Vučićev napad na hiljade ljekara

U Srbiji se na hiljade ljekara na terenu, na granici ljudske izdržljivosti, bori za spas života pacijenata, piše autorica (EPA)

Spremaju se da u avgustu iz Lyona krenu na desetodnevno letovanje u  Bretagnu. Četrdesetogodišnja Francuskinja, rodom Jugoslovenka, muž Francuz i četvoro male dece u potpunosti poštuju jedinu jasnu preporuku svoje vlade da ovog leta ne izlaze iz svoje zemlje i da letuju u Francuskoj.

Kao i u drugim zemljama, tako se iz francuske prestonice stanovništvu šalju kontradiktorne poruke i ukazuju na nemoć vlasti da se suoči sa izazovom koji u istom trenutku potresa celu civilizaciju.

“U svakom slučaju, bićemo krivi”, kaže ova Francuskinja, a mogla bi biti bilo koja druga osoba iz većine drugih zemalja na svetu. “Krivi smo ako odemo na letovanje, krivi smo što smo neoprezni i izlažemo se virusu. Krivi smo i ako ne odemo na odmor, jer ne pomažemo ekonomiju”, vajka se žena dok sa mužem pakuje kofere za letovanje.

U taj prtljag ubacuje se nova i stara (ne)normalnost. Alkohol, lekovi, maske hirurške, epidemiološke, platnene, kupaći kostimi, peraja, maske za ronjenje, suncobrani… Nekoliko ekrana raznih veličina za praćenje situacije i nekoliko igara poput one sa simboličnim nazivom Ne ljuti se, čoveče za kućnu razbibrigu.

Koliko je ova porodica umorna od karantina, online predavanja, online školovanja svoje dece, nabavke i dezinfekcija, strahova od bolesti svih drugih vrsta koje nisu povezane sa COVID-om 19, bojazni da budžet uskoro neće moći da savlada nagomilane nevolje? A sasvim je moguće da će u poslednjem trenutku morati da raspakuje sve što je upakovala i da će ipak ostati kod kuće. 

Epidemija se u Srbiji suzbija tenkovima

I pre najavljene jesenje mega oluje, žestoka nova žarišta izbijaju u Španiji, Francuskoj, na Balkanu, bregzitaškom Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinaviji… Čak je i Trump počeo da nosi masku, čekajući izbore koji će ga, ako je verovati anketama, naterati da se iseli iz Bele kuće. A tropski dvojnik američkog predsednika Jair Bolsonaro upravo je preboleo koronu, što se pokazalo četvrtim uzastopnim testiranjem. U Brazilu je, prema zvaničnim podacima, od COVID-a 19 umrlo 85 hiljada ljudi, a veruje se da je stvarni broj preminulih znatno veći.

Potrebno je samo prizvati zdravu pamet, pogledati stanje na terenu pa shvatiti šta se dogodilo u ovih sedam meseci: COVID-19 munjevito je izvršio globalni prevrat, uspostavio se kao jedina hipersila, jedina koja podriva zatečene sisteme i nameće svoj jedinstveni režim.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ali predsednik Srbije isteruje svoj režim. Po sopstvenom priznanjusvojevremeno je prespavao pad Berlinskog zida, a sada postojano drži kleptokratski sistem pod naopakom kontrolom. Spisak nepočinstava usred pandemije svakim danom je duži.

U Sremskoj Mitrovici Vučić obilazi tenkovski bataljon, najavljuje ulaganje “ogromnih finansijskih sredstava u oružane snage”, divi se sposobnosti vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 mm M77 “Oganj”… Veliki publicitet dobija njegova izjava “da smo po tenkovima ubedljivo najsnažniji u regionu”…

Kao da tenkovi mogu da smanje kuljajući pritisak na zdravstveni sistem, Vučić i ovu priliku koristi da ponizi i minimizuje značaj hiljada potpisa lekara koji se na terenu na granici ljudske izdržljivosti bore za spas života pacijenata. Za njega je tih 2.600 specijalista beznačajna cifra. Kvalifikuje ih kao politikante koji se pridružuju bivšem “lopovskom režimu”, kleveta ih da se “iživljavaju” nad kriznim štabom, proziva “Tomičine kumove”, izvlači bivšeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića (vrsnog endokrinologa) i armiju kliničara proglašava za njegove kumove, što bi u njegovoj pomućenoj svesti trebalo da bude dokaz za diskvalifikaciju njihove stručnosti.

Toliko je zaslepljen uzdizanjem sopstvene veličine i onih koji su sa njim srasli da bagateliše i neumoljive podatke koji mu sve brže ubijaju autoritet. Posle svake njegove uvrede upućene lekarima, broj potpisnika peticije protiv Vučićeve naopake strategije progresivno raste. Što je Vučićeva retorika bezočnija, to se sve više nezadovoljnih belih mantila ohrabruje da ukaže na stvarno stanje i traži istinu. Pošto istinu ne mogu da dobiju ni od kriznog štaba, nezadovoljnih lekara je sve više, a vremena za pripremu pred još veći udar virusa je sve manje.

Kakve to sve veze ima sa Francuskom koja se pominje na početku ovog teksta i gde epidemiološko stanje nije ružičasto?

Na udaru su Francuska i domaći doktori

E pa vezu nam je otkrila predsednica osporavanog kriznog štaba, odlazeća premijerka Ana Brnabić za koju se po svemu sudeći predviđa nova profitabilna funkcija. Samo Vučić zna šta će joj dodeliti.

Brnabić se pre neki dan razgoropadila na francusku novinsku agenciju AFP pa preko nje i na državu Francusku. Tvrdi da ova agencija “bezočno, užasno”, čak i “monstruozno” laže. AFP je samo navela ono što je konstatovala i zemunska bolnica povodom slučaja čoveka koji je preminuo od COVID-a 19, a nije dočekao da se zbog pogoršanog stanja priključi na respirator, jer u respiratornoj jedinici nije bilo slobodnog aparata, iako je to preporučeno od lekara pulmologa koji je pratio njegovo stanje. Svi detalji istorije bolesti ovog čoveka dokumentovani su u bolničkoj arhivi. Ali Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ispred kriznog štaba, tvrde da novinari ne razumeju te papire.

Direktoru Zemunske bolnice je u međuvremenu ministarstvo zdravlja zabranilo da govori za medije. Ali je za novinare govorila predsednica kriznog štaba, po profesiji političarka, najratobornija članica vladajuće stranke bez ikakvog formalnog medicinskog obrazovanja.

Ona ne bi smela da uzurpira konferenciju za novinare posvećenu obaveštavanju javnosti i razjašnjavanju trenutnog stanja u bolnicama, broju novozaraženih i preminulih. Ali i ta se konferencija pretvorila u obračun sa neistomišljenicima koji nisu prisutni. Ovoga puta meta je Pariz, tačnije Jelisejska palata u kojoj je Vučić samo pre desetak dana sa francuskim predsednikom slušao – Debussyja.

Ima respiratora, ali imamo li anesteziologa?

Zar ovi međusobno povezani detalji, zar informacija da je Debussy izvođen na klaviru kada je njegovo veličanstvo Vučić ušao u Jelisejsku palatu, a da ne znamo šta je konkretno državni plan za dalje pregovore oko Kosova, nije dovoljan pokazatelj da se javnost bagateliše i obmanjuje. Zar nije bizarno da se političarka strastveno okomi na “jednu zemlju u kojoj je situacija lošija nego u Srbiji” i to na konferenciji za štampu gde se sa nestrpljenjem očekuju podaci o epidemiji.   

Premijerka, međutim, smatra da je mnogo hitnije da od Pariza odbrani “malenu Srbiju”, čitaj preuveličanog Vučića. Ona neće dozvoliti da se Srbija “unižava” – “samo iz nekih političkih razloga”. Njoj je nejasno “zbog čega se jedna takva agencija tog kalibra, pored takvih brojeva u svojoj zemlji, bavi jednim slučajem u malenoj Srbiji”. 

Tamo gde je Brnabić stala, nastavio je Vučić. On je posebno osetljiv na pomen respiratora i iznosi da “samo u magacinu u  Krnješevcima ima više od 950 neotpakovanih respiratora”, a da “po bolnicama ima više od 400 slobodnih”.

Ne pominje da nema slobodnih anesteziologa, da je to specijalizacija koja se najviše traži po svetu i da tamo odlaze zbog boljih uslova i zbog toga što nijednom političaru ne bi palo na pamet da se meša u njihovu struku.

Njemu je nešto drugo šokantno: “… kada razgovaram sa nekim ljudima iz zemalja koje imaju 40.000 mrtvih, koji dođu pa mi drže predavanja. Onda se nateram da oćutim dok ne završe pa im kažem: ‘Aj’ sad je dosta! Pogledaj, majke ti, u svoje dvorište pa dođi da mi nešto govoriš o našem”.

Da tako razgovara sa Emmanuelom Macronom, to mu nije za verovati. Jer ovakav Vučućev ton drastično narušava harmoniju Debussyjevih preludija. Njegovi izlivi rezervisani su za domaću javnost. I za 2.700 (za sada) lekara koji traže istinu, bore se da sačuvaju dostojanstvo, u uslovima kad za bolničke krevete teško može da se nađe i nepoderana posteljina. 

Troši se vreme, a režim se obračunava sa 2.600 lekara koji na terenu vide ono što vlast proglašava za laž. Malo je potrebno pa da ovom režimu koji svakog dana najavljuje brze pruge, bombardere stadione i fontane odbruse istim rečima: “Aj sad je (zaista) dosta”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera