Dan kada je Trump konačno izgubio kontrolu

Američki predsjednik je upravo uništio šansu za politički povratak.

Američki predsjednik Donald Trump stiže da se obrati na skupu 6. januara 2021. u Washingtonu (AP)

Shvatam da je ovo bio dan od kojeg vam dođe muka i hvata vas jeza ali meni je “crna srijeda” bila pomalo i zabavna. Bilo mi je kao da gledam zadnju epizodu reality showa Pripravnik s razlikom da je Donald Trump, čovjek koji otpušta, bio sam otpušten, konačno i zauvijek.

Četiri godine je predsjednik Donald Trump pravio velike probleme. Ove sedmice je, međutim, gadno zabrljao. Trećeg novembra je izgubio izbore, a šestog januara je izgubio šansu za povratak.

Tokom političkog skupa u srijedu, Trump je podsticao svoju masu pristalica da marširaju kroz aveniju Pennsylvania prema Kapitolu. Oni su uradili upravo tako i opkolili su zgradu Kapitola, potom su upali unutra i napravili haos u njenim dvoranama.

Dramatične slike s mjesta zločina bile su uistinu šokantne i do jučer potpuno nezamislive, izuzev u nekom senzacionalnom holivudskom filmu. Neki od učesnika nereda, obučeni da izgledaju opasno, izgledali su više kao kostimirani gosti zabave za Noć vještica. Kongres su zadnji put ovako napali Britanci prije više od dva stoljeća.

Populistički napad na izborni proces

Trumpov populistički napad na izborni proces i njegova riješenost da omete Senat koji treba potvrditi izborne rezultate osuđen je kao “pokušaj državnog udara”, “pobuna” i primjer “domaćeg terorizma”.

Ovo je uistinu pomalo pretjerano. Ali pogodite šta – ove osude nisu došle od demokrata ili liberala, već od istaknutih republikanaca, kojima su dodijale predsjednikove sve opasnije smicalice.

Izgleda da je Trump konačno pretjerao i otuđio mnoge svoje saveznike. Ovaj put nije samo napao zastupnika u Kongresu, federalni ogranak ili sekretara vlade, već je zapravo pokrenuo napad na Ustav, na Kongres i američku demokratiju u cijelosti – sve da bi ostao na vlasti.

Trump je pokazao da mu je stalo samo do moći, da ga zapravo nije briga za republikance ili za američki narod, a pogotovo ne za to da Ameriku ponovo učini moćnom. Još gore od toga, pokazao je volju i spremnost da sa sobom povuče i Republikansku stranku i državu.

I gotovo da je u tome uspio. Gotovo da je pretvorio Ameriku u “vuko……”.

On naprosto nije mogao prihvatiti poraz. Nije htio zašutjeti i prihvatiti rezultate nakon što su sudovi odbacili njegove izmišljene slučajeve o navodnim izbornim prevarama. Umjesto toga je pokušao da potkopa potvrđivanje izbornih rezultata na sve moguće načine.

I to mu se obilo o glavu.

Pravo lice Donalda Trumpa

Trump je bio takav egoistični narcis da je upotrijebio ono što je ostalo od svoje popularnosti da potkopa vlastiti populistički pokret, zahtijevajući da uradi sve kako bi preokrenuo izborne rezultate.

Izvršio je pritisak na republikansku državu i nacionalne lidere da odbace rezultate. Neki su pristali, drugi su odbili da rade prljavi posao za njega. Ne samo da nisu uspjeli da zaustave Kongres da potvrdi pobjedu Joea Bidena, već će i platiti cijenu potkopavanja volje naroda.

Otkrivanjem svog pravog lica, svoje gole ambicije, Trump sada gubi simpatije i povjerenje mnogih od 74 miliona Amerikanaca koji su glasali za njega. Ovi ljudi su bili dovoljno odani da glasaju za njegov ponovni izbor, uprkos njegovoj nekompetenciji i lošem upravljanju pandemijom korona virusa koja je dovela do smrti više od 360 000 Amerikanaca.

Više ne.

Bijeli nacionalisti i konzervativni evangeslisti, koji su okosnica današnje Republikanske stanke, mogu ga i dalje smatrati kraljem Amerike, ali sve je manje republikanaca i Amerikanaca uopće, koji će im se pridružiti nakon krvoprolića od 6. januara.

Trumpov populistički plan djelovanja toliko je oštećen da bi mogao biti isuviše toksičan za republikanske lidere i mogao bi na kraju razjediniti stranku. Moguće je da će i trampizam pretrpjeti poraz sa Trumpom nakon 20. januara.

Ovo je dosta značajno i trebalo bi se slaviti ne samo u SAD-u već i u inozemstvu.

Pad trampizma

Ali znaci silazne putanje trampizma bili su vidljivi i prije upada u Kapitol. U drugim krugovima izbora 5. januara u Georgiji, konfederativnoj državi i tradicionalno republikanskim uporištem, Trumpova krajnja opsjednutost svojim gubitkom koštala je republikance dva mjesta u Senatu i konačno većinom u Senatu. Ovo bi sigurno potpomoglo Bidenovo nastojanje da provede svoj plan i program koji će se dijelom ticati poništavanja Trumpovog djelovanja.

Ali hoće li se Biden tamo zaustaviti ili će smatrati Trumpa odgovornim za ono što demokrate smatraju izdajničkim kršenjem demokratije i vladavine zakona?

Općenito su se američki predsjednici suzdržavali od gonjenja svojih prethodnika, pravno ili nekako drugačije, uglavnom zbog straha od uspostavljanja opasnih presedana, koji bi dozvolili njihovim nasljednicima da krivično gone njih.

Onako kako je predsjednik Barack Obama okrenuo novi list u odnosu na Georgea Busha na predsjedničkoj poziciji, tako će i Biden okrenuti novi list u odnosu na Trumpovu eru, ostavivši državnim tužiocima da ga krivično gone.

Neki se još pitaju hoće li Trump iskoristiti svoje posljednje dvije sedmice na predsjedničkoj poziciji da se otisne u novi vanjskopolitički poduhvat, recimo, protiv Irana.

Ovo je bilo moguće u toku protekla dva mjeseca, ali debakl na Kapitolu politički ga je osakatio i onemogućio njegov politički avanturizam.

Šesti januar je bio mračan trenutak u američkoj historiji, ali je možda otvorio put za novi dan u Americi.

Izvor: Al Jazeera