Vučić ne vjeruje tuđim suzama

Aktuelna vlast Dragana Đilasa je proglasila krivim i za gubitak Kosova, nedostatak respiratora, za bankrot države..., piše autor teksta (Tanjug)

U Srbiji se proteklih dana odvija, da tako kažemo, pravi balkonski rat. Bez obzira koliko to pretenciozno zvučalo, nije nemoguće da se iz šerpa, varjača, baklji i zvučnika, sve ovo izrodi u neki ozbiljniji sukob za koji bi korona mogla da bude dečija igra.

Kada predsednika zemlje usred planetarne pandemije podržavaju momci sa kapuljačama na glavama i bakljama u rukama u vreme policijskog časa, a sve kao odgovor na revolt građana koji 25 minuta ranije lupaju u šerpe, ne može, a da se ne zapitate šta je sledeće. Niko nije verovao da će se od „jurišnih odreda“ Adolfa Hitlera početkom tridesetih godina prošlog veka, sa bakljama u rukama, izroditi najveća tragedija savremenog čovečanstva.

Baklje su označile dolazak fašizma na vlast u Nemačkoj i postale su simbol te vlasti. Danas se u Srbiji bakljama podržava Aleksandar Vučić uz terciranje prepevane himne Košarkaškog kluba Cibona sa zvučnika – „Hej, hej Đilase, vrati pare lopove“.

I tu nije kraj. Radio Pink daje doprinos emitovanjem iste poruke i sve to u cilju pružanje podrške predsedniku Srbije u borbi protiv korone.

Đilas je kriv za sve u Srbiji

I tako su se jedne večeri „kapuljaši“ organizovali u neposrednom komšiluku stana u kojem stanuju maloletna deca nekadašnjeg gradonačelnika Beograd i predsednika opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Njegova deca, starosti devet i sedam godina, tako su prvi put imala priliku da čuju buku kojom se vređajući njihovog oca podržava predsednik Srbije. U više nego emotivnom nastupu, tim povodom, Đilas je gotovo na ivici suza poručio da su njegova deca uplašena, da su plakala i tresla se od straha slušajući sa razglasa da je njihov otac lopov. On je za to optužio Aleksandra Vučića.

„Odgovaraćeš za ovo kad tad, ja ti garantujem, kad tad“, poručio je Đilas predsedniku Srbije.

Portir zgrade iz koje je odjekivalo sa razglasa „Đilase lopove“, priznao je da su u nju ušli ljudi iz opštine Vračar, na čijem se čelu nalazi SNS. Ti momci su se kasnije sklonili u zgradu opštine Vračar na čijem se parkingu, slučajno ili ne, nalazio skupoceni mercedes kuma ministra policije Nebojše Stefanovića, što je na Twitteru objavio Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana.

Za vlast Aleksandra Vućića, a samim tim i sve njegove pristalice, Đilas je kriv za sve u Srbiji, i to već nekoliko godina. Tačnije, od kampanje za izbore za grad Beograd 2018. I upravo zbog toga treba reći, sviđao se Đilas nekome ili ne, taj čovek je predmet najprljavije kampanje u Evropi. Koliko god to zvučalo smešno, aktuelna vlast Đilasa je proglasila krivim i za gubitak Kosova, nedostatak respiratora, za bankrot države koji se nije desio, sve sporne privatizacije, iako je on u tom periodu bio samo gradonačelnik Beograda.

Prizivao što veći broj mrtvih

Đilas je tokom epidemije korona virusa kriv i zato što građani više ne pružaju jaku podršku lekarima aplauzom u 20 sati, jer je on, a ne inicijativa “Ne davimo Beograd”, pozvao građane da udaraju u šerpe u 20:05. Koliko god to nemoguće zvučalo, ali funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec, optužio je nekadašnjeg gradonačelnika sa jedne od nacionalnih televizija da je kriv što se COVID-19 pojavio u niškom gerontološkom centru u kojem je nekoliko desetaka korisnika preminulo.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Đilas je, dalje, prizivao da korona pobedi i da što je veći broj mrtvih to je on srećniji, jer mu je korona najveći saveznik u borbi protiv Vučića. Pozivao je na silovanje predsednikove kćerke, i priželjkivao da Vučićev stariji sin završi na respiratoru… Sasvim je nepotrebno reći da ništa od ovog Đilas nikada nije izgovorio.

Svi mogući mediji u Beogradu, koji su pod kontrolom predsednika Srbije, izveštavali su o „krokodilskim suzama“ Dragana Đilasa i veličanstvenoj podršci bakljama građana predsedniku Srbije. Đilasove suze su predstavljene kao lažne, a ceo snimak je proglašen neuspelim pokušajem da se predstavi kao žrtva. 

Njegovim suzama oni ne veruju, a ne veruje ni predsednik države. Vučić nije pokazao nikakvu dozu ljudskosti da osudi ovaj čin, već je poručio da se suzama ne mogu osvajati glasovi, da je on, za razliku od drugih, jak i da može da istrpi sve udarce, kao i njegova deca.

Zašto, onda, nije uhapšen?

Koliko god se trudio da ocrni svog političkog protivnika, a to mu ide više nego odlično, Dragan Đilas je, ipak, najveći politički neuspeh Aleksandra Vučića. Šta sve i koga sve nije upregao da dokaže da je Đilas „najveća lopuža“ u istoriji Srbije, ali odgovor na ono ključno pitanje nikada nije mogao, ili želeo, da pruži građanima Srbije. Ako je Đilas toliki lopov koliki kaže da jeste, kako to da nije uhapšen i da ne postoji optužnica protiv njega?

Kada ga neko to i pita, odgovara da su za to krivi „žuti“ tužioci i sudije koji su ostali od prošle vlasti i koje on nije menjao. Zato može slobodno da bez ikakvih posledica on i njegove stranačke kolege bez ikakve odgovornosti i posledice godinama govore o Đilasu kao lopovu.

Zanimljivo je da je Đilas naprasno prestao da bude lopov kada više nije bio gradonačelnik Beograda. Postao je predsednik Košarkaškog saveza Srbije i niko mu reč nije rekao. Čim se vratio u politiku, odmah je postao još veći lopov nego što je ikada bio. Slično je bilo i sa Sašom Jankovićem, drugoplasiranim sa poslednjih predsedničkih izbora. On, doduše, nije proglašen za lopova, ali jeste za ubicu. Ista je bila mantra – Pink, Hepi, Informer i udri od jutra do sutra. Kada se Janković povukao iz politike, niko iz tog tabora više nijednu reč nije rekao o njemu.

Kome smetaju baklje?

Predsedniku, razumljivo, ali ni premijerki Ani Brnabić, ne smetaju baklje niti njihovo paljenje ugrožava bilo koga. Vučić je podsetio da baklje nikome nisu smetale dok su gorele prilikom protesta opozicije ispred stana zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Istine radi, na tom protestu, bila je upaljena jedna baklja. Zato im smetaju suze Dragana Đilasa o kojima govore u kontekstu neuspele političke manipulacije.

Jedna od stvari koju treba spomenuti jeste da se o Vučiću, njegovoj porodici i deci, svašta piše i govori, ali po društvenim mrežama i da se tako nešto ne može staviti na konto opozicije. Zašto nadležni ne reaguje, pravo je pitanje. Kada bi reagovali, građani bi videli da Đilas nema veze sa njima, ali je ovako isplatljivije za vlast povezivati njega sa takvim pojavama. Isto je bitno napomenuti da niko nikada nije organizovao bilo kakav protest ispred, ili iznad, stana u kojem žive Vučićeva deca.

U ovakvom sumanutom stanju, Srbija se sprema da od četvrtka ponovo krene da živi normalan život. Tog dana biće ukinuto vanredno stanje i policijski čas, a ponovo će se aktivirati i izborne radnje.

Kada se sve to dovede u isti kolosek sa aktuelnim dešavanjima, niko više ne sme ni da pomisli šta sve može da se desi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera