Lopta šivena novcem: Bogataško pljuvanje u lice radničkoj klasi

Ovo što se događa oko takozvane Super lige je vrhunac arogancije, drskosti i nadasve beskrupuloznosti.

Koliko god voljeli 'fudbalski nogomet' teško je vjerovati da ćemo gotovo svako večer provesti na stadionu ili uz TV ekrane gledajući 'plaćenike' koje Perez i društvo gledaju kao gladijatore koji će im donijeti još više love (EPA)

Pljunuli ste nam u lice…..

I nije prvi put da “bogati” misle da mogu šta hoće. Ovo što se događa oko takozvane Superlige je vrhunac arogancije, drskosti i nadasve beskrupuloznosti. Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid + šest engleskih velikana, najbogatiji gubitaši, po svaku cijenu hoće u ova teška COVID vremena napraviti što je moguće veći profit. Dok svijet kleca pod COVID agresijom i ulaže sve što ima u traženje lijeka i vakcine protiv korone ,”korona” ili kruna ona madridska zvana Real pod kontrolom Florentina Pereza hoće napraviti enorman profit.

Kažu da predsjednik za sada fantomske superlige spada među najbogatije ljude u Španjolskoj. Pa zašto on ne investira svoj kapital u pokrivanju gubitaka koji su nastali kupovinom igrača, kojima plaća u prosjeku 12,28 miliona eura godišnje!!! A sada još obećava i 3,5 milijarde dolara “velikanima” u Supeligi.

Ima tu još more pitanja…

Materija je toliko osjetljiva da je uzdrmala svakodnevnu rutinu britanskog parlamenta i političkog života u kome i dalje vlada corona, formiran je doslovce pokret otpora koji predvodi premijer Johnson koji je podvukao da će britanska vlada učiniti sve da zaštiti ono što je stvorila lokalna zajednica i prije svega radnička klasa. U istom tonu je reakcija Princa Williama predsjednika FA i svih onih a ima ih mnogo koji nogomet smatraju elementarnim dijelom britanske i posebno engleske tradicije..

“Ukoliko UEFA ne spriječi taj pokušaj otimanja nogometa iz njegove kolijevke mi ćemo učiniti sve da zaustavimo pohlepu i otmicu” stav je vlade. Ako treba svih šest klubova izbacit ćemo iz Premier Lige i finansijski ih kazniti zbog prekida ugovora koji Premier ima sa sponzorima i vlasnicima tv prava …. Na istoj liniji su apsolutno svi koji u nogometu nešto znače. Od trenera od bivših igrača, menadžera, novinara, tv komentatora vlasnika tv kompanija. Lokalne zajednice i uprave odakle dolaze čak i prijetnje da bi mogli timovima oduzeti pravo da nose naziv grada iz kog dolaze.

Dakle velikani su Man United, Man City, Liverpool, Chelsea, Arsenal i Totenham iz Engleske, Real, Barcelona, Atletico Madrid iz Španije, Milan, Juventus, Inter. Nema Bayerna, Borussije, Leipziga, PSG-a, Benfice, Porta, Zenita, o C. Zvezdi da ne govorimo. Da je piramida sagrađena na novcu jasno se vidi iz podatka da tri od šest engleskih timova nije osvojio ligu prvaka, Arsenal, Totenham, Man City. Dakle ključ takmičarskih rezultata više ne važi. No to osnivačima za sada fantomske lige ništa ne znači…

Aleksandar Čeferin bez dlake na jeziku

“Pljunuli su nam u lice”, kaže predsjednik UEFE Aleksandar Čeferin, a izdaja njegovog sada već bivšeg prijatelja Andre Agnellia, svrstavaju u kategoriju Bruta i Cezar Još u subotu ga je uvjeravao da od te Superlige nema ništa. Ako kroz tu prizmu gledamo na situaciju onda je reputacija velikana posebno talijanskih srozana na najniži mogući niv

Šta može UEFA? Može šta hoće. Pitanje samo koliki rez . Jer su sve nacionalne federacije potpisnice UEFA-inog “ustava”.

Najdrastičnija mjera osim izbacivanja iz aktualne Lige Prvaka može zabraniti igračima iz Super Lige nastup za nacionalne vrste na evropskom i svjetskom prvenstvu… A tu je i drugi niz prije svega finansijskih mjera ali svu tu materiju moraju pravnici prostudirati vrlo pažljivo. Dakle, bit će penala, ne onih na terenu, nego i financijskih. Ugovori sa sponzorima sa igračima su teški tonama dolara..

Odgovor Pereza je očekivano drzak_ “Samo neka probaju”. Igrači, menadžeri/treneri šestorke još šute. Osim Jurgena Kloppa čiji je Liverpool neriješenim rezultatom u Leedsu izgubio mjesto koje vodi u Ligu Prvaka. No njegova je reakcija je došla isprovocirana izjavom Garrya Nevilla, dugogodišnjeg kapetana Man Uniteda, a sada komentatora Skya koji je izjavio da ona krilatica “You Never Walk Alone” više ne važi.

“Zašto? To je naša himna, ne njegova. To je naša himna i imamo je pravo pjevati. Ja sam zajedno sa igračima zaposlenik kluba, ne donosim odluke izvan terena dobili smo informacije i bez obzira šta mislim i kako se osjećam mi i dalje moramo igrati nogomet”.

James Milner je bio eksplicitniji: “Ne apsolutno mi se ne sviđa ideja”

To su jedine reakcije iz redova šest otpadnika Premiera. Oglasio se i Chelseov menadžer Tomas Tuchel. Naravno uvijeno i politički vrlo brifovano: “Ja sam tu da radim na terenu, da pravim rezultate (op vrlo uspješno, između ostalog prvi njemački trener koji će igrati finale FA engleskog kupa) i ne bih izlazio iz tih okvira jer nemam dovoljno informacija”.

Veliko je pitanje kako i na koji bi način treneri, menadžeri i posebno medicinsko osoblje mogli pripremiti igrače za osamdesetak utakmica u sezoni. Trenutačno u Premieru nema tima bez kadrovskih gubitaka zbog ozljeda. Kako odgovoriti trenutnom ritmu i kalendaru gdje se već vrlo teško pratiti ko šta igra, koje je takmičenje u u toku (četiri kolosijeka) kada se sudaraju termini mečeva Premiera, kup utakmica, play off utakmica Lige prvaka, Euro lige i plus nastupi reprezentacija!! Potpuno ludost pa zamislite koliko bi morala biti duga klupa sa rezervnim igračima da se izdrži taj ritam.

Jose Mourinho …

Uz sve ovo u ponedjeljak je Jose Mourinho dobio otkaz u Totenhamu, gle slučajnosti, možda će nekim okolnostima to ne bi bilo iznenađenje ali smijeniti trenera pred finale Liga kupa i mogućnosti da se osvoji jedan trofej znači samo jedno, neviđenu aroganciju. Istina jedan od najtrofejnijih menadžera nakon 17 mjeseci nije osvojio prvi put trofej sa jednim timom. Šuška se da je odbio voditi jutarnji trening Totenhama nakon objavljene vijesti.  Jose je veliki strateg i na i van terena pa je teško vjerovati da je to pravi razlog sukoba sa predsjednikom Levyem. Prije bi mogao biti razlog kompliciranih odnosa sa nekim igračima. No, bilo kako bilo, trenutak odluke je blago rečeno čudan.

Možemo li podnijeti toliku agresiju nogometa?

Koliko god voljeli, teško je vjerovati da ćemo gotovo svako večer provesti na stadionu ili uz tv ekrane gledajući “plaćenike” koje Perez i društvo gledaju kao gladijatore koji će im donijeti još više love.

Čak bi nam, da svaki dan jedemo janjetnu, škampe ili kavijar i pijemo Dom Perignon ili sarajevsko ili nikšićko, sve skupa dojadilo.

Svjetskoj nogometnoj eliti, kako bio volio Perez, bi servirali kavijar i onaj šampanjac, a nama sići ostaje sarajevsko, ožujsko ili u najboljem slučaju Leffe. I da preko taraba gledamo naše seoske lige.

A, nogometnu galaksiju na TV, ako imamo novac da platimo komercijalne kanale.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera