Sukobi u Rusiji: Hoće li Navalni izgubiti sve?

Broj mladih na političkim skupovima se povećava, a neki đaci skidaju fotografije Putina sa školskih zidova.

Navalni, koji optužuje Putina za trovanje, pozvao je građane da izađu na ulice u znak podrške njemu (EPA)

Ruska policija privela je više od 2.500 ljudi u subotu, tokom demonstracija održanih u nekoliko desetaka gradova u znak podrške lideru opozicije Alekseju Navalnom nakon njegovog zatvaranja po povratku iz Nemačke.

Došlo je do sukoba sa policijom, a reakciju ruskih vlasti mnogi posmatrači su ocenili preteranom i nesrazmernom.

Najviše pritvorenika prijavljeno je u Moskvi (950), pa u Sankt Peterburgu (370). Među privedenim, prema zvaničnim podacima, ima i 300 maloletnika.

Ruske vlasti nisu odobrile ove proteste, a policija je upotrebila silu tvrdeći da su simpatizeri Navalnog blokirali saobraćaj. Brojni demonstranti ostali su na centralnim ulicama Moskve i kad je pao mrak, bacali su grude snega na policijska auta kako bi protestovali protiv pritiska i hapšenja.

Najpoznati kritičar Kremlja Navalni uhapšen je na moskovskom aerodromu 17. januara, po povratku iz Nemačke, gde se od avgusta lečio od pretpostavljenog trovanja zabranjenim nervnim agensom novičok. Ruske vlasti, uprkos brojnim apelima, nisu razjasnili okolnosti o njegovom trovanju.

Kampanja mržnje i dezinformacija

Svih ovih meseci Kremlj, Ministarsvo inostranih poslova i policija daju konfuzne i kontradiktorne izjave o mogućim uzrocima bolesti glavnog rivala Vladimira Putina.

Navalnom je brzo po sletanju određen pritvor do 15. februara, zbog „kršenja” pravila uslovne kazne u prethodnom krivičnom postupku, u takozvanom slučaju “Yves Rocher” za koji se smatra da je politički motivisan. Preti mu do tri i po godine zatvora.

Navalni, koji optužuje Putina za trovanje, pozvao je građane da “izađu na ulice”. Usput, obavestio je javnost da nema nameru da se ubije i stavio je do znanja da su ruske vlasti odgovorne za svaki incident koji mu se može dogoditi u pritvoru. Međutim, policija i gradske vlasti su odmah upozorile da će učešće na neodobrenim skupovima biti kažnjeno.

Usledile su pripreme za “odbranu javnog reda i mira”, kao da se radilo o narodnoj pobuni ili pokušaju državnog udara. Nekoliko poznatih saradnika Navalnog bilo je uhapšeno uoči protesta, a brojni politički aktivisti dobili su upozorenje od policije.

Glavnu ulogu odigrala je državna televizija koja je pojačala kampanju mržnje i dezinformacija protiv Navalnog nakon njegovog ozdravljenja i povratka u Moskvu.

Pobuna koje nije bilo

Od jutros u centru Moskve i drugim gradovima bilo je primetno prisustvo specijalnih policijskih snaga. Na nekim mestima protesti i sukobi trajali su do večernih sati.

Nadzorni organi blokirali su brojne poruke na društvenim mrežama u podršku Navalnom, a glavna meta bila je aplikacija za razmenu video snimaka TikTok, koja je posebno popularna kod mladih.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin plašio je učesnike skupova policijom i upozoravao na opasnost od širenja korona virusa. Istovremeno, ovim “borcima” protiv korone ne smetaju gužve u tržnim centrima, u kojim nema primetnih ograničenja ili zabrana čak ni tokom vikenda.

Vladini mediji prete da će Navalni “izgubiti sve” i da “će platiti milione zbog pobune maloletnika”. Mada je jasno da nikakve pobune nije bilo i da su protestu uglavnom prisustvovali punoljetni građani.

Međutim, Navalnog često optužuju zbog “iskorištavanja maloletnika”. U strahu od porasta njegove popularnosti, vlasti su u poslednih meseci pokrenuli snažnu kampanju u školama i na univerzitetu. Administracija upozorava da će isključiti sve one koji budu učestvovali u političkim akcijama. U isto vreme, pritisak se vrši na nastavnike i roditelje.

No, čini se da je ova kampanja malo zakasnila, jer se broj mladih na političkim skupovima povećava, a neki đaci skidaju fotografije Vladimira Putina sa školskih zidova.

Film pregledan 70 miliona puta

Prokremaljski analitičari nazivaju Navalnog “špijunom” i “fašistom” i optužuju za “napad bez presedana na našu zemlju”. Zauzvrat, njegovi simpatizeri govore o “napadu panike” u Kremlju.

Za paniku, čini se, zaista ima razloga. Štaviše, u 2021. godini u Rusiji se održavaju parlamentarni izbori i to usred ekonomske krize i naglog pada rejtinga vladajuće strukture. Navalnova antikorupcijska kampanja koja se neprekidno vodi protiv vladajuće elite dodatno otežava situaciju.

Najnovi udarac zadao je ovih dana video izveštaj o navodnom dvorcu ruskog predsednika na Crnom moru, vrednom  milijardu evra. Za ovaj izveštaj, potkrepljen brojnim dokumentima i fotografijama, saznao je skoro cela Rusija.

Film je pregledan 70 miliona puta za samo četiri dana. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da Putin nije vlasnik “nikakve palate”, ali zvaničnim informacijama malo ko veruje, uzimajući u obzir iznesene činjenice.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera