Kako demokrate mogu spriječiti Trumpov povratak u Bijelu kuću?

Ništa ne bi više zabrinulo republikance za njihovu političku budućnost od demokrata koji donose hrabre ekonomske promjene koje su potrebne američkom narodu.

Donald i Melania Trump napuštaju Bijelu kuću uoči inauguracije novog predsjednika Joea Bidena 20. januara (Reuters)

Nakon četiri haotične godine pod vladavinom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nova američka administracija obećava jedinstvo u državi i posao za sve Amerikance. Demokrate žele vjerovati kako je ovo kraj trampijanske politike, ali to je malo vjerovatno nakon što je Trump lično nagovijestio nastanak nove (patriotske) stranke, napravljene od onih koji su napustili Republikansku stranke. Ova stranka bi mogla motivirati ostale kandidate koji su čekali povoljan tren, spremni za sijanje podjela i nemira u demokratiji naše države, da pokušaju preuzeti predsjedničku moć. Naša ekonomska situacija: plate koje stagniraju, uništenje radničke i srednje klase te opća nejednakost su ogromni problemi za milione Amerikanaca, ranjivih na obećanja likova poput Trumpa.

Trumpova rasistička i ksenofobna retorika nije jedini razlog zbog kojeg je došao na vlast, ali je pomogla frustriranoj bjelačkoj radničkoj klasi da nađe nekoga za okriviti zbog ekonomskog očaja. Demokrate imaju šansu da spriječe buduće Trumpove kandidature i osvoje glasače tako što će realizirati naprednu ekonomsku agendu. Amerikanci žele ekonomske promjene, jer i prije COVID-19 stvari nisu išle u njihovu korist. Blizu 69 posto Amerikanaca je 2019. godine imalo ušteđeno 1.000 ili manje dolara; 40 posto njih je zaraživalo manje od 15 dolara po satu; jedan od pet studentskih kredita je završio bankrotom, a deseci miliona Amerikanaca nemaju ušteđevine za penziju. Tmurna ekonomska stvarnost je nagnala većinu Amerikanaca da budu uvjereni kako će im djeci biti gore nego njima.

Velika kriza kao još veća prilika

Lideri Demokratske stranke više vole vjerovati kako je Trump ojačao uz pomoć radikalnih konzervativaca, no stvarni razlog njegovog jačanja su i demokratski lideri, koji su posljednjih 30 godina činili sve da zadovolje Wall Street i velike kompanije, izdali radnički pokret i podržali sporazume o slobodnoj trgovini, zbog kojih su milioni poslova otišli preko granica i mora. To je uvjerilo mnoge Amerikance da Demokratska stranka više ne predstavlja njihove potrebe. Sada demokrate imaju priliku to promijeniti i uvjeriti milione američkih glasača da se identificiraju s njima i glasaju za Demokratsku stranku.

Krizni trenuci – kao što je ovaj koji trenutno proživljavamo s pandemijom COVID-19, ekonomskom recesijom i klimatskim promjenama – mogu biti i prilike za provođenje zakašnjelih hrabrih promjena politike. Pošto demokrate sada drže moć predsjednika, Senata i Zastupničkog doma, ništa ih ne može spriječiti (osim vlastite dezorganizacije) da se suprotstave velikim korporacijama i ultrabogatima, čiji su bogatstvo i moć rasli tokom posljednjih 30 godina dok je većina Amerikanaca gledala kako im zarada pada. Lekcije iz izbora i ekonomske krize iz 2008. godine trebaju biti ključna stavka za upravljanje demokratama kako bi znali kako sada nastaviti. Te 2008. godine demokrate su, također, kontrolirale predsjedništvo, Senat i Zastupnički dom i suočavali se saekonomskim kolapsom izazvanim pohlepom Wall Streeta i velikih bankara. No, umjesto da se spasu mali poslovi, spašeni su Wall Street i velike banke, što je razbjesnilo milione Amerikanaca. Dodatno, demokratski lideri su trošili dragocjeno vrijeme pokušavajući (i neuspijevajući u tome) nagovoriti umjerene republikance u svoju politiku.

Dva mandata predsjednika Baracka Obame trebaju nam biti lekcija da sada nije vrijeme za pregovore s liderima Republikanske stranke. To su ljudi koji su kao taoca držali Obamine ovlasti da imenuje novog sudiju Vrhovnog suda, odbili povećati minimalnu platu i dali milijarderima i najvećim kompanijama najveće porezne olakšice u historiji naše države. Sada je vrijeme za forsiranje ekonomskih promjena koje su potrebne Amerikancima, za smanjenje pritiska na radničke i porodice iz srednje klase i vrijeme da se pomogne ekonomiji da izađe iz trenutne recesije. Da bi se to uspjelo, demokrate moraju uraditi slijedeće:

 

Prvo, moraju povećati minimalnu satnicu na 15 dolara po satu, što bi dalo desecima miliona Amerikanaca prijeko potrebnu povišicu, time bi se povećala potrošnja i jačala naša ekonomija. Približno 67 posto Amerikanaca je za ovakvo povećanje plate. Drugo, trebaju otpisati dugove za studiranje što bi omogućilo milionima Amerikanaca da kupe dom, pokrenu mali biznis i tako pomognu jačanje naše ekonomije. Treće, moraju uspostaviti univerzalnu brigu za dijete, što bi pomoglo desecima miliona radničkih porodica i vratilo hiljade dolara porodicama. U većini država više košta poslati dijete u vrtić nego platiti njegovo obrazovanje na koledžu. Četvrto, trebaju usvojiti zakon o zaštiti prava na organizaciju (PRO), koji bi garantirao pravo američkih radnika na sindikatsko udruživanje. Historijski, ništa se nije pokazalo bitnijim za jačanje srednje klase od jakog radničkog pokreta.

Ove ekonomske politike podržava većina Amerikanaca, koji očajnički žele vidjeti pravu promjenu. Preuzimanje moći u Washingtonu treba biti prvi korak u uklanjanju trampijanske politike i podjela koje je ona donijela. Stvaranje jednstva traži donošenje šireg ekonomskog plana, kako bi se promijenili životi crnih, smeđih i bijelih Amerikanaca. Ništa ne bi više zabrinulo republikance poput Donalda Trumpa, Mitcha McConnella ili Teda Cruza za njihovu političku budućnost od demokrata koji donose hrabre ekonomske promjene koje su potrebne američkom narodu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera