Zašto Kushner ne treba dobiti Nobela za mir

Zeta bivšeg predsjednika SAD-a nominirali zbog njegove uloge u normalizaciji izraelsko-arapskih odnosa.

Što se tiče Kushnera, on je odgovoran za mnogo ne-tako-miroljubivih mahinacija na domaćoj sceni također (AP)

Jared Kushner, bivši savjetnik Bijele kuće i hvaljeni zet žrtve zabrane Twittera i bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, nominiran je za Nobelovu nagradu za mir od profesora emeritusa Alana Dershowitza sa Harvarda.

Nominacija je zasnovana na Kushnerovoj ulozi u prošlogodišnjem pregovaranju za „Abrahamove sporazume“, dogovore o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Naravno, od svih ljudi koji naokolo trčkaraju sa nominacijama za Nobela, Dershowtzevo iskustvo je prilično sumnjivo. U njegovoj biografiji se može pronaći zagovaranje legalizacije mučenja i psihopatsko zalaganje u Wall Street Journalu u ime „nastavka civilizacije“ – gdje se navodilo kako je OK da Izrael ubija arapske civile jer, pa, mnogi od njih nisu toliko civilizirani.

Poštapalice neoliberalizma

Stoga nije teško razumjeti zašto advokat iz medija Dershowitz, koji je također branio Trumpa tokom njegovog prvog procesa za opoziv, slavi „mirovne“ napore omiljenog dečka sa postera nepotizma. U konačnici, Kushnerov pristup bliskoistočnom miru definitivno razvlašćuje Palestince i tako finalizira izraelski projekat teritorijalne dominacije na osnovu etničkog čišćenja i aparthejda.

Pogon Kushnerovog plana „Mir za prosperitet“ – predstavljenog 2019. u sklopu Trumpovog takozvanog „dogovora stoljeća“ – je da se potakne „rast privatnog sektora“ Palestinaca, „strane direktne investicije“, „dogovore o slobodnoj trgovini“ i sve one poštapalice neoliberalizma koje čarobno obdaruju tiraniju i velike ekonomske patnje sa glazurom neophodnog i uzbuđujućeg napretka.

Zanemarite to da je nemoguće napredovati kada vas Izrael svakodnevno bombardira, koji ima politiku pokolja i druge oblike gaženja ljudskih prava koje nikada tipovi kao što su Kushner i Dershowitz ne vide spornima ni za mir ni za mirovne nagrade.

Kada nisu uspjeli „mir za prosperitet“ ugurati Palestincima niz grlo, novo rješenje je pronađeno i Kushner je marljivo radio da palestinska borba nestane sa međunarodne scene tako što će dogovoriti normalizaciju odnosa između Izraela i oportunističkih arapskih režima – koji su na isti način miroljubivi.

Romansa sa UAE-om

Naprimjer, UAE sada ima glavnu ulogu u razaranju Jemena koje predvodi Saudijska Arabija. Tako je Dershowitz jako suzdržan od izračuna „civiliziranosti“ jemenske djece koja se masakriraju u napadima koalicije uz pomoć bombi koje su napravili Amerikanci.

I dok izraelsko-emiratska ljubavna romansa datira daleko prije Abrahamovih sporazuma – naprimjer, 2016. je izraelska kompanija završila postavljanje supersablasnog sistema masovne prismotre u Abu Dabiju – zvanična normalizacija može samo donijeti još odličnih stvari. Treba imati u vidu samo analizu iz Hareetza od prošle godine gdje se navodi kako je „oružje stvarni posao između Izraela i UAE-a“ i gdje se objašnjava kako će Emirati godišnje trošiti milijarde dolara na kupovinu naoružanja i kako će „Izraelu sada pripasti dio kolača“.

Bilo kako bilo, oružje najbolje govori o bliskoistočnom miru.

Slučajno, za Nobelovu nagradu za mir su također nominirani izraelski premijer Benjamin Netanyahu i prijestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed zbog normalizacije odnosa, zanemarujući užasne količine krvi na njihovim rukama.

Tačno je, takve nominacije su manje šokantne ako se prisjetimo kako je bivši dobitnik Nobela Barack Obama bacio 26.171 bombu na sedam država samo tokom svoje posljednje godine mandata.

Treba spomenuti kako je i Nobela za mir dobio bivši kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos koji je, zahvaljujući ranijem radu na mjestu ministra odbrane, djelimično odgovoran za zloglasni skandal „lažno pozitivni“ u kojem je kolumbijska vojska, obučena kao ljevičarska gerila, navodno ubila više od 10.000 civila.

A tu je i Nobelovac Shimon Peres čiji je CV pun epizoda kao što je masakr 106 izbjeglica 1996. godine – polovina su bila djeca – dok su se krili u UN-ovom kampu na jugu Libana.

Progon stanara

Što se tiče Kushnera, on je odgovoran za mnogo ne-tako-miroljubivih mahinacija na domaćoj sceni također. Kada ga je Trump postavio na čelo „jedinica iz sjene“ da se nosi sa pandemijom korona virusa – jedna od sijaset liderskih pozicija koje je dobio predsjednikov zet iako nema nikakve kvalifikacije za ta polja – čak i New York Times je na naslovnici objavio: „Jared Kushner Će Nas Sve Pobiti (kasnije su te riječi ublažene).

Tu je i pitanje kompanije Kushnerove porodice oko nekretnina i njegovih profesionalnih praksi na tom frontu koje je advokat i profesor prava John Whitlow okarakterizirao kao „predatorske i pune iznude, te ovisne o iskorištavanju prava protiv siromašnih i zakupaca iz radničke klase“.

Dodaje kako se Kushner u New Yorku „okoristio izdašnjim poreznim poticajima i iskoristio rupe u zakonima o renti kako bi isljučio stanove iz regulacija o renti“. U području Baltimorea, njegovi starari „žive u strašno lošim uvjetima i meta su sitnih parnica bez uporišta“.

Kushnerov model poslovanja, ističe Whitlow, zasniva se na „jačanju nejednakosti“.

A pošto nema mira u nejednakostima, ni nagrada za to ne bi trebalo biti.

Izvor: Al Jazeera