Mišljenja

Kako biti Srbin bez ‘ić’?

Šta bi tek o izjavi ministra vanjskih poslova Srbije o prezimenu na ‘ić’ rekli Nikola Tesla i Mihajlo Pupin?

Da li je veliki župan Stefan Nemanja zaslužan i što se predsjednik Hrvatske preziva Milanović? Foto: Sava Radovanović/Tanjug
Da li je veliki župan Stefan Nemanja zaslužan i što se predsjednik Hrvatske preziva Milanović? Foto: Sava Radovanović/Tanjug

“Da nije bilo Stefana Nemanje, mi Srbi se danas ne bismo prezivali na ‘ić'”, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković povodom svečanog otvaranja spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države u Beogradu.

Apsurdan sam po sebi kao šef diplomatije, Selaković je ovo izjavio dok je sedeo za istim stolom sa jednim od “najvećih” Srbina, barem po gabaritu, Vojislavom Šešeljem koji se posle ministrovih reči blago začudio.

Šta su onda svi oni koji se ne prezivaju na “ić”, a nije da ih nema, ne samo u Srbiji, nego širom regiona. Džaba im sve to. Po Selakovićevoj nomenklaturi, svi oni, verovatno, treba da čekaju nekog novog Stefana Nemanju ili da se upute u opštinu i pod hitno postanu Šešeljići, Sarapići…

Srbija, to svi znamo, nema sreću sa političarima, a naročito ne sa ministrima. Što si nesposobniji, smotaniji, to su ti veće šanse za napredak na naprednjačkoj lestvici. Bivši šef srpske diplomatije, primera radi, Ivica Dačić ne zna da govori nijedan strani jezik. I to je moguće u ovakvoj Srbiji, jednoj od retkih banana država u Evropi.

Aktuelni ministar inostranih poslova, umesto da se bavi diplomatijom, on gostuje po televizijama i sa raznim “Šešeljićima” mlati praznu slamu o srpstvu koje je ekvivalentno onom narativu iz devedesetih godina.

Ubeđuje gledaoce da ne bi bili živi bez Vučića, da je čovek obezbedio položaj u svetu kakav Srbija nikada nije imala i da on, ministar inostranih poslova nema šta da traži u Parizu dok je Vučić u poseti francuskom predsedniku, već je njegov posao da prebrojava Srbe na “srećnoj” televiziji.

Doduše, sada više nismo nebeski narod, ali sigurno ćemo postati još veći, jer se jedini vakcinišemo. Toliko imamo da vakcinišemo i strane državljane. Izvade PCR test u svojoj domovini, a onda uz pomoć nekog nemanjićkog Srbina ili Srpkinje bez velike komplikacije otkrije levo rame i boc. Čak nema veze ni da li je ta persona na “ić” ili ne. Ko te pita, valja “Kineze” potrošiti, stiže uskoro novo milionče doza.

Šta ćemo sa nesrbima a imaju ‘ić’

Do pojave Selakovića, roditelji u Srbiji su imali problem da objasne deci odakle im ta prezimena na “ić”. Sada, eto znamo. Doduše, Selaković nam još ne objasni uz pomoć velikog trokrilnog spomenika na platou ispred nekadašnje železničke stanice, kako i neki drugi narodi imaju podanike koji se prezivaju na “ić”, a nisu Srbi.

Uostalom, lako ćemo sa Srbima bez tog “ić”, šta ćemo sa nesrbima a imaju “ić”. Da li je veliki župan Stefan Nemanja zaslužan i što se predsednik Hrvatske preziva Milanović, primera radi. Tu nastaje drama.

Lako je reći da se šalimo, ali do pre samo neku godinu, taj Selaković i kompletna SNS menažerija, bili su udarne pesnice pomenutog Šešelja.

Da se kojim slučajem desilo da su radikali na vlasti sa ovim istim ljudima, pitanje je kako bi Selaković reagovao i da li bi rekao to što je rekao da mu je Šešelj šef, a ne Vučić, koji je šef obojici.

Zato se Šešelj i nije preterano uzbudio. Nije to bilo tako daleko, devedesetih godina aktuelni predsednik Srbije se pravio važan kako je, zajedno sa mnogobrojnim Šešeljevim jurišnicima, popisivao prezimena koja se ne završavaju na “ić” po stanovima u zgradama na Novom Beogradu i u Zemunu. Neki od tih bez “ić” morali su da se isele iz Zemuna, ostali su tragovi o tome.

Ništa nije kriv Stefan Nemanja

Srbija u 21. veku živi devedesete godine prošlog veka. Verovatno jedina u modernom svetu. Ta ista ekipa ljudi nas je ubeđivala da će odbraniti srpski narod na liniji Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica, ili smo možda i to izmislili. Tamo gde su nekada živeli Srbi, sada, zahvaljujući svim ovim radikalnim naprednjacima, ili naprednim radikalima, sa “ić”, žive neki drugi na “ić”.

Do diplomatskog mozga ministra Selakovića, koji je do sada od inostranstva video samo Bugarsku, a verovatno mu je obećana i Francuska, teško da može da stignu neke druge istorijske situacije u trenutku kada treba da se brani megalomanska potreba njegovog vođe za izgradnjom spomenika.

I da se razumemo, ništa nije kriv Stefan Nemanja. To što je izgradio manastir Hilandar, zajedno sa sinom Savom i Studenicu sasvim je dovoljno da dobije spomenik u Beogradu, ali ova estrada koja je napravljena od njegovog spomenika, a o muljačini sa milionima evra koliko košta, nekome ko je odstupio sa trona i zamonašio se, sigurno nije prijatno.

Tek mu svakako nije prijatno da sluša tog Selakovića i njegove opservacije o srpskim prezimenima. Verovatno ni njemu nije prijatno da vidi sebe iz Studenice gde vekovima počiva. Sigurno je i da mu se ne sviđa i u kakvu se Srbija prćiju pretvorila zahvaljujući jednom čoveku čija je moć nemerljiva zbog podaništva koje je nametnuo kao osnovni postulat preživljavanja u 21. veku.

Šta bi tek rekli Tesla i Pupin

Šta bi tek o Selakoviću rekli Nikola Tesla i Mihajlo Pupin? Ima li Srbina koji je učinio nešto veće i značajnije od njih dvojice, a obojica nisu na “ić”?

Toga nema u Pravilu službe ponašanja funkcionera Srpske napredne stranke. Muk, tuga i jad. Mučni su, tužni i jadni svi ti kadrovi koji su nastali ispod Šešeljevog šinjela. Nekada ga i prevaziđu, na zaprepašćenje svakog normalnog čoveka koji živi i radi u Srbiji.

Cela ova papazjanija od Selakovića je dovela do, maltene, srednjevekovnog dvoboja. Izjava je dovela do mnogih reakcija, naročito na društvenim mrežama.

Iznerviran tweetom voditelja Ivana Ivanovića da, jedan drugi voditelj, Predrag Sarapa, perjanica naprednjačkog megafona sa televizije Pink, nije Srbin po Selakovićevim normama, jer se ne preziva na “ić”, u vidno pripitom stanju Sarapa je poručio Ivanoviću da će svoju čast braniti krvlju.

Ostaje nada da Stefan Nemanja neće biti odgovoran i za povratak srednjevekovnih dvoboja. Mada, čast da bi se branila, valja je imati.

Izvor : Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO