Vakcine su test patriotizma ili nacionalne izdaje

Dosadašnja borba sa pandemijom korona virusa pokazala je sve slabosti državnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Nije vrijeme za politička prepucavanja  i prebacivanje krivice, već za odlučno djelovanje, piše autor (EPA)

Posljednjih sedmica naša javna scena je opterećena svakodnevnim teškim političkim optužbama. Jedni su po pravilu izdajnici, a drugi su patriote.

Dosadašnja borba sa pandemijom korona virusa pokazala je sve slabosti državnog uređenja Bosne i Hercegovine. Desile su se velike pronevjere i afere, a građani su osim pojedinačno, pogođeni jednom općom psihozom straha i neizvjesnosti. Nervozu i nevjericu dodatno povećavaju informacije iz susjednih država gdje su programi vakcinacije uveliko otpočeli.

Prošlo je gotovo dva mjeseca od kada su prve količine vakcina protiv COVID-19 stigle u Srbiju i Hrvatsku, a potom su ove zemlje, pored odobrenih vakcina koje se proizvode na Zapadu (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), nabavile ili su ušle u pregovore o nabavci dodatnih količina ruskih i kineskih vakcina. Nakon ekspresnih procedura provjera, započeti su programi vakcinacije po prioritetnim kategorijama, a u potragu za vakcinama uključili su se i predsjednici i premijeri ovih država.

Skeptičnost o nabavci vakcina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u svojim istupima proteklih sedmica otvoreno govorio o problemima nabavke vakcina protiv COVID-19 i o strahovitoj promjeni svjetskog poretka u vrijeme korone.

“Pokazalo se da koliko god vakcina proizvedete, velike zemlje uzmu gotovo sve. To što vam svi pričaju o solidarnosti, mačku o rep okačite. Kada doteraju cara do duvara, svi misle na sebe. Neće mi biti teško da molim za vakcine, svuda postoji problem u nabavci. Danas sam bio u kontaktu sa Britanijom, razgovarali smo danas sa Kinezima i Rusima, razgovaraćemo i sa Indijcima, koji imaju fabriku AstraZenece”, poručio je Vučić prošlog mjeseca u Kragujevcu, ističući kako velike zemlje žele kontrolu nad vakcinama i naručuju po pet-šest puta veći broj vakcina od broja stanovnika.

Sličnu skeptičnost o nabavci vakcina jučer je iskazao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ustvrdivši kako nije uvijek slušao šta mu sugerira EU i da su svi izigrani.

“Da smo slušali Brisel, znate kad bismo donijeli zakon o konverziji kredita u švicarcima. To nije suverenizam, to je elementarna dužnost države. Ako je dostupna, vakcinu bih kupio i od čečenske mafije. Kakav Brisel, kad je frka nema Brisela, radiš u svom interesu. Ruske vakcine postoje i sad nama trebaju”, kazao je Milanović.

FBiH u ćorsokaku

U Bosnu i Hercegovinu je početkom februara stiglo samo 2.000 doza ruske vakcine “Sputnik V” i to po interventnoj narudžbi za bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, te je u ovom entitetu već 12. februara počela prioritetna vakcinacija zdravstvenih radnika u COVID odjeljenjima, te radnika i korisnika domova za stare.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je u utorak, 16. februara, da će 28. februara ove godine stići nove doze vakcina, te da je riječ o dozama za vakcinaciju 100.000 ljudi.

“Radi se o već naručenim dozama ‘Sputnik V’ vakcine, koja bi, prema najavama proizvođača, trebala pristići do 28. februara”, izjavio je Šeranić.

Bosna i Hercegovina je u nabavku vakcina krenula preko mehanizma COVAX. Međutim, sada je očigledno da se rokovi isporuke prvih doza stalno pomijeraju. Istovremeno, prema podacima objavljenjim posljednjih dana, epidemiološka situacija se pogoršava. Jedino je entitet Federacija BiH ostao u svojevrsnom ćorsokaku oko nabavke vakcina.

Nespremnost i dezorijentiranost federalnih vlasti

Prema jučerašnjim izjavama federalnog premijera Fadila Novalića, koji se obratio novinarima na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH, očigledna je i evidentna nespremnost i dezorijentiranost federalnih vlasti.

“Ako gledamo cijeli svijet, vakcine u prvoj ruci nabavljaju države. Ne nabavlja Bavarska, nego Njemačka. Isto važi za BiH. Mi smo se odlučili za COVAX mehanizam koji se pokazao manje efikasnim od ostalih. Mi smo sve uradili, uplatili kompletna sredstva. Ako bi država rekla da ne može realizirati ugovor, spustilo bi se na entitete. S tom teškoćom da, recimo, Pfizer neće da pregovara ni s kim osim s državom. Ali u budžetu smo rezervisali 10 miliona KM ako se desi scenarij da to moramo raditi”, kazao je jučer Novalić novinarima.

Premijer Novalić je potom kao teškoću naveo i to da privatni prometnici ne pokazuju interes da se upuste u nabavku vakcina, te spomenuo da i kantoni pokušavaju nešto riješiti, ali samo Kanton Sarajevo KS ima svoje preduzeće za promet lijekova, odnosno Apoteke Sarajevo, dok FBiH i država nema i oslonjena je na privatne prometnike. Ova izjava premijera Novalića krajnje je zabrinjavajuća i umjesto da se radi na riješavanju problema, njom se evidentno stvara dodatna paniku i neizvjesnost!

Zar je moguće da u Federaciji BiH ne postoje kompanije koje su iskazale interes i pozvale odgovarajuća ministarstva zdravstva da ovlaste veledrogerije da mogu u ime vlade ili ministarstva zdravstva izvršiti prikupljanje dokumentacije i kreiranje ponude za nabavku vakcina?

Prema informacijama do kojih je ovaj autor došao, raspitivajući se kao obični građanin zabrinut za svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih,  takve kompanije postoje i učinile su to već za vakcine AstraZeneca i “Sputnik V”. Međutim, pozitivnog odgovora od strane zvaničnih vladinih institucija još nema, a premijer Novalić nije ponudio nikakve dokaze da su privatne kompanije odbile suradnju po pitanju uvoza vakcina.

Prebacivanje odgovornosti

U Federaciji BiH postoji najmanje sedam ozbiljnih veledrogerija (Phoenix, Hercegovinalijek, Oktal Pharm, Tuzlafarm, Medimpeks, Farmavita, MGM ) koje mogu odgovoriti zahtjevu uvoza vakcina i čudno je da većina medija ignoriraju pisati o ovoj problematici, tj. da li su i zašto, ako jesu, ove veledrogerije odbile suradnju na poziv premijera FBiH!? Čudno je da jučer premijera Novalića niko o ovome nije upitao!?

Po svemu sudeći, ovdje se radi o klasičnom prebacivanju odgovornosti na privatne kompanije, a u sjeni afere oko uvoza 100 respiratora gdje je prednost u odnosu na ove kuće koje zapošljavaju preko 500 ljudi dobila poljoprivredna firma “Srebrena Malina”. K tome, premijer Novalić nije iznio nikakve podatke o planiranim prioritetnim vakcinacijama zdravstvenih radnika u prvom krugu vakcinacije.

Uz šutnju medija, dodatnu zabrinutost ovakvim stanjem stvara muk nevladinih organizacija, građanskih inicijativa… Permanentna opterećenost frentičnim političkim svađama o izdajnicima i patirotama, osim rijetkih glasova savjesnih intelektualaca i javnih radnika, izgleda je efikasno zagušila naš medijski prostor. Umjesto vakcinacije naš svakodnevni život je opterećen pričom o koalicijama i raspodjelama fotelja, a naš medijski prostor zatrovan neprimjerenim izjavama i govorom mržnje.

Opravdano je zapitati se ima li većih izdajnika od onih koji svojim neradom, bahatošću i neznanjem još uvijek ugrožavaju naše živote i kada će konačno pokazati svoj istinski patriotizam u borbi za zdravlje i živote građana ove zemlje! Rješenje postoji, ali je potrebna hraborst i odlučnost. Umjesto optužbi i prebacivanja odgovornosti Vlada FBiH mora pod hitno stupiti u razgovore sa kredibilnim veledrogerijama i olakšati im pregovaranje sa regionalnim distributerima vakcina, izdati im potrebne saglasnosti kako bi mogle legalno i legitimno dobiti medicinsku dokumentaciju stupiti u pregovore i procedure oko nabavke vakcina. Svako odugovlačenje ćemo platiti gubitkom života, a da ne govorimo o ekonomskim štetama koje će nastati ukoliko se epidemiološko satnje pogorša i budemo primorani na ponovni lockdown.

Ukratko, političari u našoj zemlji se u najmanju ruku trebaju ugledati na vlade Srbije i Hrvatske i svoje kolege iz susjednih država. Zaista, nije vrijeme za politička prepucavanja  i prebacivanje krivice, već za odlučno djelovanje. U ovom trenutku efikasna nabavka vakcina je jedini pravi test koji će pokazati ko su zaparavo nacionalni izdajnici, a ko istinske patriote ove zemlje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera