Je li Čović želio i zašto nije dobio treći entitet?

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine će, kako je sam najavio, na odlasku sa čela stranke dići ruke od ideje koju je najavljivao cijelo desetljeće.

Siguran sam da će se hrvatski entitet dogoditi, kad-tad; hoću li ja to dočekati, to ne znam, rekao je prije deset godina Dragan Čović (Reuters)

Da je htio, Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini, dobio bi treći entitet. Trebao je, valjda, samo pitati druge partnere u vlasti i hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini bilo bi riješeno za čas posla. “Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao”, rekao je Čović, poručivši kako “netko različitim spinovima daje drugu dimenziju” i da kada on nešto kaže “onda je to kao treći entitet”. “Kada je u pitanju treći entitet, ja sam zagovarao da [entiteti] Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska budu kompenzirani i da imamo četiri izborne jedinice, ali to je davno zastarjelo”, kazao je on za portal Klix.

I zaista, Čoviću se u usta stavljao treći entitet i više puta nego ga je on spomenuo, pa su često njegovi govori iz Mostara u Sarajevu dobivali eho u kojem je odjekivala i plašila nečije druge birače priča o preustroju Bosne i Hercegovine, a koja, kao i svaka druga priča, vodi k raspadu zemlje. Ma koliko govorio da je za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, prvom čovjeku HDZ-a Bosne i Hercegovine u usta se stavljao raspad, otcjepljenje, slabljenje države i (treći) entitet, kojeg bi, eto, da je htio, a nije, imao od šale. No, sad je eho krenuo iz Sarajeva prema jugu, na kojem se, u neprestanoj borbi za rješavanje hrvatskog pitanja i preustroja zemlje kako bi svi u njoj bili zadovoljni, novi entitet – treći ili četvrti, svejedno – spominjao kako jedno od rješenja. Često i jedino.

Ostalo je zapisano, ali nije realizirano

I sam je Čović u studenom 2011. godine to vidio kao jedino rješenje te je govorio kako će hrvatski entitet, “prije ili kasnije, biti realnost” te naveo kako bi mu bila čast da bude njegov predsjednik. “Siguran sam da će se hrvatski entitet dogoditi, kad-tad. Hoću li ja to dočekati, to ne znam”, rekao je on prije deset godina, dodavši kako hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja bi imala sjedište u Mostaru. “Kada će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog”, govorio je tada Čović

Ostalo je zapisano, ako se već zaboravlja u ovoj zemlji i na vrhu i na brojnim dnima, kako se Čović tijekom televizijskog javljanja u izbornoj noći 2010. godine, nakon objave prvih rezultata općih izbora, samouvjereno pozdravio javnost najavom entiteta. “Dobro večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini. Moramo svu svoju snagu usmjeriti da građanima Bosne i Hercegovine kažemo kako je treći entitet, ili treća federalna jedinica s hrvatskom većinom, jedina realnost naše zemlje”, govorio je tada Čović iz tada stolnog grada, na kojem trenutno padaju i ozbiljnost države, koja ne može prebrojati glasačke listiće, i sva aljkavost s lanca puštene lokalne zajednice, koja je grad srozala na dno.

Da je hrvatski entitet jedan od prioriteta govori i novinsko izvješće sa zasjedanja Predsjedništva HNS-a, koje je u travnju 2011. godine usvojio rezoluciju u kojoj se, kako navode izvještaji, “kaže da samo temeljita reforma Ustava [Bosne i Hercegovine], koja uključuje federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, može osigurati istinsku jednakopravnost hrvatskog naroda… HNS smatra kako samo temeljita reforma Ustava, koja će osigurati institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno teritorijalnu organizaciju, koja će uključivati federalnu jedinicu s hrvatskom većinom, može osigurati istinsku jednakopravnost hrvatskog naroda, jedna je od ključnih točaka rezolucije”, navodi se u izvješću sa sjednice.

No, čini se da je, nakon toliko godina uvjeravanja birača da će entitet doći kad-tad, da je on ipak s vremenom izblijedio kao rješenje i da ga, ma koliko govorio o njemu, Čović ipak nije želio. Jer, da ga je želio, kako sam reče, on bi ga i dobio. Kao da je u zemlji poput Bosne i Hercegovine, u kojoj se puno toga govori, nešto jednostavno dobiti i kao da bi rješenje ovakvog preustroja Bosne i Hercegovine sve druge strane jedva dočekale. Ili, kao da je politička moć prvog u Hrvata tolika da sve može što hoće. A “svoj” entitet, ono što se svako malo može iščitati u komentarima kao bilo glasača, neće.

A gdje je ‘bez entiteta nema identiteta’?

Eho njegove izjave o tome kako je mogao da je htio, što bi trebalo naljutiti sve one njegove birače koji smatraju to jedinim rješenjem, a nije da im nije nuđeno kao takvo, blago je odzvonio. Malo je onih koji će proturječiti, ali se već javljaju prve reakcije. Tako je predsjednik Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine Mario Karamatić, kojem su često spočitavali da govori ono što Čović misli, sad rekao kako Čović samo može govoriti za sebe i da se posljednje izjave o trećem entitetu ne mogu smatrati službenim stavom hrvatske politike, nego osobnim stajalištem čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovne.

“Gospodin Čović je u toj izjavi jasno naglasio kako govori u svoje osobno ime i u tom kontekstu ta je izjava njegov osobni stav. Deklaracija HNS-a ostavlja prostor uspostavi tog nekog trećeg kroz uspostavu više administrativnih jedinica, od kojih je najmanje jedna s hrvatskom većinom”, kazao je Karamatić, dodavši kako je sve stvar dogovora tri naroda, bez obzira “bi li to bio treći, četvrti ili prvi entitet”. Podsjetio je i da je Čovićeva stranka, u jednoj od predizbornih priča, a one u Bosni i Hercegovini trpe sve i svašta, upravo počivala na ideje trećeg entiteta, koje se Čović sada odrekao. “Izborni slogan za jedne izbore HDZ Bosne i Hercegovine je bio ‘Bez entiteta nema identiteta’, a barem koliko sam ja upoznat, HDZ se kao stranka od toga nikada nije ogradio”, rekao je Karamatić, najavivši možda time još jedno razmimoilaženje u HNS-u.

U prvim reakcijama bio je jasan i Ivan Vukadin, čelnik novooformljenog Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke koja je nastala nakon izbacivanja Vukadina i njegovih sljedbenika iz HDZ-a Bosne i Hercegovine. I on kaže kako Bosnu i Hercegovinu vidi “kao državu tri naroda i tri federalne jedinice”. Drugi hrvatski dužnosnici, za sada, šute, ali je jasno da će se iskoristiti prilika za spočitavanje Čoviću, koji je, kako je sam najavio, na odlasku s čela stranke, za dizanje ruku od ideje na kojoj je dugo jahao i koja se u zemlji tronošca s dvije noge često spominjala kao pravedno i jedino rješenje koje bi učinilo da Bosna i Hercegovina dobije i treću nogu i prestane se ljuljati beskonačno.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera