Clintonin novi dokumentarac nastoji da opravda YPG

Washington se opet doima spremnim da ugrozi američko-turski savez zbog kurdske oružane grupe.

Kurdski borci iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) stoje blizu američkih vojnih vozila u gradu Darbasiyi pored turske granice, u Siriji 29. aprila 2017. (Reuters)

Ranije ovog mjeseca su bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton i njena kćerka Chelsea najavile svoju namjeru da produciraju, preko svoje kompanije HiddenLight Productions, televizijsku seriju o ženama kurdskim borcima koje su se borile protiv grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) u Siriji.

Ova mini serija će biti adaptacija knjige The Daughters of Kobani: A Story of Rebellion, Courage and Justice novinarke Gayle Tzemach Lemmon, koja uskoro izlazi iz štampe. Ova knjiga je zasnovana na intervjuima koje je Lemmon vodila u Siriji sa članicama Jedinica za zaštitu žena (YPJ), ženskim krilom Jedinica za zaštitu naroda (YPG) i objavit će je Penguin Press 16. februara.

The Daughters of Kobani je nevjerovatna priča o hrabrim, prkosnim ženama koje se bore za pravdu i jednakost”, Clinton je kazala američkim medijima nakon što je najavila ovaj projekat. “Kreirali smo HiddenLight da slavimo heroje – opjevane kao i neopjevane – čija se hrabrost prečesto previdi, i oduševljene smo što ćemo ovu inspirativnu priču pružiti gledateljima širom svijeta.”

Dok opisuje žene borce iz YPJ-a kao “heroine”, Clinton, međutim, zaboravlja napomenuti da je YPG sirijski ogranak PKK-a, oružane grupe koja vodi krvavi rat protiv vašingtonskog saveznika u NATO-u, Turske, već duže od tri decenije. SAD, zajedno sa Evropskom unijom, Australijom i mnogim drugim regionalnim i globalnim silama, odavno smatra PKK terorističkom organizacijom.

Bivša državna sekretarka je, naravno, svjesna ove činjenice. Šta, dakle, stoji iza ove očite dezinformacijske kampanje s ciljem da se teroristička grupa predstavi kao legitimna organizacija koja se bori za “pravdu i jednakost”?

Nastojanja da se opravda YPG nisu nova

Za vrijeme Obamine administracije, SAD ne samo da je YPG uzeo za glavnog partnera u borbi protiv ISIL-a u Siriji, već im je dao oružje i logističku podršku. Da bi dali legitimitet ovom novom partnerstvu, gurnuli su neporecive poveznice ove grupe sa PKK-om pod tepih i krenuli sa neumornom kampanjom da se uvjeri međunarodna zajednica kako ova grupa nema drugog motiva nego da porazi ISIL.

U sklopu ove kampanje, američke medijske organizacije su objavile brojne pozitivne izvještaje o ovoj grupi, a posebno o njenom ženskom krilu, YPJ-ju. Ova nastojanja su urodila plodom, i ova grupa je stekla znatnu podršku javnosti na Zapadu, i otvorila je urede u nekoliko evropskih država.

Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016, međutim, drastično je izmijenila situaciju.

Predsjednik Trump je u sklopu svoje vanjske politike “Amerika na prvom mjestu”, povukao američke čete iz Sirije i otvorio put za Tursku da izvede defanzivnu vojnu operaciju u ratom razorenoj državi, da istjera snage YPG-ja izvan svojih granica. Pristalice Obamine administracije na Zapadu optužile su predsjednika Trumpa “da je napustio američkog saveznika koji je pomogao da se porazi ISIL” i pokušale su uvjeriti međunarodnu zajednicu da je turska operacija nezakonita “agresija”. Uprkos svojim nastojanjima, međutim, narativi koji brane YPG  postepeno su izgubili na značaju u međunarodnoj areni i prestali smo viđati redovne vijesti o navodnom heroizmu i žrtvama YPG militanata u američkim medijima.

Sada, nakon izborne pobjede Joea Bidena, koji je bio Obamin potpredsjednik u periodu između 2008. i 2016., međutim, Washington mijenja većinu Trumpovih bliskoistočnih politika, i prisutni su znaci da planira ponovo korisiti YPG kao svoje prisustvo na terenu u regiji.

Nakon dvije godine relativne neaktivnosti, ISIL je opet aktivan i u Siriji i u Iraku. Dvadesetprvog januara, ova teroristička grupa je izvela svoj najveći napad u tri godine, u iračkoj prijestolnici Bagdadu, ubivši desetke ljudi. Iračka vlada je već zatražila pomoć od Washingtona u pružanju zaštite svojim građanima protiv obnovljenje prijetnje ISIL-a. Biden, koji ne želi slati dodatne čete na Bliski istok, očajnički treba posrednike na terenu kako bi spriječio ovu terorističku grupu da stekne dodatnu moć.

Povratak politikama iz Obamine ere

Biden je imenovao Lloyda Austina za ministra odbrane i Bretta McGurka kao američkog koordinatora američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) za Bliski istok i sjevernu Afriku.

I Austin i McGurk su bili među glavnim autorima politika Obamine administracije u Siriji koje su bile usmjerene na YPG. Austin je bio zapovjdenik američke Centralne kompande (CENTCOM) u periodu od 2013. do 2016., a McGurk je bio specijalni predsjednički izaslanik za globalnu koaliciju za suprotstavljanje ISIL-u u periodu od 2015. do 2018.

McGurk je bio toliko posvećen američkom partnerstvu sa ovom oružanom grupom da je dao ostavku na svoju ulogu američkog izaslanika u koaliciji za borbu protiv ISIL-a nakon odluke predsjednika Trumpa da povuče čete iz Sirije i omogući Turskoj da provede operaciju protiv YPG-ja u ovoj državi.

Sada kada su ponovo na vlasti, i kada postoji obnovljena potreba da se suprotstavi ISIL-u predjelima u kojima su Kurdi utjecajni, očekivano je vjerovati da će McGurk i Austin poduzeti korake da ponovo izgrade vašingtonsko partnerstvo sa YPG-jem.

Vijest o novoj televizijskoj seriji Hillary Clinton o “kćerkama Kobanija” jasan je znak da je već u toku nova kampanja da se opravda YPG i uvjeri međunarodna zajednica da je to legitimna sila koja se samo bori za “pravdu i jednakost”. Porodica Clinton nije jedina koja u Washingtonu radi na revitalizaciji narativa koji podržavaju YPG iz Obamine ere.

Pukovnik Wayne Marotto, glasnogovornik koalicije protiv ISIL-a je 25. januara, naprimjer, slavio godišnjicu oslobođenja Kobanija od ISIL-a, podijelivši fotografiju žena boraca YPG-ja na Twitteru. “Čestitamo Kurdima jer su pokazali primjer pouzdanog i sposobnog parnerstva”, kazao je Marotto, ukazujući na to da će, pod vlašću Bidenove administracije ovo partnerstvo vjerovatno biti obnovljeno.

Ponavljanje ranijih grešaka, otuđivanje važnih saveznika

Odluka Obamine administracije da trenira i naoruža YPG ne samo da je dala PKK-u, terorističkoj organizaciji, obnovljeni legitimitet, već je i naškodila vašingtonskim odnosima sa Turskom, vodećom regionalnom silom i članicom NATO-a.

Bidenova odluka da imenuje autore ove destruktivne politike na ključne pozicije u svojoj administraciji, zajedno sa nastojanjima njegovih vodećih saveznika da opravdaju YPG kao ravnopravnu silu koja se bori za pravdu, signalizira da će novi američki predsjednik ponoviti greške Obamine administracije.

Uprkos dosljednom vašingtonoskom nemaru u novije vrijeme spram svojih sigurnosnih problema i vanjskopolitičkih crvenih linija, turska vlada je u više navrata izrazila svoju posvećenost savezu sa SAD-om. Ankara je još spremna da sarađuje sa Bidenovom administracijom kako bi osigurala sigurnost i stabilnost u regiji, ali razumljivo zahtijeva od Washingtona da vodi vanjsku politiku koja je principijelna, iskrena i uzima u obzir najosnovnije turske sigurnosne potrebe.

Uprkos svim novinskim člancima, TV serijama i romanima koji pokušavaju predstaviti YPG kao utopijsku organizaciju koja se bori za demokratiju, pravdu i slobodu, Turci znaju da je to puka medijska fasada PKK-a – terorističke grupe koja je usmrtila desetke hiljada njihovih sunarodnjaka.

ISIL treba zauvijek eliminisati, ali terorizam se ne može poraziti uz pomoć terorista. Bidenova administracija ne bi trebala ponoviti Obamine greške i ugroziti svoje ključno partnerstvo s Turskom zbog podrške terorističkoj grupi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera