Hoće li se Trump opet kandidovati…, i pobijediti?

Situacija je nepredvidiva u Sjedinjenim Državama Straha, Bijesa i Opasnosti.

Donald Trump je zastranio, krajnje je nekompetentan i užasno opasan (Reuters)

Strah i bijes koji su stisli američku prijestolnicu za vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, ostavili su državu u opasnosti, demokratiju bolesnu, a imunitet slab.

Trump možda jeste napustio predsjednički ured u novembru, ali trampizam nije iskorijenjen. Nakon višemjesečnog postizbornog oporavka, vratio se s osvetom, polako metastazirajući kroz tijelo i dušu ove države.

Manje od godinu nakon što je pobijedio u „bici za dušu Amerike“, predsjednik Joe Biden zaostaje na anketama, dok brojke njegovog prethodnika, pa, rastu. Zapravo, prema nedavnoj anketi, Trump je već ispred Bidena, iako s malom razlikom od 48 naprema 46 poena.

Ove brojke bi se ponovo mogle okrenuti u korist demokrata ako budu u stanju usvojiti infrastrukturu nalik na New Deal i prijedloge zakona o poravnavanju koji će ubrizgati hiljade milijardi dolara u američku ekonomiju.

Ali čak i efekti takvih zakona mogli bi se pokazati kratkotrajnima, u zavisnosti od niza ekonomskih i političkih faktora, i od republikanskog protivljenja socijalističkim politikama na federalnom i državnom nivou.

Uz laži na birališta

U međuvremenu je 14 saveznih država koje kontrolišu republikanci, usvojilo 24 nova zakona koja ističu njihovu kontrolu nad vođenjem izbora i koji olakšavaju da se preokrenu izborni rezultati.

Trump nastavlja odbijati rezultate prošlih izbora i tek treba zvanično objaviti svoju kandidaturu, ali sve što kaže i uradi dio je kampanje. Održava skupove širom države, a 9. oktobra će održati skup u Iowi, državi u kojoj sve predsjedničke utrke počinju.

Još u julu je novinar Michael Wolff, koji je napisao tri kritički nastrojene knjige o Trumpu, zaključio nakon bizarne i neočekivane pozivnice na večeru od bivšeg predsjednika, da je njegova kandidatura 2024. sigurna.

Ali za sada ovaj magnat uživa raspirivati medijska nagađanja i iščekivanje javnosti, što mu pomaže da zaliječi svoj povrijeđeni ego i što omogućava protok novca. Njegovi odbori za političku akciju (PAC), prikupili su više od 82 miliona dolara tokom prve polovine ove godine.

Ali na osnovu čega će se kandidovati? Kakva će mu biti ponuda, mantra?

Moja pretpostavka je da će početi pojačavanjem svoje lažne tvrdnje o „namještenim izborima“ i da će tražiti od svojih pristalica da „preokrenu krađu“ kako bi „učinli Ameriku ponovo poštenom“.

On mora ići sa velikom laži sve do birališta – ili uopće ne ići. Bilo šta manje urnebesno, manje hrabro, manje napadačko neće djelovati. Osim tog, jasno je da se on svakako ne može suzdržati.

Mnogi misle da je nepodesan za predsjednika

Ovaj čovjek, kojeg su američki mediji nazvali „glavnkomandujućim lažovom“ koji „krade zasluge […] izmišlja historiju i spinuje teorije zavjere“, će uraditi šta god je potrebno da pobijedi. Tako samodopadljiv, on će nagovijestiti da će podučiti Ameriku lekciji u poštenju i istini – njegovoj alternativnoj istini.

Trumpova sklonost ka prevari dobro je ilustrovana u trilogiji autora Boba Woodwarda, Fear, Rage, and Peril, od kojih je posljednju napisao sa kolegom novinarom Robertom Costom. U ove tri knjige objavljene tokom protekle tri godine, ovaj iskusni novinar Washington Posta svojski se potrudio da pokaže kako čak i Trumpovi najbliži savjetnici i saveznici misle da je on „lažov“.

