Bez vakcina nema hadža?

Vrlo je vjerovatno da građani Bosne i Hercegovine ove godine neće moći otići na hadž.

Hadž, najveći skup muslimana na svijetu na koji u normalnim okolnostima dođe od 2-3 miliona muslimana iz svih krajeva svijeta, prošle godine obavljen bez hadžija izvana (EPA)

Kraljevina Saudijska Arabija je početkom marta obznanila prve informacije o ovogodišnjem hadžu, hodočašću svetim mjestima Mekki i Medini, a neki mediji su objavili kako će obavljanje ovog islamskog obrednog putovanja biti omogućeno samo onim hodočasnicima koju budu vakcinisani protiv bolesti COVID-19.

Prošle godine, podsjetićemo, zbog okolnosti pandemije korona virusa, hadž je bio organiziran samo za ograničeni broj, tj. 1000 hadžija koji su bili saudijski državljani ili stranci koji imaju boravak u toj zemlji.  Tako je hadž, najveći skup muslimana na svijetu na koji u normalnim okolnostima dođe od 2-3 miliona muslimana iz svih krajeva svijeta, prošle godine obavljen bez hadžija izvana, a ograničeni broj hodočasnika su se morali pridržavati striktnih epidemioloških mjera. Ove godine, izazov će svakako biti veći, jer će prema najavama koje su objavile saudijske novine Okaz, hadž izgleda moći obaviti samo oni koji su primili vakcinu protiv COVID-19.

Ovogodišnji obredi hadža počinju u mjesecu julu, tačnije 11. jula, a glavni događaj hadža, boravak na platou Arafata, nadomak Mekke, je 9. dan mjeseca hadža (12. mjesec lunarnog kalendara, ar. zu-l-hidždže) što po solarnom kalendaru odgovara 19. julu, 2021, godine. Kurban ili hadžijski bajram nastupa 20. jula ove godine. Dakle, ostalo je još oko četiri mjeseca do početka hadža, a prema globalnim informacijama vakcinacija u mnogim zemljama je tek u početnoj fazi.

Saudijski ministar zdravstva Tawfiq Al-Rabiah je u oficijelnom pismu koje je poslato medijima 2. marta, ove godine, najavio kako svi zdravstveni radnici koji će biti angažirani u ovogodišnjoj sezoni hadža moraju primiti vakcinu protiv bolesti COVID-19. U pismu se najavljuje i formiranje Covid timova za vakcinaciju protiv virusa korone svih onih koji će raditi tokom navedene sezone hadža, kao i umre. “U skladu s tim, imajte na umu obavezu primanja vakcine protiv virusa COVID-19, za sve koji žele raditi na hadžu, jer je to jedan od eliminatornih uslova za učestvovanje u sezoni hadža,” ponovio je Al-Rabiah, saudijski ministar zdravlja, prenosi Okaz.

Pitanje vakcinacije

Uz ovo je napomenuo da vlasti ove zemlje pomno prate razvoj epidemiološke situacije, a neki mediji u Zaljevu i na Indijskom potkontinentu su, pozivajući se na ovu informaciju, objavili kako će hadž moći obaviti samo oni koji budu vakcinisani protiv bolesti COVID-19. „Vakcina protiv COVID-19  je obavezna za sve one koji namjeravaju doći na hadž i biće jedan od glavnih uslova da se dobije dozvola za ulazak,“ navodno stoji u izvješću koje se poziva na cirkularno pismo koje je potpisao saudijski ministar zdravstva Al-Rabiah.

Iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su saopćili da još nema nikakvih službenih informacija o uslovima koji bi se odnosili na hadžije. Ranije su neki mediji u Zaljevu objavili kako je Saudijska Arabija od islamskih zemalja iz kojih tradicionalno dolaze najveći broj hadžija zatražila da sačekaju prije bilo kakvih planova za ovogodišnji hadž, uz nade da će se situacija oko pandemije korona virusa znatno popraviti kada vakcine budu dostupne.

Kakogod da bude, prema dosad dostupnim informacijama, izgledno je da će vakcinacija biti uslov za ovogodišnje obavljanje hadža, a shodno epidemiološkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i činjenici da još uvijek nije počela masovna vakcinacija i ovogodišnji odlazak na hadž iz naše zemlje je upitan.

Nedostatak vakcina

Naime, dosad prispjele količine vakcina u našu zemlju koje su zapravo samo dvije manje donacije Srbije i Slovenije su prioritetno namijenjene zdravstvenim radnicima. S druge strane, imajući u vidu teškoće oko nabavke i rokove isporuka vakcina, te samu organizaciju putovanja na hadž koja je veoma zahtjevan posao, vrlo je vjerovatno da iz naše zemlje neće biti moguće organizirati ovo zahtjevno putovanje. U nekim muslimanskim zemljama već su najavljena neka ograničenja i mjere za odlazak na hadž poput starosne dobi hadžija od 18 do 65 godina, te stabilnog općeg zdravstvenog stanja, kao i finansijske situacije, budući da će i dodatni troškovi hadža biti znatno povećani.

Ako u narednom periodu naša zemlja i uspije nabaviti vakcine, pitanje je hoće li se uopće moći obaviti pravovremeno prijavljivanje i selekcija s obzirom na ograničenja Saudijske Arabije, ali i domaće prioritete u vakcinaciji, te eventualne vremenske intervale koji su kod imunizacije nekim od postojećih vrsta vakcina predviđene. Stoga i vijesti da bez vakcinacije nema odlaska na hadž u Bosni i Hercegovini skoro i ne izazivaju nikakve reakcije, jer je naše društvo opterećeno daleko većim problemima golog preživljavanja pandemije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera