Vučićev cirkus u Rudnoj Glavi: Srbija nema predsjednika, već supermena

Predsjednik Srbije je htio da se vakciniše kao normalan narod, pa je sjeo u helikopter i otišao u Rudnu Glavu.

Aleksandar Vučić je još u avgustu prošle godine govorio da će se vakcinisati prvom vakcinom koja dođe u Srbiju (Anadolija)

Rudna Glava, selo u istočnoj Srbiji, postalo je opšte poznato mesto, jer je predsednik Srbije baš nju izabrao da se vakciniše i tako pokaže narodu da je vakcina bezbedna i poželjna u borbi protiv korona virusa.

Višemesečna drama oko njegove vakcinacije završena je, eto konačno, a sveže vakcinisani predsednik, uz neizostavni osmeh na licu, poručio je da je vakcinacija najvažniji proces u zemlji i da treba da se vakcinišu svi pošto je država uspela da nabavi dovoljan broj vakcina.

A, sve je počelo još dalekog avgusta prošle godine.

Tada je Vučić rekao da će se prvi vakcinisati, sa prvom vakcinom koja se bude pojavila u zemlji i za koju srpski stručnjaci budu rekli da je bezbedna. Više puta je u narednom periodu ponovio da će biti prvi, i naravno da nije bio. Napravio je čitavu dramu oko toga, da bi na kraju organizovao medijski cirkus u Rudnoj glavi.

Zaslužio je i on jednu dozu

Umesto da se, poput većine državnika širom sveta, prvi vakciniše i tako da primer svom stanovništvu, on je počeo da se izvlači iz date reče, te vakcinisaće se kada dođe ruska, te kineska vakcina. Navodno je brinuo za narod i kada je u Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine Sinopharm. Valjda je čovek i zaslužio jednu dozu za sebe kada je već toliki trud uložio da bi ih nabavio. Lično on, ne neko drugi. Ali ne, morao je da drami i da izmišlja razloge.

Tako je nastavio da govori o tome kako će da primi vakcinu kada se milion građana Srbije bude revakcinisalo i da će to da uradi u Žagubici ili u Merošini, malim mestima, gde se vakcinacija ne obavlja planiranim tempom. A, onda je i čaršija krenula da „pumpa“ celu situaciju pričama da se sigurno već vakcinisao, da je preležao koronu, da se plaši igle, da je antivakser, da zna nešto što običan svet ne zna…

Bilo kako bilo, na veliku žalost žitelja Žagubice i Merošine, Vučić je izabrao Rudnu Glavu. Došao je sa kompletnom svitom u ovo malo mesto i vakcinisao se. Doktorki koja ga je vakcinisala poklonio je buket ruža, a meštanima Rudne Glave fabriku. Obećao je, naime, da će do Vidovdana kompanija Jumko iz Vranja da otvori pogon u njihovom selu za oko 100 radnika. Svima dobro.

Jedan od razloga zbog kojeg je Vučić izabrao Rudnu glavu za vakcinaciju jeste i taj što je hteo, kako je rekao, da se vakciniše kao sav običan narod, jer je on običan i nije trčao poput opozicionih političara da se među prvima vakciniše. I tako je on, kao običan pripadnik svog naroda, seo u helikopter, poput običnog i normalnog sveta, i sleteo u Rudnu Glavu na vakcinaciju. I ne samo to. Koliko je običan i poseban dokazao je i to da je jedini državnik na svetu koji se vakcinisao bez maske na licu. Ostao je principijelan svom ponašanju koje podrazumeva da ne nosi masku, naročito ne u kontaktu sa tim istim običnim svetom, pa i u Rudnoj Glavi.

Važnija kampanja nego vakcinacija

Gotovo je nemoguće vakcinisati se u Srbiji bez maske na licu, ako tom prilikom nije obavezno nositi masku, onda stvarno nema potrebe nositi je bilo gde. Ali Srbija nema predsednika, već supermena kome ni korona ne može ništa. Verovatno mu ni vakcina nije bila potrebna, jer je on sam po sebi jači i od virusa. Samo je, eto, alergičan na penicilin.

Bilo kako bilo, i ova se saga završila. Cirkuska šatra je rasklopljena i sprema se za novo postavljanje, ovoga puta negde na jugu Srbije gde će, ako mu je verovati na reč, predsednik primiti drugu dozu. Za razliku od ostatka sveta, Srbija ima dovoljno vakcina, ali te vakcine nema ko da primi. Sa jedne strane vlast se uspinje da ubedi građane da se vakcinišu, a sa druge toleriše kršenje mera koje ta ista vlast propisuje. Kampanja za vakcinaciju gotovo i da ne postoji, ali zato i najmanja deca znaju da je vakcine obezbedio isključivo Vučić. Bilo je važnije napraviti kampanju u kojoj će se nevakcinisani Vučić predstaviti kao spasilac, nego kako bi se što više stanovništva vakcinisalo.

Da li će se nešto popraviti po pitanju vakcinacije u Srbiji, teško. U međuvremenu, više građana oboli na dnevnom nivou nego što se vakciniše. Srbija sigurno više nije prva u Evropi po broju vakcinisanih građana, jer vlast to više ne pominje.

Za sve ovo vreme, u Srbiju neprestano stižu novi kontigenti vakcina od četiri proizvođača – Pfizera, Sputnika V, Sinopharma i AstraZenece. Ko će ih primiti, ne zna se. Nije isključeno da i će i strani državljani imati prilike ne samo da se vakcinišu, već i da biraju sa kojom će se vakcinom imunizovati, što u krajnjoj liniji nije ni loše. Najgluplje je baciti vakcine.

Promašena poenta

Ono što jeste činjenica, a o čemu se baš i ne govori mnogo u Srbije, da je među novozaraženim građanima veliki broj vakcinisanih, naročito kineskim Sinopharmom. To svakako ne ide u prilog nepostojećoj kampanji za vakcinaciju. Ostaje nada da vakcinisani građani nemaju teži oblik korona virusa i da ih vakcina barem od toga štiti.

Predsednik Srbije je tako napravio još jednu veliku predstavu za narod koji je, naravno, zaboravi sve ono što je pričao o tome da će biti prvi koji će se vakcinisati i tako motivisati sve građane da i oni urade to što pre. Umesto toga, poslao je premijerku, jednu ministarku i Predraga Kona da se prvi vakcinišu. Koga su oni mogli da ubede da se vakcinišu, možda i jeste pitanje, ali je činjenica da je proces vakcinacije u Srbiji poprilično stao.

Posle predsednikovog „pelcovanja“, koje je proteklo bez ikakvih problema, u Srbiji je omogućeno vakcinisanje bez poziva. Svako ko želi da se vakciniše to može i da uradi. Da li će to da urodi plodom, videćemo, ali kada je u samom startu promašena poenta, teško da će sada moći da se postignu neki bolji rezultati. Jedina nada da će se vakcine potrošiti leži u mogućnosti da će građani Srbije moći da idu na letovanje sa mnogo manje komplikacija ako su vakcinisani. Ta pragmatičnost će jedina biti zaslužna ako vakcinacija uspe u Srbiji, a ne to što je predsednik vakcinu primio u Rudnoj Glavi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera