koalicionim burazerima iz Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića dovodio curetke od 15, 16 i 17 godina (one od 18-20 su im verovatno bile bajate) da bi se provodili i uživali u slasti njihove mladosti, prekrila je i koronu i Kosovo. Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP, Dragana Đilasa), Marinika Tepić izjavila je da su u hotel “Alfa” u selu Končarevo kod Jagodine, kao i u klubu i prenoćištu “Tigar” u tom gradu, na žurke kojima su prisustvovali čelnici vlasti „dovođene iz Beograda devojčice…” Tepić je na konferenciji za novinare u prostorijama SSP izjavila da je takve žurke organizovao lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma, a da su nekim žurkama prisustvovali i funkcioneri SPS.

Tepić je na konferenciji za novinare emitovala video svedočenje muškarca čiji je identitet bio zaštićen, a koji je potvrdio da je radio za Dragana Markovića Palmu i da je lično video maloletne devojčice koje se dovode na žurke u Končarevo i Jagodinu, kao i da mu je prijateljica – hostesa na takvim žurkama, prenela da je jednom prilikom devojčicu od 15-tak godina dovela u sobu iznad prostorija RTV Jagodina (“u kojoj je Palma čekao go”) i da je devojčicu ostavila u toj sobi iako je plakala. Muškarac čije su svedočenje čuli novinari potvrdio je da je prisustvovao žurkama na kojima je bilo maloletnih devojaka i devojčica, koje bi ostajale kada većina gostiju ode… Sve je više ličilo na stočnu pijacu nego na žurku, rekao je svedok.

Marković negira tvrdnje Tepićeve i svjedoka

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je nakon video svedočenja pozvala i druge žrtve da se jave i “pomognu svojim svedočenjima”, uz veliku dozu obazrivosti da se žene koje su bile na takvim žurkama plaše da svedoče kako ne bi “završile u gepeku ili bile bačene niz liticu”. Na pitanje novinara da li se svedočenja o podvođenju žena, devojaka i devojčica na Palminim žurkama u Končarevu i Jagodini odnose i na vreme kada je ministar policije bio lider SPS-a Ivica Dačić (koji je, kako je navela, takođe prisustvovao takvim žurkama), Tepić je odgovorila potvrdno.

Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma svju odbranu počeo je napadima i za optužbe rekao da su najgnusnije laži koje je ikada čuo. I da “zbog ovoga neko mora u zatvor, ili Marinika Tepić ili ja”. Dan posle samoinicijativno se javio u Više tužilaštvo u Jagodini gde je zatražio da se ispitaju svi navodi. Nema tog majčinog sina koji bi za bilo šta osudio Markovića u Jagodini.  On je pred svojim novinarima u Jagodini rekao da je od tužilaštva zatražio da ubrza proces “jer je javnost uznemirena“ i da očekuje da već od sutra krene istražni postupak i da se brzo završi. Tvrdi da je “po džemperu” prepoznao muškarca čiji je identitet bio zaštićen, koga je identifikovao kao “čoveka s bradom, Branislava Radosavljevića“ i da će i on morati da da izjavu.

Žene Jagodine i ćutanje Ane Brnabić

Vrzino kolo se nastavlja. Da bi cirkus bio upotpunjen Marković je najavio da će 320 žena iz Jagodine “samoinicijativno” da tuži Mariniku Tepić. On je televiziji PRVA izjavio da će sve koji su ga optužili tužiti paralelno po privatnoj tužbi, da će u tužilaštvu svaki dan tražiti izveštaj, kao i da će odgovarati na pitanja na poligrafu, nakon što se ispitaju prvo oni koji su ga optužili.

Bivši arkanovac je ubeđen da će dokazati “da sve lažu”. Sve to, kaže Palma, rade ljudi iz opozicije. “Počeo sam da smetam opoziciji, jer sam treći, možda i drugi po popularnosti u Srbiji“, kazao je samouvereni i “skromni” Marković. Da li je za premijerku (Anu Brnabić) organizovao bunga-bunga žurke? Priznao da su žurke pomenute na proslavi godišnjice Srpske napredne stranke u Smederevu, ali u vidu – šale, da su bili predsednik Skupštine Srbije i SPS-a (Ivica Dačić), direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Ana Brnabić u to vreme ministarka državne uprave i lokalne samouprave. “Antić se šalio s njom, ja sam bio nemi posmatrač”, kazao je prećutivši šta mu je Brnabić pre četiri godine (koliko zna za žurke) kazala.

Kako joj je prilikom pozivanja objasnio Marković “na tim bunga-bunga žurkama se zabavljamo, pevamo, tu mogu da se ljube muškarci sa ženama, žene sa ženama, ali ne mogu muškarci s muškarcima”.

Dačić nevin, krivci Đilas i SSP

U zemlji u kojoj su institucije u rukama (pod nogama) jednog čoveka i njegove (vladajuće) partije, njegovi koalicioni partneri teško mogu da budu za nešto okrivljeni. Tako Palma na pitanje da li bi tužilaštvo trebalo da sasluša i predsednika SPS-a, koji se pominje (postoje fotosi) među prisutnima, odgovara da je sve to čista laž i da ne zna zašto bi Dačić bio saslušan.

Po oprobanom obrascu Marković se vajka da je sve ovo pokušaj da se devalvira sve ono što je  radio u ovom gradu od 2004. godine “i da me uvaljaju u blato”. Neće, kaže, uspeti u tome, ali moraće da objasne sve što su pričali i da dođu ti koje pominju, ali nema ko da dođe, jer je sve čista laž. Ja imam tri unuke i da im neko uradi to što navode da sam ja uradio, ja bi to završio po hitnom postupku“, kazao je Marković.

Sve je čista laž i nameštaljka, kaže Marković. “Ali ne mogu tim lažima da ospore moj i srpski publicitet i vrlo dobro se zna da sam domaćin i da na takve stvari nikada u životu ne bih ni pomislio. Osuđujem sve one koji se tako odnose prema deci i maloletnim licima. Mnogo stavki treba da objasni Marinika Tepić i njen gazda, predsednik SSP Dragan Đilas”, kazao je Marković.

Od pečenja cigle do “piletine”

Marković je u Jagodini završio školu učenika u privredi (ŠUP) gde se osposobio za mašin-bravara. Bavio se i estradom a biznis karijeru otpočeo je pomažući ocu da peče ciglu. Posle je iznajmljivao “šatre” za svadbe, potom (kao još nekoliko Srba koji će uspeti u politici) kupuje kamion, bavi se distribucijom uglja kupujući ga jevtino a prodajući (čak u Vojsci SCG) po trostruko većim cenama.

Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije „Palma“ koja se bavi transportom i trgovinom. Poseduje televiziju Palma plus, kik-boks klub Palmini tigrovi, a vodi i fond Treće dete.  Proglašen je za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije u 1995.godini. Otvorio je Zoo-vrt u Jagodini 2006. godine.

Od Markovića niko ne očekuje da se “otvori”, prizna makar deo onoga što mu se spočitava, ali javnost očekuje (trebalo bi) da institucije, nikako lokalne u Jagodini, stvar ispitaju brzo “ni po babu ni po stričevima”. Ne lipši magarče… Ako se optužbe dokažu u nadležnim institucijama (u što niko u Srbiji ne veruje!) Markoviću se sprema “svilen gajtan”. Bio bi to kraj političke i svih drugih moći za “kola mesa” iz Pomoravlja, istraga korupcije u Kolubari i svojatanjem svega u jednoj srpskoj varoši. Od njega skoro dve decenije zavisi ko će da bude zaposlen, na kom mestu, koliko će da zarađuje, bogami i ko bi mogao na poklon da dobije neku cica-macu bez lične karte, što se u narodu zove “piletinom”.

Tresla se gora…

Beogradski “krug dvojke” nagađa hoće li Palma biti pušten niz vodu. Naravno o tome odlučuju u Briselu (možda i u Bonu, Parizu i Vašingtonu), a sve će – ako bude kakvog usmenog ili pisanog fermana – da završi Srpski Vrhovnik Aleksandar Vučić. O tome poznati beogradski advokat kaže da Evropi i Americi “jedan seljački gangster” ne znači ništa i da će sve, kako bi Svetislav Basara rekao, biti prepušteno domaćim kadijama. On napominje da tužilaštvo u maloj srpskoj varoši Palmu “drži” još od juna 2001. godine, od ubistva novinara Milana Pantića. Za to ubistvo  tadašnji ministar policije Dragan Jočić kazao je da je greškom ubijen jer je trebalo “samo da bude zastrašen”.

Za prenošenje nadležnosti iz Jagodine u neko drugo tužilaštvo nadležan je republički javni tužilac, što reguliše čl. 32. Zakona o javnom tužilaštvu i javnost (ne)očekuje da se oglasi republički javni tužilac Zagorka Dolovac jer se godinama već nalazi u svojevrsnoj hubernaciji.

Maloletnice, bunga bunga (ili nekako drukčije?) i gole hostese nije osmislio Palma. Pre njega to su razradili funkcioneri Jugoslovenske levice (JUL) Mire Marković i socijalisti njenog supruga Slobodana Miloševića.

Da se kladimo da će jagodinske žurke veoma brzo biti zaboravljene i da će ih preplaviti slične teme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO