Od Rusije, s ljubavlju

Nadat je se da prijeteće upozorenje oko NATO puta BiH neće omesti kupovinu prijeko potrebnih vakcina Sputnjik V.

Nadat je se da vakcine neće biti sredstvo za gorke hladnoratovske poruke, piše autor (EPA - Ilustracija)

Kada je 18. septembra prošle godine potpisan ugovor s Gavi alijansom, globalnim savezom za vakcine koji je dio COVAX-a za nabavku i distribuciju, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je saopćila da će “stanovništvo u Bosni i Hercegovini među prvima dobiti cjepiva za COVID-19”.

Nažalost, osim nekoliko donacija iz Srbije, Slovenije i Turske, te manje količine uvezenih vakcina iz Rusije, u našoj zemlji već sedmicama traje agonija i zbrka oko uvoza bilo kakvih dostupnih vakcina, s jedne strane, i borbe sa smrtonosnim posljedicama trećeg talasa panedemije.

Tek je u subotu, 20. marta, ove godine, na adresu Ministarstva civilnih poslova BiH konačno stigla vijest da vakcine koje su naručene putem COVAX mehanizma stižu u Bosnu i Hercegovinu 24. marta. Dakle, radi se o relativno maloj količini od 23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcina. Ranije je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila kako će vakcine iz COVAX-a pristizati u tri ture: 23. marta, 29. marta i 22. aprila. Nadat je se da će sa dolaskom ovog kontingenta moći započeti vakcinacija najugroženijih kategorija našeg stanovništva.

Prebacivanje odgovornosti

U međuvremenu traju prebacivanja odgovornosti i žestoke svađe među političarima i različitim nivoima vlasti, ali su sada svi složni u jednome: naša zemlja je izdana od strane COVAX-a. Da, tačno je to, ali je ispravnije kazati da smo bili naivni. Naše vlasti su previše vjere i nade uložile u ovaj prilično komplicirani mehanizam raspodjele i pristupa vakcinama koji je osmišljen pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)!?

Zapravo, međunarodni sistem je upravo pokazao svoju fragilnost tokom ove pandemije. Sjetit ćemo se haosa u ovo vrijeme prošle godine oko nabavke dezinfekcijskih sredstava, zaštitne opreme, maski, rukavica, testova i raspiratora.

Svjedočili smo kako nestaje međunarodna solidarnost, a posebno se to osjetilo u Evropi gdje je upadljiv bio izostanak pomoći i solidarnosti Europske unije sa najteže pogođenim zemljama, prvo Italijom, a kasnije i Španijom. Granice u EU su se preko noći ponovno podigle, a u Italiju su počeli stizati kontingenti dezinfekcijske pomoći, lijekova i opreme iz “omraženih autokratskih” država Istoka, iz Rusije, Kine, Turske, te nekih arapskih monarhija.

Očigledno je da se danas slična situacija dešava sa vakcinama. Zemlje koje su zbog različitih okolnosti, unutrašnjih odnosa i vanjskopolitičke pozicioniranosti oslonjene na međunarodnu solidarnost, sada su na samom začelju po pitanju nabavke vakcina: Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora.

Probleme imaju i Hrvatska i Slovenija, a nezadovoljstvo ističu i Austrija, Mađarska, Češka i Poljska… Očigledno je da će odgovor na pandemiju korona virusa biti najveći egzistencijalni izazov Europskoj uniji od njenog osnivanja, jer će se mnogi pitati o njenoj svrsishodnosti nakon što ovo sve prođe. Uspjeh Velike Britanije u programu vakcinacije će mnogim zemljama biti razložno opravdanje njenog nedavnog izlaska iz EU.

Gorke hladnoratovske poruke

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, uz najavu dolaska prvog kontingenta vakcina iz programa COVAX, traju i pokušaji na nivou entiteta FBiH i RS da se kupe vakcine do kojih se uopće može doći, uglavnom iz Rusije. Sada je svima jasno da se nije pametno osloniti na nepouzdani međunarodni sistem koji djeluje pod okriljem Svjetske zdravstvene i različitih tijela UN-a. A o zaštiti pod okriljem UN-a i njegovih tijela valjda smo mi u Bosni i Hercegovini trebali imati najjasniji stav, s obzirom na kobna iskustva iz nedavnih ratova!?

Međutim, pandemijska kriza je u Bosni i Hercegovini pojačala apetite za njeno još agresivnije podrivanje kako izvana, tako i iznutra. Od blokiranja države u nabavci vakcina, preko opstrukcija u procesima nabavki, do lobiranja za ekskluzivne nabavke ili različita tajkunska posredovanja preko određenih centara moći – sve zajedno ukazuju kako su ovakvim prljavim politikama životi građana na zadnjem mjestu.

I dok se pored vakcina iz posrnulog COVAX-a, čekaju potpisi na ugovore za vakcine Sputnjik V od strane relevantnih tijela u Rusiji, primjetna je jedna doza razočarenja bosanskohercegovačke javnosti Zapadom, posebno Europskom unijom i Sjedinjenim Državama, koje su pale na ispitu solidarnosti i nisu ništa učinile da našoj zemlji pomognu u kupovini vakcina, znajući da je Sarajevo posljednjih dana među najteže pogođenim područjima u svijetu.

I tamam kad smo pomislili da ne može gore, u jeku ove teške situacije iz Rusije je stigla prijeteće upozorenje oko NATO puta Bosne i Hercegovine. Iako je ovaj potez Rusije na Balkanu poruka Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji, nadat je se da ona neće omesti kupovinu prijeko potrebnih vakcina Sputnjik V, pa makar i po skoro duplim cijenama od zvanično objavljenih od strane vlasti Rusije.

Također, nadat je se da će uz COVAX kontingente u narednom periodu početi stizati i ruske vakcine, i nadat je se da vakcine neće biti sredstvo za gorke hladnoratovske poruke “Od Rusije s ljubavlju”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera