Mostarska predstava demokratije: Blagi haos i borba za prevlast

Borba za prevlast i hvatanje za ono što između redaka krije poslovnik, nesnalaženje u pravilima ponašanja u vijećnici, osim kad su u pitanju pauze, jedino je što je bilo jasno onima koji su pratili.

Dok su se s govornice prosipale priče o tome kako se građanima ne šalje dobra slika, ustvari im se slalo pravo lice onoga što ušminkana zgrada krije (Fena)
Dok su se s govornice prosipale priče o tome kako se građanima ne šalje dobra slika, ustvari im se slalo pravo lice onoga što ušminkana zgrada krije (Fena)

”Šta sad?” i ”Koliku ćemo pauzu”, najviše je puta izgovoreno na prvoj sjednici mostarskog Gradskog Vijeća koje grad na Neretvi čeka već skoro desetljeće.

Sa ”Šta sad?” sjednica je i završena. Konačno odmjeravanje snaga, prekinulo je zasjedanje nakon što su poslije skoro šest sati sjednice sa stankama koje su umjesto najavljenih minuta trajale duplo duže, u drugi krug glasovanja za nasljednika Ljube Bešlića, prošli kandidati HDZ-a BiH Mario Kordić i Koalicije za Mostar, odnosno SDA i Zlatko Guzin.

Irma Baralija, koju je kandidirao Bh. blok, nije dobila dovoljan broj glasova i nakon ispadanja je objavila kako je riječ o već izrežiranoj predstavi. Potom su uslijedile optužbe o tome tko želi sjednicu a tko ne i tko izdaje Bošnjake u gradu pa je zaiskrilo između Bh. bloka i Koalicije za Mostar. Iz SDP-a su sijevnule optužbe o režiji i o krađi u 14 glasačkih kutija, iz SDA je odgovoreno poštenjem i čašću, uz to da, ako se kralo, institucije moraju dokazati. HDZ BiH je mudro šutio.

A mostarsku predstavu demokracije, ovisno o epizodama, pratili su redateljski skandali –  od brojanja glasova do besmisla i proglašavanje pobjednika iz prkosa, uvlačenje drugih ciljeva u mostarsku politiku do neozbiljnog pristupa skoro pa povijesnoj stvari.

Zakletva preko Vibera

Prvu, konstituirajuću sjednicu obilježio je blagi kaos i činilo se kako nitko 82-ogodišnjeg predsjedatelja nije uputio u poslovnik i procedure.

Njemu, koji je predsjedanje sjednicom preuzeo kao najstariji vijećnik, ”uskakali” su drugi pa je i mostarski gradonačelnik Bešlić imao pune ruke posla oko toga kako pojasniti neke procedure u upravljanju sjednicom i kako rješavati probleme s davanjem riječi, prebrojavanjem glasova i iznošenjem prijedloga. Poslije je najglađe išla objava pauza.

Uz sve to, iako su nekoliko dana uoči sjednice imali informaciju o tome, vijećnike i novo Vijeće iznenadila je vijest da je Boška Ćavar, vijećnica Naše stranke, pozitivna na virus korona. Zbog toga je nastao kaos pa se nije znalo kako da ona položi zakletvu i kako da sudjeluje u glasovanju iako se bez nje glasovalo o točkama dnevnog reda.

Potom je nakon druge stanke odlučeno da vijećnica zakletvu položi putem ”online sistema”. A onda se pokazalo kako je vijećnički ”online sistem” jednak online obrazovanju pa su je nazvali na Viber.

Iščitala je zakletvu pa je izabrano povjerenstvo koje se odvezlo do vijećnice i odnijelo joj prisegu na potpis kako bi se time upotpunio sastav vijeća s 35 članova od kojih je većina izabrala šutnju za prvu sjednicu.

Budući da poslovnik iz dvije tisućitih po kojem Vijeće radi nije poznavalo ni korona-virus niti mogućnost naprednijih tehnologija, a sudeći i po kvaliteti prijenosa, nije se moglo očekivati ništa bolje tehnološko rješenje.

Mostarski čvorovi dobit će još jedno petljanje

Sami početak sjednice u vijećnici u koju su vijećnici kročili prvi put u životu iako je prije devet godina ušminkana za vijećanje, obilježila je rasprava o dnevnom redu. Na njega je SDP-ov zastupnik Arman Zalihić želio uvrstiti i Statut pa se pokazalo kako Statutu nije mjesto na konstituirajućoj sjednici nego na nekoj sljedećoj jer vijećnici nemaju pripremljene materijale za tu točku a i jer ga prvo treba usvojiti u nametnutom obliku od visokog predstavnika pa potom mijenjati.

Uz to, već je najavljeno i aktiviranje Ustavnog suda zbog nemogućnosti kandidature Zalihića, koja je zbog Statuta nemoguća pa će mostarski čvorovi dobiti još jedno petljanje.

Uz tu zbrku, onima koji su pomislili da će nakon imenovanja Vijećnika Mostar zasjati u drugom svjetlu, postalo je sve jasnije.

Zanimljivo, na sjednici se nije borilo za riječ pa je, osim predsjedatelja kojem su morali šaptati, govorilo tek pet-šest vijećnika. Mostarcima bi se moglo dogoditi da i u novom Vijeću imaju ono što imaju u staroj Gradskoj upravi a to je šutnja.

Pričljiviji su bili kad je krenula priča o budućem gradonačelniku pa su bili rječitiji nakon predlaganja imena, koja su se u javnosti vrtjela još od prije kampanje.

Zapelo je, a prva je sjednica bila puna zapinjanja, oko toga treba li glasovati za budućeg gradonačelnika tajno ili javno, kako tumačiti poslovnik, kako Statut i kako učiniti mostarski kaos manjim kaosom nego što to on ustvari jeste. Pitanje je i koliko je glas Viberom tajan.

Sudeći po onome što se na lošoj snimci iz vijećnice moglo vidjeti i čuti, Mostaru ne trebaju samo metle da počisti svoje lice nego mu treba dobro čišćenje nametnutih i zbunjujućih pravila i teških politika koje kao da nitko ne pokušava riješiti na razinama na kojima se i proizvode.

Ovako fizički izmorenom i politički otupjelom i nekapacitiranom Mostaru pretežak je teret baviti se, pored svih problema, i time.

Pravo lice onoga što ušminkana zgrada krije

Teško da ovo Vijeće može vratiti povjerenje građana u novoizabrane vijećnike i one koji će u sljedeće četiri godine upravljati gradom i glumiti da ispunjavaju stvari zacrtane u predizbornim programima koji su ionako uopćeni i koji nemaju previše veze sa stvarnošću.

Dok su se s govornice prosipale priče o tome kako se građanima ne šalje dobra slika, ustvari im se slalo pravo lice onoga što ušminkana zgrada krije.

Borba za prevlast i hvatanje za ono što između redaka kriju poslovnik i pravila, nesnalaženje u najobičnijim pravilima ponašanja u vijećnici, osim kad su u pitanju pauze, jedino je što je bilo jasno onima koji su imali volje pratiti zasjedanje u sumrak radnog tjedna već izmorenog sastančenjima.

Sijalice u vijećnici odavno nisu gorjele tako kasno. No, opet nisu upalile svjetla. Na ovakvoj pozornici bolje da ih i nema.

Izvor : Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO