Primi vakcinu i glasaj za onoga ko ju je ‘napravio’

Kampanja za vakcinaciju u Srbiji je u toku, dok Aleksandar Vučić ubire poene neophodne za predstojeće izbore, na kojima se bori za drugi petogodišnji mandat.

Za razliku od predsjednika Srbije, ostali evropski državnici moraju se boriti s korona virusom na način kako je to propisano, piše autor (Reuters)
Za razliku od predsjednika Srbije, ostali evropski državnici moraju se boriti s korona virusom na način kako je to propisano, piše autor (Reuters)

Od kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, proleća 2012. godine, Srbija se nalazi u konstantnoj predizbornoj kampanji. I pre nego što je formirana nova Vlada, posle izbora u junu prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio nove vanredne parlamentarne izbore za proleće 2022. godine, kada na red stižu predsednički i lokalni izbori u Beogradu. Skratio je mandat novom kabinetu Ane Brnabić sa četiri na godinu i po.

Kako stvari stoje danas, taj mandat će biti još kraći, jer znaci pokraj puta sve jasnije govore o tome da će izbori biti organizovani krajem ove godine. Zašto? Pa, pre svega, zbog vakcinacije koja je u toku u Srbiji, ali ne i u ostalim evropskim državama. Vakcine su postale glavni predizborni adut predsednika Srbije. Već i ptice na grani, i ne samo u Srbiji, naučile su na pamet pesmicu u kojoj je Vučić taj koji je nabavio vakcine, za razliku od svih ostalih predsednika i premijera u Evropi.

Laboratorija ili ‘predsoblje’ Evrope

Pojedini građani Srbije idu i korak dalje. Kada su neke od penzionera upitali na Beogradskom sajmu ko je napravio vakcinu sa kojom su upravo vakcinisani, svi odreda su odgovorili – Aleksandar Vučić. Ne ko je nabavio, već ko je napravio. Takvo je stanje svesti u Srbiji.

Zašto to dokazani manipulator ne bi iskoristio i kockao se sa još jednim mogućim talasom korona virusa. Do kraja godine u Srbiji će biti vakcinisano taman kompletno biračko telo SNS-a, a mnogima će dejstvo kineskog Sinofarma do tada prestati. Analize kažu da Sinofarm štiti organizam oko šest meseci, i taman bi dobro bilo pred ulazak u sezonu respiratornih virusnih infekcija odraditi izbore sa vakcinama kao dokazom o uspešnosti ove vlasti. Ko da se drzne da kaže nešto protiv vakcinisanja? Niko.

Koliko god to čudno zvučalo, Srbija se vakciniše, ali samo zahvaljujući nabavci kineskih vakcina. Da njih nema, ne bi Srbija videla ni V od vakcinacije. To vakcinisanje su pohvalili, ali i provalili pojedini evropski zvaničnici. Nemačka kancelarka je jasno potvrdila da je u Srbiji u toku masovna vakcinacija, ali sa kineskom vakcinom, koja nema odobrenje Evrope. Mađarski premijer Viktor Orban, i Vučićev prijatelj, izjavio je tim povodom da je Srbija “predsoblje Evrope“. “Možda reč ‘laboratorija’ nije odgovarajuća, ali suštinski to jeste – tamo gde za nas isprobavaju vakcine u koje još nismo sigurni, ako to mogu tako da kažem”, rekao je Orban.

Vakcina ima, ali ni korona ne staje

Bila Srbija laboratorija ili ne, Vučića to ne zanima. Kampanja za vakcinaciju je u toku, a on ubire poene, neophodne za predstojeće izbore, koji su za njega najvažniji, pošto treba da se izbori za drugi petogodišnji mandat. Zna Vučić da Srbi slabo pamte i ne sme da dozvoli da se nekako zaboravi da je Srbija prva po vakcinaciji u Evropi, iako svi podaci govore o tome da je Velika Britanija prva, a Srbija druga. Srbija je, po Vučićevoj skali vrednosti, prva ekonomija u Evropi, iako je to Irska, ali svi govore o tome da je Srbija prva. Predsednik Srbije, jednostavno, to sve ne sme da prepusti zaboravu i moraće što pre da organizuje izbore.

Siguran je da će mu vakcine pomoći, jer nema drugo šta. Putevi koje je uradio se urušavaju. Nove bolnice još nisu u funkciji, mnoge fabrike koje je on doveo i otvarao po Srbiji sada SMS porukama otpuštaju ljude. Vakcina, kao zapis u telu, ostaje, još ako i štiti, eto radosti i veselja. Na sve to, najavljuje do kraja godine početak proizvodnje ruske vakcine “Sputnik V” u Srbiji. Od jedne konferencije za medije do druge, Vučić saopštava brojeve o vakcinama kao o uvozu banana. Jednog dana kaže da je ugovoreno šest miliona vakcina, već sledeći put je to cifra od 11, pa i 12 miliona doza, a teže ih je nabaviti od nuklearne bombe. Doduše, ne precizira se koje su vakcine u pitanju, ali važno je da će ih biti.

I sve se koristi u toj kampanji, naročito oni koji ne misle kao Vučić. Predsednik Srbije je spasio i njih, i region, i celu Evropu. Više niko ni ne obraća pažnju na broj zaraženih, koji nikako da padne. Otvaranje spomenika Stefanu Nemanju, skijanje na Kopaoniku i slične situacije ne dozvoljavaju da se uđe u “zelenu zonu“. Dnevno umire između 15 i 20 ljudi, ali je važno da ima vakcina. Čak i ako se zaraze imaće slabiji oblik, nema šta da se sekiraju.

Odakle ‘skuckati’ pola milijarde eura

Još jedan od znakova pokraj puta je novi paket mera građanima i privredi. Poznajući Vučića, sigurno neće poklanjati novac biračima u ovoj godini, a ići na izbore u sledećoj. Ovoga puta, ipak, neće biti toliko izdašan, kao prošli put, kada je svim punoletnim građanima “dao“ po 100 evra. Najava je da će punoletni građani dobiti dva puta po 30 evra, a penzioneri mogu da računaju još na po 50 evra. Cirka pola milijarde para, koje će, gotovo sigurno, morati da pozajmi iz inostranstva, Vučić će podeliti narodu, uz već podeljene vakcine, novo zaduženje, ali sve u cilju još jedne veličanstvene pobede. Taman ništa drugo ne uradio, on je kampanju završio i što je onda ne bi krunisao izborima do kraja ove godine? Zašto čekati sledeću?

Za razliku od njega, ostali evropski državnici moraju da se bore sa koronom na način kako je to propisano. Moraju prvo vakcine da budu ispitane, odobrene, pa tek onda da se slikaju sa kontigentom koji sleti na aerodrome. Srbija je uz spektakl dočekala milion doza kineskih vakcina, pa ih je tek dva dana kasnije odobrila. I tako će biti sve do tih izbora. Do tada će valjda i korona da popusti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO