Prvi čovjek Mostara

Sudeći po ovim znanim, a pregršt je još neznanih petljanja mostarskih čvorova, pred Mostarom su dani novog političkog sapuničarenja.

Mostar će biti grad slučaj sve dok se ne načini vidljiv korak u upravljanju njime, navodi autor (Reuters)

Nakon što je završio cirkus s mostarskim brojanjem koje je izgledalo kao da nikada neće prestati, počele su neke druge predizborne slagalice. I one bi, da za to ima vremena i da se pita aktere postizbornih rješavanja križaljki, potrajali vječno, ali će zakonski rokovi ipak natjerati predstavnike političkih stranaka u Mostaru da uđu u vijećnicu u koju nikada do sada nisu ušli vijećnici i da krenu s upravljanjem gradom.

Iako još nije utvrđen konačan sastav budućeg Gradskog vijeća jer će se neki izabrani vijećnici, za koje se govori da ih nisu izabrali Mostarci nego Središnje izborno povjerenstvo BiH, odreći svojih mandata, krenulo je ispaljivanje signalnih raketa. Nakon natezanja o brojanju, koje u jednom trenutku nikom nije odgovaralo a nitko nije zavapio za novim biranjem, Mostarce se zabavlja igrom imena prvog čovjeka Grada.

HDZ BiH i SDA već od predizbornih smješkanja i prvih izjava nakon zatvaranja birališta, samouvjereno stavljaju svojeg čovjeka na gradonačelničko mjesto. Čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, nedavno je tako u Mostaru, govoreći pred medijima rekao kako mu je žao što s njima nije ”gradonačelnik Kordić”. Dakle, HDZ BiH je uvjeren kako Mario Kordić, ravnatelj Mostarskog Doma zdravlja sjeda u gradonačelničku fotelju.

Nekoliko dana nakon toga, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je kako je ”Guzin dobio najviše glasova” te odbio bilo kakvu mogućnost da netko drugi umjesto direktora Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Zlatka Guzina bude prvi čovjek grada.

Istina je pak da je razlika između Guzina i Kordića u 700 glasova u korist nositelja HDZ-ove liste.

Zamršena mostarska križaljka

S druge, odnosno treće strane, Bh blok, kojeg je SDA od izborne noći pokušavao zbiti u svoje redove, dodatno je zamrsio mostarsku križaljku. Dok Izetbegović navodi kako nema smisla ”tražiti da netko tko je dobio 5 ili 6 puta manje glasova bude gradonačelnik” oni, za koje predsjednik SDA tvrdi da je ”glavni problem za njih u BiH SDA” smatraju kako trebaju zauzeti mjesto na kojem godinama sjedi Ljubo Bešlić.

Bh blok odlučan je da u tome da u razgovorima s Prvom mostarskom partijom, koja je nakon silnog brojanja dobila vijećnika, dogovori kandidata kojeg vidi kao budućeg gradonačelnika. A to bi mogla biti Irma Baralija, žena s kojom se HDZ BiH nateže oko toga tko je zaslužan za izbore u Mostaru nakon toliko godina.

Baralija je odmah u izbornoj noći rekla kako odbija sve mogućnosti za suradnju sa SDA i Koalicijom za Mostar rekavši da je svjesna da su svima poželjan partner za formiranje vlasti i da će ”prilikom odabira partnera dobro razmisliti kako dalje”. No, ujedno je optužila ovu koaliciju da su se ”bavili bljuvotinama, kaljanjem ugleda i govorom mržnje” čime je zapečatila mogućnost da odabere stran(k)u u slaganju mostarske vlasti.

O ideji da ima svojega kandidata u početku je govorila i Hrvatska republikanska stranka koja se domogla vijećničkih klupa i u Mostaru. No, o tome sada nema priče jer su odlučni u tome da u Vijeću djeluju samostalno i da neće podržati niti jednog kandidata koji se nađe u krugovima biranja nakon što se riješi izbor predsjedatelja Gradskog vijeća što također spada u jedan od procesa kojim će se pokušati zadovoljiti apetiti ili jednostavno trgovati. A politika je, posebno kod nas, trgovina.

Mostarski lonac koji godinama lagano krčka dodatno komplicira i raskol u Koaliciji za Mostar. Prvo je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, nezadovoljan raspodjelom glasova unutar Koalicije – a navodno su sva brojanja i bila provođena zbog prevelikih ”trpanja” glasova unutar lista – prijetio da će odustati od suradnje s SDA. I ne bi mu bilo prvi put. Nakon što se ta priča smirila, Demokratska fronta otvorila je novu epizodu.

Stranka Željka Komšića, objavio je to sada već bivši čelnik kantonalnog ogranka DF-a, Ahmed Džubur, ”suspendirala članstvo u Koaliciji za Mostar” i djelovat će kao opozicija. Džubur je naveo kako su u Koaliciji ”podmukla” djelovanja usmjerena protiv DF-a i njezina predsjednika iako su, kako je rekao, ”u projekt izbora probosanskohercegovački orijentiranog gradonačelnika ušli iskreno, bez rezervi i predrasuda”.

Sudeći po ovim znanim, a pregršt je još neznanih, petljanja mostarskih čvorova, pred Mostarom su dani novog političkog sapuničarenja. Dok se s jedne strane javnosti plasiraju vijesti kako se čeka pravosuđe da kaže svoj stav o prijavama zbog neregularnosti izbora, a neke stranke nespretno u to uvlače i Ustavni sud, s druge se strane može čuti kako je odavno već dogovor pao i da je samo problem dovoljno ošamutiti javnost da se taj dogovor prihvati.

Eho za vlade na višim razinama

U svemu tome, Mostar se iz grada kusura pretvorio u važnu valutu trgovine pa se navodno na stolovima za kojima se priča o raspodjeli snaga kao glavni predmet nalaze fotelje u javnim gradskim poduzećima. Neki tvrde da su stranke već napravile popis imena i pozicija, a uz to navodno se stranke igraju ucjenama s višim razinama.

Tako bi pri dogovoru o vladanju u Mostaru trebao odzvanjati eho imenovanja nove vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona koja već dvije godine tehnički vlada i koja je pred silnim udarima raznih sindikata i prosvjeda a koja se najbolje snalazi u šutnji. A u vladi su primamljivi resori i nikada razriješen čvor ravnatelja policije bez kojeg snage reda i mira tapkaju godinama u mjestu. Uz to, na mostarskom stolu spomenut će se i federalna razina vlasti koja također u tehničkom mandatu pokušava glumiti ozbiljnu vlast u teškim vremenima.

Sve stranke, ne želeći se unaprijed osuđivati na poziciju nebitnog promatrača u Vijeću, ipak govore kako će im biti važan program kojeg ponudi neki od kandidata. No, programi su na papiru svi isti i priča koju će kandidat predočiti vijećnicima svodit će se na isto – kako Mostar mora krenuti naprijed. Stvar je samo u tome što će se priča s papira lako pretvoriti u ”tajne” planove i više ciljeve stranaka.

Grad slučaj, a Mostar će to biti sve dok se ne načini vidljiv korak u upravljanju njime, očekuju burni dani. Dok se s jedne strane najavljuju izlasci na ulice zbog grijeha viših razina, trgovanje u gradu nad Neretvom čija čistoća nikoga ne zanima nastavit će se. U mostarsku priču uključit će se svi repovi ostali u ranijim dogovorima velikih, a mali će pokušati naći svoje mjesto pod proračunskim suncem i mogli bi lako pokleknuti pred zanimljivim mamcem.

Na kraju, ma koliko se kleli da je drugačije, to je ipak najvažnija postizborna igra – trka za dijelom u blagajni grada.

Izvor: Al Jazeera