Bursać: U RS-u nastavljeno sramno negiranje genocida

Od danas je ponovo u dijelu zemlje legalno kazati da genocida nije bilo, da Fatime Muhić, najmlađe žrtve genocida, nije bilo. A Fatima nas sve gleda negdje odozgo! Mislite o tome.

Negiranje genocida u Srebrenici preporučuje se s najviše instance u bh. entitetu Republika Srpska, piše autor (Armin Durgut/PIXSELL)

Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republika Srpska donijela je ukaz prema kojem od 13. oktobra u tom bosanskohercegovačkom entitetu neće važiti izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Zločinci na bilborde, sprdnja sa genocidom opet može u javnost

Najpreciznije rečeno ova sramna, anticivilizacijska odluka je forumlisana ovako:

“Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine”, navedeno je u ukazu Željke Cvijanović.

Još preciznije, što ste bivali civilizovani, bivali ste! Što ste makar na silu šutjeli o Potočarima i Srebrenici, šutjeli ste! Republika Srpska se vraća na “fabričke postavke”. Negiranje genocida, kako vidimo, preporučuje se s najviše instance u tom entitetu.

Genocid, makar što se tiče institucija u RS-u, ponovo postaje predmet sprdnje. (P)ostaje gotovo folklorni, anticivilizacijski čin, kojim se diči ovaj entitet. Nije da se i do sada velikosrpski krvnici nisu sprdali s planskim ubistvom 8372 ljudska bića u Srebrenici, samo je eto, sad sve osokoljeno i odobreno nekim zakonskim entitetskim aktom.

U paketu sa dozvoljenim i poželjnim negiranjem genocida, dakako ide i veličanje ratnih zločinaca, što je zapravo dio zločinačke dijalektike, a koja je, mora se priznati, Inzkovim zakonom, institucionalno bila ograničena tokom ovog ljeta. Svaki normalan čovjek makar malo se odmorio od Karadžića, Mladića i ostale klike, a koja je sa bilborda pogledavala po puku republikosrbijanskom. Kad ono, međutim, ide jesen, vrijeme je da se stvari vrate u nenormalnu normalu srpskog sveta.

Red je da se godinu dana uoči izbora Karadžić, Mladić, Plavšićeva i ini uključe u tu trku. Ko bude imao, da prostite, većeg Karadžića i Mladića i ko više bude srbovao negirajući genocid, gotovo sigurno dobija izbore u manjem bh. entitetu.

Na djelu je stvaranje paradržave Republike Srpske

Naravno, u pravnoj praksi sve ovo ne znači ništa.

Bukvalno ništa.

Jer je negiranje genocida je kazneno djelo (KD) propisano u KZ BiH. Izvršilac tog KD je svaka osoba koja negira genocid bez obzira u kom dijelu BiH živi.

Treba znati i treba ponavljati da je RS samo organizacioni dio strukture države BiH i niža je po snazi odlučivanja od državnog Parlamenta, a visoki predstavnik ima te nadležnosti da reguliše neusaglašena pitanja…

Najjednostavnije rečeno, ovim najnovijom ukazom Predsjednice RS-a, entitet glumi državu ili još preciznije, pretvara se u poludržavu. A to se opet savršeno uklapa u Dodikovu najnoviju umotvorinu o “nezavisnoj Republici Srpskoj unutar BiH”. Jednom riječju, na djelu imamo stvaranje paradržave. Makar okvirno i parapravno.

Neko će reći, s pravnog stanovišta ovo je ništavno i to je dovoljno.

Pa opet, pravna praksa je jedno, a realnost životna nešto sasvim drugo. Svi silni naci-jastrebovi na društvenim mrežama, pa grafiti zidovima i tribinama stadiona, jedva čekaju da imaju i takvo uporište, pa da nastave sa svojim sramnim poslom. I sad će se ti isti jastrebovi osim Boga, Kosova i ko zna čega, moći pozvati i na paradržavu Republiku Srpsku i njene zakonske odredbe. A svima njima vjetar u leđa daje raspojasani i od pameti oslobođeni Milorad Dodik, koji je kazao, “neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske”.

I ovo je samo dio problema pred kojim svi zajedno stojimo, gledajući kako se zid zla kosi nad nama i kako svakog trena ratne cigle mogu zatrpati ovu zemlju.

A što nas sve zajedno dovodi do druge, jako bitne stavke u ovom pravno-secesionističkom ludilu manjeg bh. entiteta.

Negdje, ispod radara prošla je (polu)zakonska konstatacija Ustavnog suda RS-a, koji je zaključio da se ovi zakoni “jednako odnose na sve građane”.

Teško je vjerovati da će ljudi svih nacija, a pogotovo svi građani negirati srebrenički genocid ili da će veličati ratne zločince. To je ludo i bezumno. Zato bi to radili?

Ali.

RS negira genocid i veliča ratne zločince, ali će zatvorom kažnjavati sve one koji na to ukazuju.

Ova stavka se odnosi na drugi dio seta tiranskih sjevernokorejskih zakona koji stupaju na snagu.

Predloženim izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS-a dodaje se član 280a kojim su predviđene zatvorske kazne za “povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

Tako je predviđena kazna zatvora do tri godine za onoga “ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”.

Dakle, svako onaj ko se usudi da kaže kako se entitet Republika Srpska ovakvim odlukama svrstava na stranu fašističkih tvorevina svojim aminovanjem negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, može i mora biti lišen slobode (sic!). Zamislite tu perverziju!

Još jednom da podcrtam, a to je jako važno: Imate jedan dio zemlje u kojoj je počinjen genocid, od strane dijela nekadašnjeg rukovodstva tog dijela zemlje i logističke podrške vojske na terenu. Svako onaj ko ukaže na to, postaje meta gonjena, od strane novog-ovog rukovodstva koje baštini ideje starog rukovodstva iza kojeg stoji genocid.

Vidite, ovo ne postoji niti u jednoj ultradistopijskoj knjizi koju je ljudski um napisao.

Zamislite, ako možete, da je nakon nacističkog sloma 1945. na vlasti u Berlinu opet došao skup nacista, koji ukidaju Zakon o zabrani negiranja holokausta, koji veličaju iznova Hitlera, Himlera i Gebelsa i koji svakog onog ko im ukaže da je nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu počinila holokaust, mogu staviti iza rešetaka.

E to je trenutno, makar pravno od danas na snazi u entitetu Republika Srpska!

Umjesto Post Scriptuma

Ima jedan maleni tabut, u ovom kišnom danu, najmanji  u Potočarima. Spušten je u zemljinu utrobu 2013. godine. U tabutu su zemni ostaci bebe Fatime. Fatima je rođena i ubijena u istoj noći, između 12. i 13. jula 1995. Tu pored nje je mezar oca joj Hajrudina, pa dvojice amidža i dede. Onda se polje mezara poput piksela širi u koncentričnim krugovima. I tako 8372 piksela.

Od danas je legalno kazati u dijelu zemlje da genocida nije bilo, da Fatime nije bilo. A Fatima nas sve gleda negdje odozgo! Mislite o tome.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera