Mala mostarska drama

Novi gradonačelnik Mostara Mario Kordić bio je primoran djelovati u suženom polju.

U Mostaru se nastavlja odvijati politička drama (Arhiva)

U sjeni nerješive sapunice s nabavkom cjepiva u Bosni i Hercegovini, natezanja oko vlasti u Sarajevu, detalja s ročišta o nabavci respiratora, u Mostaru se odvijaju male drame u vraćanju vlasti u grad.

Nakon što je napokon riješeno imenovanje gradonačelnika na što se čekalo više od desetljeća, pred mostarske gradske očeve i majke pristižu ostali zadaci čijim se rješavanjem, grad koji je godinama tapkao na mjestu i od silnog tapkanja tonuo, pomalo vraća u definicije normalne lokalne samouprave.

Imenovani su čelni ljudi Gradskog vijeća i vijećnici su raspoređeni u povjerenstva koja će razmatrati određene problematike, a pokazat će se kako se može rad povjerenstava protumačiti kao obična šminka i da njihovo mišljenje nema snagu pred rukama u vijeću.

Tako je bilo i s imenovanjem glavne savjetnice Grada. Ta titula je iz savjetnice mostarskog gradonačelnika preimenovana u savjetnika grada. Čak su se i brižni mostarski administratori nakon upozorenja novinara sjetili promijeniti na službenim stranicama o čijem bi se izgledu dao napisati elaborat.

Brojne afere

Dakle, pred Povjerenstvom za imenovanje našlo se ime Radmile Komadine, dosadašnje savjetnice Ljube Bešlića. No, tamo nije dobila većinu ruku članova. Na sjednici Gradskog vijeća rečeno je kako mišljenje tog povjerenstva ustvari ništa ne znači. Ono je trebalo samo provjeriti proceduru, a vijećnici su potom odlučili da novog savjetnika imenuje stara savjetnica uz ruke protiv, negodovanja i napuštanja sjednice.

”Glavni savjetnik Grada pomaže gradonačelniku i koordinira sve aktivnosti Gradske uprave. On priprema i sudjeluje na sjednicama načelnika odjela koji čine Kolegij gradonačelnika. Gradonačelnik saziva i predsjedava sjednicama Kolegija gradonačelnika, a u slučaju njegove spriječenosti Glavni savjetnik Grada”, stoji u službenom opisu posla savjetnice.

I tu je nastao problem. Javnost, doduše sramežljivo u komentarima pod vijestima o imenovanjima u Gradskom vijeću,  pojedini vijećnici i aktivisti smatraju da zbog svega onoga što se radilo u gradu dok je bio bez vlasti Komadina ne zaslužuje tu dužnost.

No, Mario Kordić, novi mostarski gradonačelnik koji je najavio promjene u funkcioniranju grada pa čak i potpis na to stavio u zamjenu za podršku pri izboru, ustvari nije imao izbora. Mjesto savjetnika, nakon što su zadovoljena pravila o nacionalnim podjelama u fotelji gradonačelnika i čelništvu Vijeća, pripada nekome iz reda srpskog naroda. A kako je u Vijeću samo četvero Srba, Kordić je imao sužen izbor. Čak se (nespretno) i predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić pokušao našaliti s novinarima rekavši kako bi možda Kordić doveo nekoga sa strane da je mogao i da je izbor takav kakav jest.

Vijećnik HRS-a Silvio Bubalo rekao je kako su se u vrijeme njezina savjetovanja ”pojavile brojne afere kao npr. pročiščivač, kolektori i ostalo dok urbicid i pravljenje kasabe od Mostara ne treba ni spominjati”. Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar kaže kako se na svakom centimetru Mostara može vidjeti kako je Komadina loše savjetovala bivšeg gradonačelnika, ali i navela kako će uskoro predstaviti dokumente koje je potpisivala nova, stara savjetnica a koji se vežu uz neslavni urbanizam grada.

Aktivist Marin Bago kaže kako je ”riječ o osobi koja je sakrivala informacije od građana i umiješana je u kriminal”.

”Ne znam čemu će ona savjetovati aktualnog gradonačelnika i zbog čega to građani Mostara moraju trpjeti i gledati”, rekao je Bago koji je među ostalima prijavio i savjetnicu Komadina za kriminal u slučaju pročistača u Mostaru i, kako tvrdi, optužnica je već spremna.

Ne raditi cirkus

Savjetnica je pak priznala da je saslušavana, ali tvrdi kako su napadi neargumentirani. S druge strane, gradonačelnik Kordić zamolio je medije da ”od ovog izbora ne rade cirkus”.

No, ako se već govori o cirkusu, moglo bi se reći da radili to mediji ili ne, u mostarskom upravljaju ostaju stari akteri zbog kojih je Mostar pretrpio kritike Šveđana i optužbe da ne znaju gdje je njihov donirani novac. Bivši je gradonačelnik, valjda tako savjetovan, javno rekao kako je novac namijenjen pročistaču koristio i za obnove cesta pa je pogrešno savjetovan da sam prizna kako je namjenska sredstva koristio nenamjenski. Uz to, staru je vlast pratila afera i s deponijom, projektom pročistača za kojeg nitko ne zna je li dovršen, komunalnim poslovima i silnim dozvolama za zidanje koje sada građani pokušavaju poobarati na sudovima.

Nažalost, pravila o imenovanjima primorala su gradonačelnika Kordića da bira između četiri osobe. Srba, naime, u Mostaru ima malo i redovito se veže da su to nečiji stranački Srbi koji se iskorištavaju za prevagu u odlukama i postizanju ciljeva. S druge se strane mogu čuti kritike na račun Komadine da nije previše pomogla svojem narodu i kako je imenovana na to mjesto samo jer puno zna o poslovima koji su se vodili dok se Grad izvlačio na to kako je za nerad krivo nepostojanje Vijeća.

Priče o tome kako će s izborima Mostar preokrenuti stranicu sve su manje uvjerljive. Nitko još nije spomenuo imenovanja u gradskim odjelima koja su prošla bez Vijeća i koji su napravljeni u vrijeme velike panike zbog kaznenih prijava i mutnih poslova.

Osim što se pokazalo kako je priča s mostarskim izborima zaboravljena od onih koji prate demokraciju u našoj zemlji dok je izborni proces završio, pokazalo se i to kako smo robovi pisanih i nepisanih pravila koja ne dozvoljavaju čak ni lokalnim zajednicama da prodišu. Činjenica da ispred sposobnosti savjetnika mora starati predznak je surova stvarnost ove zemlje na svim razinama, ali je tužno da se oni koji se kunu u nekakav drugačiji grad uz osmijeh brane kako nema boljeg, zanemarujući činjenicu da su građani prilično ljuti što će opet gledati iste likove i na svojim ulicama iste plodove istih savjeta.

”Ne znam na koji su način vijećnici koji su tek sada u sastavu Gradskog vijeća mogli vrednovati moj rad”, rekla je Komadina braneći svoje imenovanje i sebe od optužbi da će biti na optužnici.

Kritičari joj govore kako je dovoljno pogledati ulice grada da se poželi netko drugi kao savjetnik s nekim savjetima koji neće dovoditi do tužiteljstava, ljutitih ulagača i građana koji zgrade moraju rušiti na sudovima. S druge strane, ma koliko se cirkus skrivao, on će isplivati na površinu ako se optužnica potvrdi i ako se savjeti povežu uz kriminal. A to sve nekako nalikuje na naše poznato mišljenje unaprijed.

Izvor: Al Jazeera