Trumpov advokat John Dowd smatra da je on takav patološki lažov da mu se ne može vjerovati da svjedoči bivšem specijalnom savjetniku Robertu Muelleru tokom njegove istrage o ruskoj umiješanosti u američke izbore bez da sam sebe izloži krivokletstvu.

Ali nije to samo laganje, zna se da političari lažu. Čovjek koji je predstavljen uvjerljivo u ovoj trilogoiji, nevjerovatno je zastranio, krajnje je nekompetentan i užasno opasan.

Woodward je intervjuisao stotine ljudi povezanih sa Trumpovom administracijom, vodeće članove njegove Vlade, kao i lidere Kongresa i vojske. Prema njegovim riječima, mnogi od njih misle, jednostavno rečeno, da je Trump nepodesan da bude predsjednik SAD-a.

Nazivali su ga ludim, paranoičnim, onim koji pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti. Njegov bliski savjetnik i državni tužitelj William Barr ga je izgrdio rekavši kako provincijski birači „misle da si j….. š….“.

Potencijalna upotreba nuklearnog oružja

Predsjedavajući Združenog generalštaba vojske, general Mark Milley, smatra da je Trump bio tako nepredvidiv i opasan tokom posljednjih mjeseci svog mandata, da je mogao donijeti odluke koji bi mogle voditi, iako nenamjerno, do konfrontacija sa državama poput Kine ili Irana s potencijalnom upotrebom nuklearnog oružja.

Trump usmjerava svoj otrov i protiv prijatelja i protiv neprijatelja. Tokom proteklih godina, nikada nije oklijevao da ponizi republikanske lidere, čak i ratne heroje, bez obzira na političke posljedice. Čak i danas, kada se planira ponovo kandidovati za Bijelu kuću, Trump nastavlja degradirati utjecajne stranačke lidere, među njima i svog bivšeg potpredsjednika Mikea Penca, i republikanskog vođu u Senatu Mitcha McConnella.

Sve ovo povlači za sobom jedno pitanje: ako je Trump tako napadan, nekompetentan i opasan po državu, zašto je i dalje tako utjecajan u Republikanskoj stranci čak i nakon što mu je istekao mandat? I zašto republikanci koji se kandiduju za Kongres 2022. ili traže njegovo odobrenje ili pokušavaju izbjeći njegovu srdžbu? Zašto će on vjerovatno biti zvanični kandidat ove stranke 2024?

Bez sumnje, mnogo tog ovisi o midterm izborima naredne godine.

Pobjeda 8. novembra 2022, koja dozvoljava republikansku većinu u jednom ili oba doma Kongresa, učinit će Bidena predsjednikom koji gubi moć i povećati Trumpove šanse 5. novembra 2024.

Kada o tome razmišljam, republikanski poraz bi isto tako mogao dovesti Trumpa na vrh liste 2024. kao najizglednijeg spasitelja utjecaja ove stranke protiv vidljivo ostarjelog Bidena ili protiv njegove potpredsjednice, ne pretjerano utjecajne Kamale Harris.

Trump je možda bio užasan predsjednik ali se pokazao kao talentovan populista. Njegovo sablasno raspirivanje straha glavni je izvor njegovog utjecaja i pokretač iza njegove popularnosti, posebno među republikanskom bazom. Smiješno je da Trump navodno nije ni znao šta znači riječ „populista“ kada je prvi put počeo razmišljati da se kandiduje, kako pokazuje jedna urnebesno smiješan anegdota na početku Woodwardove prve knjige.

Sumnjiv način prikupljanja podrške

Činjenica da je Trump dobio 75 miliona glasova nakon četiri katastrofalne godine koje su uključivale loše upravljanje pandemijom i izazivanje ekonomskog kraha, i društvenog nemira, i da je i dalje popularan među bazom stranke, uprkos medijskim izvještajima, dokaz je njegove sposobnosti da prikupi podršku, iako sumnjivim načinima.

Paradoksalno, ovaj hvalisavi milijarder je ubijedio većinu svoje stranačke baze i dobar dio bijele radničke klase u državi da je on njihov najbolji ako ne i jedini saveznik protiv snobovskih, sebičnih elita koje upravljaju američkim padom.

Zapravo, on je prikupio podršku većine bijelih Amerikanaca, protiv federalne birokratije ili kako ju je on nazvao „duboke države“, koju optužuju da napada njihova prava, slobode, kulturu i, pa, privilegije.

Trump je usavršio politiku straha i bijesa kako pokazuju Woodwardove knjige. U epilogu Perila, treće knjige u trilogiji, koja je objavljena u septembru, autor prepričava raniji razgovor s Trumpom, bombastičnim i samouvjerenim autsajderom kao i sa sitničavim i okrutnim insajderom, kojeg draže izgledi za moć i koji spremno koristi strah da dobije to što želi.

„Stvarna moć je, čak ni ne želim upotrijebiti riječ ‘strah'“, kaže Trump, i dodaje „Ja podstičem na izbacivanje bijesa, da, to radim i oduvijek sam.“

Ali Woodward je toliko fokusiran na demoniziranje Trumpa da ne vidi niti naglašava cinizam njegovih utjecajnih klevetnika. On se svojski trudi da razotkrije bivšeg predsjednika ali vrlo malo govori o vašingtonskim elitama koje su ga omogućile.

Moralna superiornost u pljačkanju države

Ali Trumpov populizam ne bi bio efikasan da nije cinizma njegovih klevetnika. Vladajuće elite koje se pretvaraju da su „moralno superiornije“ dok pljačkaju državu; koje propovijedaju o političkoj korektnosti ali im manjka političke pristojnosti; koje se drže vlasti sve i ako to znači predsjedavanje nad američkim padom.

Na tom fonu, Woodwardova trilogija sadrži selektivno uređene prikaze onih koji su Trumpovi saučesnici, koji su govorili tek nakon što ih je Trump otpustio ili nakon što je američki narod otpustio Trumpa. Vjeruje im se na riječ, a za ostalo im se prašta.

Kada Woodward prepričava Trumpove različite razgovore sa Garyjem Cohnom, bivšim direktorom kompanije Goldman Sachs koji je postao ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, bivši predsjednik je predstavljen kao idiotski protekcionista koji zagovara američku proizvodnju, dok je ovaj bankar koji zagovara laissez-faire, slobodnu trgovinu predstavljen ako briljantan čovjek.

Ali je li zaista u redu, naprimjer, da SAD uvozi tako šokantnu količinu antibiotika i drugih osnovnih lijekova koji su mu potrebni iz Kine? Ništa manje tokom pandemije?

Metastaza trampizma

Izgleda da Woodward nikada nije upoznao direktora s Wall Streeta ili osobu koja je završila prestižni fakultet, a koji mu se nije svidio. Isto važi za generale, kongresne lidere i ličnosti iz establišmenta: oni su ili u pravu ili im se prašta što nisu. Da sumiramo, Trump je zao ali je establišment dobar, čak i ako njime upravlja korumpirana, sebična elita, bilo demokratska ili republikanska.

Kada Trump zahtijeva opravdanje za bilo koju od više stotina vojnih baza širom svijeta ili kada zahtijeva da se smjesta povuku vojnici iz bilo kojeg dijela svijeta, on je predstavljen kao budala, neznalica u oblasti nacionalnih sigurnosnih interesa i procesa.

Bilo kakvo smanjenje prisustva američke vojske u inozemstvu tako je apsurdno u očima Woodwarda i njegovih voljenih generala da čak ni ne zavređuje komentar.

I zato sve dok u Washingtonu bude sve ustaljeno, sve dok vladajuće elite nastave biti zadovoljne upravljanjem američkim padom, trampizam će opstati i metastazirati i neće se moći zaustaviti Trump i njegova svita koja se ponovo s osmijehom uputila ka Washingtonu.

Da sumiramo, Trump će se sigurno kandidovati. I ako pobijedi, kao što bi mogao – prsti mi drhte dok tipkam – njegova pobjeda će značiti smrt američke demokratije sa ozbiljnim posljedicama u cijelom svijetu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera