‘Helikopter-pare’ za sigurne glasove

Predsjednik Srbije se dosjetio načina kako da spoji dvije stvari – finansijsku pomoć i izbore, pa je do sada iz ‘helikoptera’ podijelio blizu milijardu eura.

Aleksandar Vučić je posebno 'obazriv' prema penzionerima, kojima je i, pored obećanja da im neće dirati u penzije, svojevremeno smanjio ono što su poštenim radom zaradili tokom radnog vjeka, piše autor (EPA)

Iznad Srbije je ponovo proleteo “helikopter” iz kojeg je Aleksandar Vučić bacao pare svom narodu. Na račune oko 5,7 miliona punoletnih stanovnika Srbije “leglo” je proteklih dana 30 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ova predizborna aktivnost pod plaštom pomoći koštala je Srbiju “svega” 171 milion evra. Dobar deo birača u Srbiji i dalje veruje da su to Vučićeve pare te ih tako i nazivaju. Jedan od najvećih populista u novijoj istoriji Srbije dobro to zna i razume i zato to često koristi. Na taj način se veliča njegovo ime i njegova politika. Vešto tempira svaku vrstu pomoći, podelu “helikopter-para“, baš iz tog razloga – niti su njegove pare, a rade za njega, niti će on da ih vraća, jer je očigledno da se radi o kreditima. Ti krediti će ostati teret na leđima budućih generacija.

Priča o kreditima u Srbiji je tabu tema, kao i mnoge druge za koje je lično odgovoran predsednik Srbije, a ne vlada ili bilo koji drugi organ čiji bi to posao trebalo da bude. Dok građane Srbije bombarduju statističkim podacima kojima se Srbija uzdiže u nebesa i kojima se ljudi ubeđuju da žive nikada bolje, o trenutnom stanju spoljnog duga Srbije – muk. Tek ponekad se pomene da spoljni dug Srbije ne prelazi predviđeni procenat bruto domaćeg proizvoda. Do sada je mnogo para podeljeno na taj način i, nekako, uvek pred izbore. Jedino to nije bio slučaj sa prethodnih 30 evra koje je narod dobio minulog proleća.

‘Volim unuke, ali predsjednika volim više’

Vučić je posebno “obazriv“ prema penzionerima, kojima je, i pored obećanja da im neće dirati u penzije, svojevremeno smanjio ono što su poštenim radom zaradili tokom svog radnog veka. Da li oseća neku grižu savesti ili ne, to zna samo on, ali je činjenica da su upravo penzioneri najčvršća linija odbrane predsednika Srbije na izborima. Neko je lepo primetio da penzionere i ne mora da “potkupljuje“, jer će oni svakako da glasaju za njega. Vučić, ipak, ne želi ništa da prepusti slučaju, pa je tako najavio da će svi penzioneri dobiti do sada najveću jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, odnosno oko 170 evra, zamislite, krajem februara. Izbori su zakazani za 3. april. Nove “helikopter-pare” za sigurne glasove.

I tu dolazimo do suštine. Vučić se lepo dosetio načina kako da spoji dve stvari – finansijsku pomoć i izbore. Kada saberete sve što je do sada uplaćeno punoletnim građanima Srbije, dolazi se do zaključka da je Vučić iz “helikoptera” podelio blizu milijardu evra, ako ne i više. Nije predsednik Srbije hteo da deli narod na one kojima treba i na one kojima ta pomoć nije potrebna. Svi glasaju i svi su oni biračka masa, koja mora u većem broju da se opredeli njemu u korist.Zna Vučić da ih je najlakše kupiti novcem i vredno radi na tome. One koji neće da glasaju za njega i, pored svih ovih poklona, jednostavno prezire.

Zna se dobro u Srbiji ko živi lošije, a ko bolje. Moglo je pravednije raspodeliti tu pomoć. Država je, međutim, više puta dokazala da nije sposobna da uradi svoj deo posla. Tako su pomoć za privrednike podjednako dobijali i ugostitelji koji nisu radili, i zaposleni u prodavnicama i apotekama koji su se ubijali od posla. Objašnjeno je da nema vremena da se radi analiza kome je potrebnija pomoć i najlakše je onda podići kredit i podeliti svima kapom i šakom.

Šta je sve moglo i kako pametnije potrošiti te silne novce?, logično je pitanje. Umesto odgovora na ovakve nedoumice, dolaze srceparajući komentari iz vlasti da pomoć države mnogo znači većini stanovništva. Pa, kako je onda Srbija ekonomski tigar ako boljitak građana zavisi od tih 30 evra državne pomoć? Da je Srbija toliko jaka i moćna koliko priča Vučić, pomoć bi se pravednije delila i bila bi mnogo veća onima kojima je potrebnija. Tako razmišljaju ozbiljne države, ali ne i one čiji državnici i funkcioneri vode računa isključivo o svom opstanku na vlasti.

‘Korona će proći, ali ne i Aleksandar Vučić’

A narod, k'o narod. Srećan i veseo. Naravno da su mediji pod kontrolom vlasti puni anketa prezadovoljnog sveta koji se prosto utrkuje u hvalospevima jednog čoveka, kojeg da nema, kako kažu, ne bi bilo ni njega. Ostaće večno zapamćene izjave pojedinih baka, koje su rekle da predsednika Srbije više vole nego svoje unuke. I to je Srbija danas, koju najbolje poznaje upravo Vučić.

I tako, dok vređa inteligenciju svakog zdravorazumskog čoveka u svoj zemlji, Vučić nastavlja da zloupotrebljava epidemiju korona virusa, koja mu je ispala i glavni saradnik u borbi da opstane na vlasti. Ovaj podmukli virus ništa manje podmukloj vlasti omogućava nesmetano baškarenje i planiranje daljih koraka. Protesta nema zbog korone, mera nema zbog korone, ali zato ima hleba i igara, ne zbog korone, već zbog izbora, kojih će i uprkos koroni biti. Zvuči paradoksalno, ali uz pomoć korone Vučić kupuje socijalni mir i sve to obilato koristi u nameri da se izbori za još jedan mandat sebi i svojoj partiji.

Birači u Srbiji moraju da budu svesni da posle pobede na predstojećim predsedničkim izborima Vučić ostaje na vlasti najkraće do proleća 2027. godine. Što neko reče svojevremeno: “Korona će proći, ali ne i Vučić.”

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO