Vidimo se na sudu, gospodine prijestolonasljedniče

Pošto Biden odbija nešto učiniti, sudovi su najbolja šansa da se postigne pravda za Khashoggija i da se MBS pozove na odgovornost za brojna kršenja ljudskih prava.

Ljudi prisustvuju simboličnoj sahrani saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju u dvorištu džamije Fatih u Istanbulu, u Turskoj 16. novembra 2018. (Reuters)

U petak 26. februara Bidenova administracija je objavila nepovjerljivu verziju izvještaja koji je pripremio Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI), otkrivajući najgoru tajnu koju je čuvala američka obavještajna služba: saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) je naredio operaciju u kojoj je ubijen Jamal Khashoggi.

Uprkos pronalascima u pomenutom izvještaju, Bidenova administracija je odabrala da mu ne nametne sankcije. Srećom, postoji drugi mehanizam da se postigne lična odgovornost protiv prestolonasljednika: sudovi.

Nastojanja da se donese pravda za Khashoggijevo ubistvo protežu se preko ogranaka vlade. Kongres je izvršio pritisak na administraciju da objavi izvještaj ODNI-ja, oni će pokušati prisiliti Bidena da pozove MBS-a na odovornost.

Dvostranačka podrška

Zastupnik Tom Malinowski je uveo prijedlog zakona 1. marta da se nametne zabrana vize za MBS-a. Predstavnica Ilhan Omar je uvela prijedlog zakona da se nametnu sankcije MBS-u zbog njegove uloge u ubistvu. Ostaje da se vidi hoće li Kongres uspjeti sakupiti dvostranačku podršku da usvoji ijedan od ovih prijedloga zakona kao direktni i rani izazov za predsjednika Bidena.

S obzirom na odbijanje da sankcioniše MBS-a nakon objavljivanja izvještaja, Bidenova administracija će vjerovatno usvojiti isti stav kao i Trumpova prema kongresnim naporima da se MBS pozove na odgovornost i uložit će veto na bilo kakve zakone koji uvode kaznu MBS-u za ubistvo.

Dobra vijest je da je američko sudstvo nezavisno od obje političke grane i nije podložno predsjedničkom vetu; moglo bi pružiti sredstva da se postigne pravda za MBS-ove zločine.

Tri slučaja su podignuta protiv prestolonasljednika na američkim federalnim sudovima, jedan za Khashoggijevo ubistvo; drugi za pokušaj ubistva prognanog bivšeg obavještajca Saada Aljabrija; treći za hakiranje, maltretiranje i klevetanje Al Jazeerine voditeljice Ghade Oueiss.

Najnoviji razvoji događaja su dobri za tužitelje u sva tri slučaja.

Pitanje odgovornosti

Bidenova administracija je dala naznake da smatra MBS-a kao saudijskog ministra odbrane na istom nivou kao američkog ministra odbrane, što će gotovo sigurno uskratiti imunitet šefa države za ove parnice.

Izvještaj ODNI-ja također potvrđuje suštinsku činjeničnu tvrdnju tužitelja u Khashoggijevom slučaju: MBS je odgovoran za Khashoggijevo ubistvo. Ako sud u Khashoggijevom slučaju prihvati, kao što bi trebao, pronalazak MBS-ove krivice u ODNI-jevom izvještaju, smatrat će MBS-a odgovornog za ubistvo, i mogao bi nametnuti znatne kazne, nagnavši MBS-a da „plati cijenu“ što je predsjednik Biden obećao, ali nije ispunio.

Iako izgleda da je MBS za sada izbjegao sankcije za slučaj Magnitsky, mnogo će mu biti teže da izbjegne presudu federalnog suda. Američki sudovi nisu jedini na kojima bi se MBS mogao suočiti sa sudskim sankcijama. Ove sedmice su Reporteri bez granica (RSF) podnijeli pritužbu od 500 stranica protiv MBS-a na njemačkom sudu, navodeći da je prestolonasljednik počinio zločine protiv čovječnosti u svom pohodu protiv novinara, uključujući i Khashoggijevo ubistvo.

RSF se oslanja na njemačke zakone univerzalne nadležnosti koji omogućavaju njemačkom sudu da sudi MBS-u za zločine počinjene negdje drugo. Princip univerzalne nadležnosti je iskorišen prošle sedmice kada je Njemačka osudila bivšeg sirijskog obavještajca Eyada al-Ghariba na četiri i po godine zatvora za zločine koje je počinio tokom sirijskog građanskog rata.

Zakoni univerzalne nadležnosti, prisutni u mnogim evropskim državama i u SAD-u u obliku zakona Statut Alien Tort, zasnovani su na ideji da su počinitelji izvjesnih nečuvenih krivičnih djela, kao što su genocid, mučenje ili izvansudska ubistva „neprijatelji cijelog ljudskog roda“.

Medijska pažnja

Izvansudsko ubistva Jamala Khashoggija za koje je odgovoran Mohammed bin Salman spada u ovu kategoriju. Kao rezultat, čini se vjerovatnim da će sudovi na obje strane Atlantika prisiliti MBS-a da odgovara za svoju ulogu u ubistvu Khashoggija. Kako ovi slučajevi dobijaju medijsku pažnju, više tužitelja bi moglo biti ohrabreno da pokrenu nove slučajeve protiv MBS-a za slične zločine.

Ovi slučajevi su upravo razlog zbog kojeg se MBS nije usudio kročiti u SAD ili Evropu nakon što je ubio Khashoggija. Nametajući značajnu kaznu MBS-u za njegovu kampanju maltretiranja, zatvaranja i ubistava, sudovi bi mogli postići ono što vlade nisu bile u stanju ili su odbile napraviti, pružajući dobar razlog da MBS ublaži svoje ponašanje.

Vidjeli smo ove sedmice, sa ciljanim maltretiranjem i prijetnjama saudijskih trolova protiv našeg osoblja i organizacije Democracy for the Arab World Now (DAWN), da MBS nije spreman odustati od svoje taktike maltretiranja. Nedjelovanje Bidenove administracije sigurno nije dalo podsticaja MBS-u da smanji svoja nedjela. Mogli ili ne mogli utjecati na MBS-ovo ponašanje, sudovi sada pružaju najbolju šansu da se postigne mala mjera pravde za Jamala Khashoggija i druge žrtve kršenja ljudskih prava od strane MBS-a.

Izvor: Al Jazeera