Fox News je Republikanska stranka

Trampizam će trajati jer je Murdochov Fox News napravio taj izbor u ime Republikanske stranke kojom zapovijeda.

Fox News se možda oprezno distancirao od nasilja koje su počinili njegovi radikalizirani gledatelji, ali je stajao čvrsto uz čovjeka koji je svojim sljedbenicima ponudio lakoumnu retoričku dozvolu da počine nasilje kako bi zaustavili potvrdu pobjede Joea Bidena (EPA)

„Vidjeti ono što nam je pred nosom“, napisao je George Orwell, „stalna je bitka“.

Orwellov mudri, bezvremenski savjet često pisci ne shvataju i preferiraju da zakopaju jednostavnu istinu ispod oluja distrakcija i komplikacija.

Tendencija američkih stručnjaka da promaše očitu poentu, ponovo je bila očita u još tinjajućem ostatku lude pobune od 6. januara na Capitol Hillu, koju su smislile, planirale i izvršile hiljade fanatičnih učenika Donalda Trumpa, koje su, na znak od bivšeg predsjednika, nastupile grupno.

Osim razmatranja Trumpove političke budućnosti, američki stručnjaci su vodili debatu o postojećim implikacijama ovog smrtonosneg nereda za Republikansku stranku.

Brzi konsezus je da je „obračun“ sigurno na vidiku. Republikanska stranka se suočila sa „tačkom infleksije“ – medijskim klišeom dana – koja zahtijeva ili konačno napuštanje trampizma nakon krvave pobune ili nastavak prihvatanja.

Ko čini Republikansku stranku

Pretpostavka je bila da će Republikanska stranka, uključujući njeno kongresno vođstvo, napraviti taj plodonosni izbor. Ali ko čini Republikansku stranku i njeno vođstvo i kako će odlučiti kojim putem krenuti?

Ova pitanja su ostavljena da vise.

Da su se američki stručnjaci potrudili da pogledaju, odgovori su tu, jasni, i ispred nosa: Fox News Ruperta Murdocha je, de facto, Republikanska stranka, Sean Hannity i histerično društvo na kablovskoj televiziji su njeni bivši lideri.

Zbog toga, nikada neće biti obračuna budući da Murdoch, Fox news i ekipa nisu skloni nikakvoj introspekcii, bilo kad, zbog bilo kojeg razloga.

Ova „informativna“ organizacija koja daje oduška i podržava svaki prezrivi aspekt trampizma nikada neće odbaciti Trumpa i njegove saveznike jer bi to značilo da odbacuje sebe i svoj odvratni razlog postojanja.

Napad na Capitol od strane ubilačke rulje bijelih supremacista koji su mahali konfederativnim zastavama, antivladinih osvetnika, ludih teoretičara zavjere i kršćanskih fanatika predvidivi je, čak i nužni svršetak višedecenijskog, gotovo cjelodnevnog emitovanja bjelačkog supremacitstičkog, antivladinog osvetništva, ludih teorija zavjere i kršćanskog fanatizma na Fox Newsu.

Fox News se možda oprezno distancirao od nasilja koje su počinili njegovi radikalizirani gledatelji, ali je stajao čvrsto uz čovjeka koji je svojim sljedbenicima ponudio lakoumnu retoričku dozvolu da počine nasilje kako bi zaustavili potvrdu pobjede Joea Bidena.

Trump i trampizam će trajati

Dakle, Trump i trampizam ne samo da će preživjeti napad na „utvrdu“ američke demokratije, već će i trajati jer je Murdochov Fox News tako odabrao u ime Republikanske stranke kojom zapovijeda.

Shvaćeno kroz ovu prizmu, hodočašće vođe republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja na Trumpovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, da se pomiri, nije toliko puzeći prikaz ulizivanja već priznanje ko je glavni – Rupert Murdoch i njegove marionete na Fox Newsu.

Četrdeset pet senatora koji su nedavno glasali protiv Trumpovog opoziva također znaju ko je glavni. Iako je ukorio Trumpa jer je „isprovocirao“ napad na Capitol, vođa manjine u Senatu Mitch McConnell se, kao i svoje lijene kolege, neizbježno vratio kući u dopadljivo krilo Fox Newsa. Napraviti drugačije, bio bi politički fatalan heretički čin.

Brza Fox Newsova ekskomunikacija 10 zastupnika Republikanaca koji su glasali za opoziv bila je očit podsjetnik McConnellu i ostalima gdje je moć unutar Republikanske stranke koju je stvorila televizija.

Zaista, 89-godišnji, u Melborunu rođeni autentični šef Republikanske stranke nedavno se pojavio u javnosti, što rijetko čini, da prihvati sitnicu za „životno djelo“.

U obraćanju povodom dodjele, ujedno i manifestu Fox Newsa, Murdoch se, naravno, požalio na „probuđenu ortodoksiju“ i „talas cenzure koji želi ućutkati razgovor, ugušiti debatu i u konačnici zaustaviti pojedince i društva da ostvaruju svoj potencijal“.

Jezivi izgledi

Tako je, slažem se gospodine Murdoch, hiljade maskiranih entuzijasta i potencijalnih regruta za specijalne jedinice postali su razbješnjeli pobunjenici koji su nasmrt pretukli policajca, prijetili da će objesiti potpredsjednika i ustrijeliti predsjedavajuću u Zastupničkom domu Nancy Pelosi „pogani mozak“ su siguran znak da pretplatnici Fox Newsa „ostvaruju svoj potencijal“.

Ipak, zavisno od perspektive, australski blizanac Williama Randolpha Hearsa je obećao svojim domaćinima i upozorio je Republikansku stranku, koja je prepuštena njemu na volju, da još „nije ni blizu kraja“.

Kakvi jezivi izgledi.

Kolumnista Washington Posta misli kako najbolji način da se „čudovište Fox Newsa dovede pod kontrolu“ nije da se apeluje na Murdochovu „savjest“, već da se traži od odanih oglašivača ove mreže da je bojkotuju.

„Jedini odgovor je govoriti jezikom koji će glavešine na Foxu razumjeti: rejtinzi. Dolari od reklama. Profit“, napisao je pomenuti kolumnista.

Ovaj optimistični recept pretpostavlja da će biznisi koji su se oglašavali na Fox Newsu tokom Trumpovog zaraznog mandata odjednom razviti savjest i sa zakašnjenjem odabrati istinu umjesto laži i građansku odgovornost umjesto profita.

To je luckast, gotovo komičan prijedlog.

Kanonska posvećenost

Kanonska posvećenost korporativne Amerike materijalnom aspektu oduvijek znači da su spremni biti slijepi na nepravdu i netoleranciju kod kuće i u inozemstvu.

Sumnja da čak i pobuna koju je Hannity odbacio kao djelovanje Antife, a voditelj emisije Fox & Friends Steve Doocy kao razumljivi istup šačice „frustriranih“ patriota, neće razuvjeriti veći dio korporativne Amerike da ne treba nastaviti zarađivati mnogo novca tako što će nastaviti prodavati mnogo stvari pobunjenicima i milionima iste braće koji gledaju Fox News.

Uspon Trumpa na predsjedničku poziciju i nasilni pokušaj da se izmijeni volja više od 81 miliona Amerikanaca koji su ga se željeli otarasiti, nisu djela luđačkog „ruba“.

To su posljedice razmatranih, namjernih planova populacije „crvene države Amerike“ koji religiozno slijede Murdochovu povorku šarlatana na Fox Newsu i njegovom surogatu, Republikanskoj stranci.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera