Zašto Izrael pokušava kriminalizirati palestinsko civilno društvo

Izraelsko označavanje šest palestinskih nevladinih organizacija kao ‘terorističkih’ želi potkopati palestinsku borbu za slobodu.

Muškarac radi u palestinskoj grupi civilnog društva Addameer, koju je Izrael označio kao 'terorističku' (Reuters)

Izraelsko ministarstvo odbrane je 22. oktobra izdalo vojnu uredbu označivši šest palestinskih nevladinih organizacija kao „terorističke organizacije“. Šest ciljanih organizacija su: Udruženje za ljudska prava i podršku zatvorenicima Addameer, Al-Haq, Centar za istraživanje i razvoj Bisan, Defense for children International-Palestine (DCI-P), Sindikat odbora za poljoprivredni rad (UAWC) i Sindikat palestinskih ženskih odbora (UPWC).

Pomenuto ministarstvo je, navodeći antipalestinski zakon o terorizmu iz 2016, optužilo ove organizacije da su ogranci Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), marksističko-lenjinističke političke stranke. Još specifičnije, optužene su da su formirale „mrežu organizcija aktivnih u tajnom radu na međunarodnom frontu“ u ime PFLP-a. Izraelski režim još nije dao nikakav dokaz koji bi potvrdio ove tvrdnje, ali Palestincima je jasno da je ovo najnoviji pokušaj da se kriminalizira palestinsko civilno društvo.

Ove organizacije međunarodno su poznate po svom ključnom radu na polju ljudskih prava i socijalnog rada. Addameer, naprimjer, pruža ključnu pravnu i socijalnu podršku palestinskim političkim zatvorenicima i njihovim porodicama. Druga organizacija, Al-Haq, provela je decenije dokumentujući kršenja ljudskih prava od strane izraelskog režima, prikupljajući vrijedne podatke i osvajajući mnoge međunarodne nagrade. Sindikat odbora za poljoprivredni rad podržava palestinske farmere koji se suočavaju sa kontinuiranim ugnjetavanjem i krađom zemlje od strane izraelskog režima.

Izraelska sistemska kampanja

Ovaj napad na palestinske organizacije nije došao niotkud. To je najnovija eskalacija izraelske sistematske kampanje da se uguši palestinsko civilno društvo koja traje duže od sedam decenija.

Nakon uspostavljanja Palestinske samouprave na osnovu Sporazuma iz Osla 1990-ih, palestinsko civilno društvo je preuzelo vodeću ulogu u razotkrivanju i borbi protiv zločina izraelskog režima. Stoga su palestinske građanske organizacije stupile na čelo palestinske borbe, što ih je stavilo na izraleski nišan.

U novije vrijeme, u protekloj deceniji, bilo je koordiniranih nastojanja raznih nevladinih grupa koje rade u tandemu sa izraelskim Ministarstvom za strateška pitanja da se napadnu i ocrne palestinske nevladine organizacije koje rade na pitanju palestinskih ljudskih prava.

Oznaka terorističke organizacije u praksi kriminalizira rad ovih šest nevladinih organizacija i dozvoljava izraelskom režimu da zatvori urede, zaplijeni sredstva, uhapsi osoblje, pa čak i da zabrani finansiranje ili javno izražavanje podrške za njihove aktivnosti. Također bi moglo učiniti treće strane zabrinutim u vezi poslovanja s ovim organizacijama i uključivanja u njihov rad.

Iako ova oznaka jeste eskalacija, ovo nije prvi put da je izraelski režim lažno primijenio oznaku terorizma na palestinske organizacije ili pojedince. Ovu oznaku često kače izraelski zvaničnici i izraelske pristalice kako bi diskreditovali i ocrnili one koji dokumentuju kršenja palestinskih prava i koji se opiru takvim kršenjima. To je jednostavna taktika i može biti poprilično efikasna.

Naprimjer, prošle godine je Evropska unija počela provoditi klauzulu za finansiranje koja traži od palestinskih primateljna njene finansijske podrške da provjere sve pojedince koji rade za njih, kako bi osigurali da nisu uključeni ni u kakvu palestinsku političku stranku koja je na „terorističkoj listi“ Evropske unije. Uzimajući u obzir da je znatan broj palestinskih političkih stranaka na toj listi, ovo je na nivou političkog progona.

Plašenje i ometanje rada

Ovaj koordinirani napad na palestinsko civilno društvo također je uključio navode o zloupotrebi sredstava ili korupciji u pokušaju da se proba i izvrši pritisak na međunarodne finansijere da povuku svoju finansijsku podršku. Također uključuje i redovne racije u uredima nevladinih organizacija, kako bi se zaplašilo osoblje i partneri i kako bi se omeo njihov rad.

U julu su, naprimjer, izraelske sigurnosne snage upale u ured organizacije Defense for Children International. Ova nevladina organizacija koja radi sa palestinskom djecom u izraelskom pritvoru, izvijestila je da su izraelski vojnici uzeli kompjutere i datoteke vezane za neke od slučajeva na kojima radi. Addameer se također suočio sa brojnim upadima u svoje urede tokom godina, u kojima su im oštećeni i ukradeni oprema i datoteke. Pred maltretiranjem i zastršivanjem od strane izraelskog režima, ove organizacije i druge su nastavile raditi za dobrobit palestinskog naroda.

Iako su razna međunarodna tijela i ličnosti ustali protiv ove oznake terorističke organizacije i podržali rad ovih nevladinih organizacija, to nije dovoljno. Ovo se ne dešava zato što Izrael postaje sve više totalitaran i ugnjetavački. Ovo se dešava zbog decenija izraelske nekažnjivosti i nevoljkosti međunarodne zajednice da pozove ovaj režim na odgovornost. Međunarodna zajednica treba prepoznati svoju ulogu kao omogućivača izraelskih zločina i konačno treba poduzeti odlučne mjere protiv izraelskog opetovanog kršenja međunarodnog zakona.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera