Zahvaljujući vakcinama, ovog Novruza imamo razlog da se nadamo

Nevjerovatni plan podjele vakcina koji se realizuje širom Velike Britanije dao nam je razlog da se nadamo, posebno za godinu koja je ispred nas.

Dr. Anil Mehta, okružen svojim timom doktora, daje dozu Pfizerove vankcine Geeti Waddon da obilježi 10 000. vakcina u svojoj maloj praksi u Londonu 28. februara 2021. (AP)

Prošle sedmice su mnoge porodice širom države, uključujući i moju, slavile Novruz, praznik koji obilježava dolazak proljeća i početak nove godine.

Za Kurde, poput mene, Irance, Afganistance i mnoge druge, Novruz je jedan od najznačajnijih perioda u godini. Tradicionalno se proslavlja posjetom porodici i jedenjem slatkiša, peciva i čaja s brojnim posjetiteljima koji vam pokucaju na vrata.

To je vrijeme za obnovljenu nadu i pogled prema novim počecima. Priča u pozadini Novruza je ona o prevazilaženju poteškoća i slavljenu slobode – koja je više izražena ove godine, od svih godina.

Sa radošću se prisjećam organizovanja godišnjeg prijema povodom Novruza u oba doma Parlamenta i slavlja sa mojom zajednicom. Za mene je to posebno specijalan dan jer je na taj dan moj otac zaprosio moju majku.

Ali s pandemijom koja je u toku i državnim restrikcijama u Velikoj Britaniji, znam da neće biti isti. Mnogi od nas, uključujući i mene, čeznut će za vremenom kada smo mogli biti sa svojim porodicama i prisjećat ćemo se onih koje smo izgubili ove godine zbog ovog užasnog virusa.

‘Vakcina će nas vratiti u normalu’

Kao službenik ministarstva zadužen za podjelu vakcina u Velikoj Britaniji, u jedno sam siguran – vakcina će nas vratiti ponovo u normalu. Na taj način ćemo zaštiti naše zajednice, naše prijatelje, porodicu i naše voljene.

Nevjerovatni plan podjele vakcina koji se dešava širom Velike Britanije dao nam je razlog da se nadamo, posebno za godinu pred nama. Sa preko 26 miliona vakcinisanih prvom dozom, a vakcinacija još traje, ne sumnjam da ćemo ostaviti ovu pandemiju iza nas, s jednom po jednom vakcinom.

Uspjeh naše vakcinacije veliki je pokazatelj vanrednog napora naše Nacionalne zdravstvene službe (NHS), vojske volontera i lokalnih zajednica koje su se udružile da zaštite naše voljene.

Moj tim i ja također blisko sarađujemo sa vjerskim vođama, organizacijama u zajednici i humanitarnim organizacijama da bismo bili sigurni da radimo sve što možemo da zaštitimo naše zajednice od korona virusa i da dostavimo vakcine što je moguće većem broju ljudi.

Obezbjeđujemo pristup savjetima iz NHS-a, kliničkim stručnjacima i stručnjacima u svakoj mogućoj prilici da podržimo ljude koji se vakcinišu i svakoga ko bi mogao imati pitanja o tome kako da dobije vakcinu.

Doba obnove i novih početaka

Znam da se neki ljudi brinu zbog sastojaka vakcine i je li ona halal, ali Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) je potvrdila da vakcina ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, a imami su rekli da je halal.

Ozaren sam što sam se jučer vakcinisao. Želim vas pozvati da ohrabrite svoje porodicu i prijatelje da, kada dođe poziv, prihvate ponudu vakcine. AstraZeneca i Pfizer vakcine su sigurne i efikasne. MHRA i Evropska agencija za lijekove su nas uvjerile da benefiti obje vakcine u sprečavanju širenja zaraze i spašavanju života, daleko nadmašuju rizike.

Proljeće je godišnje doba obnove i novih početaka i ja se nadam da će vakcina pomoći da ostavimo ovu strašnu zimu iza nas i udahnemo novi život u našu državu.

Svima koji slave sretan Novruz uz najljepše želje za sretnu i prosperitetnu novu godinu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera