Trumpizam u vrijeme korone

Lideri poput Trumpa su svoje neznanje cementirali kao osvjedočenu istinu, ili sveznanje (Reuters)

Koliko je svetskih lidera i njihovih najbližih saradnika iz sebe na površinu iznedrilo suštinu trampizma iskreno ubeđenih da nijedna nauka nije dovoljno dobra da bi ih sprečila u ostvarenju njihovih sopstvenih ciljeva. Koronavirus presudno im je pomogao da se vinu u te svoje visine gde važeća pravila ne važe za njih.

Primera ima na pretek: Od Dominika Kamingsa, najbližeg savetnika britanskog premijera, koji je bolestan od COVID-a 19 proputovao sa kraja na kraj Engleske otišao do svojih roditelja i odatle se šetkao da zadovolji svoje svakodnevne potrebe… Računao je valjda da su svi ostali u karantinu. Te da on može da radi šta mu je volja, Kada je razotkriven, odbio je čak i da se izvini. Britanska javnost ni kraljici ne dopušta takve iskorake, ali Diminika Kamingsa, za sada, ne uspeva da zbaci sa trona.

Na ovaj ili onaj način, skriveno ili potpuno otvoreno, na gotovo svim geografskim širinama i dužinama vlast se ponaša kao da je ona izabrala narod kojim će upravljati, a ne obrnuto. Dug je spisak demokratskih zakona, a ne samo epidemioloških pravila i propisa koje predsednik Srbije konstatno krši. Sa televizijskim ekipama usred policijskog časa krstario je srpskim nebom i putevima, lično je delio respiratore kao da ih vadi iz sopstvenog džepa. Nabavljao ih je, kako se hvalio “na crno, objašnjavao je lekarima kako se upotrebljavaju ,putovao je preko zatvorenih granica do Orbana u Mađarsku, dok je ceo svet držao sastanke virtualno.

Šta bi mu rekao vremešni Tramp (73) da zna kako je Vučić “častio” penzionere (65+). Mogli su da izađu jedanput nedeljno u praskozorje u četiri ujutru. A onda, odjednom, kad je raspisao izbore, i odredio datum za zaustavljanje virusa, “najmilijima” je dozvolio da se zajedno sa svima ostalima guraju u gradskom prevozu.

No, Donald Tramp se još otvorenije posvetio nadrilekarstvu.  Svakog dana popije tabletu hidroksihlorokina i nikad se nije osećao bolje.  Predsednikova preporuka doprinela je neverovatnom rastu prodaje ovog preparata koji se po propozicijama Federalne agencije za lekove (FDA) koristi za lečenje malarije i u nekim slučajevima za ublažavanje simptoma pojedinih autoimunih oboljenja.

To je doprinelo neverovatnom rastu prodaje ovog preparata. Nasuprot studijskim nalazima i upozorenjima FDA da uzimanje ovog leka na svoju ruku izaziva teške zdravstvene probleme,  i da može dovesti do smrtnog ishoda, Tramp je ostao pri javno iznesenoj  terapiji koju svojevoljno primenjuje na sebi i preporučuje je drugima.

Kapetan brazilskog brodoloma

Tropski dvojnik Donalda Trampa, brazilski predsednik Žair Bolsonaro dekretom je propisao kako da se leče oboleli od kovida 19-svi moraju da primenjuju istu terapiju i da uzimaju iste one tablete kojim sebe leči šef Bele kuće u Vašingtonu. I da se momentalno na vrhuncu pandemije izleče po receptu vođe.

Ultradesničarska vlast u Brazilu tvrdi da je ova bolest najsličnija slabom gripu, da je uništavanje Amazonije postoji samo u “komunističkoj uobrazilji”.  Karantin, mere socijalnog distanciranja, apeli da se ne krči i ne pali amazonska džungla, sve je to , po tumačenju Bolsonara, sračunata levičarska propaganda koja bi da zaustavi ekonomski procvat.  

Već dva ministra zdravlja za poslednja dva meseca otišla su sa svoje funkcije zbog Bolsonara. Njihovo mesto , kao i sve druge funkcije u zdravstvenom sistemu, predsednik je popunio profesionalnim vojnicima, koji u Latinskoj Americi bude sećanja na čistke vojnih hunti i desničarske diktature.

Iz Amazonije, stižu vesti da su starosedelečka plemena desetkovana, i da stotine drvoseča koriste pandemiju da raskrče šume i zauzmu teren za uzgajanje profitabilnih useva.

Lažni doktori medicine na čelu države

Na udaru su i novinari.  Njih rasteruju organizovane grupe predsednikovih žestokih pristalica.  Takozvani bolsonaristi  nesmetano napadaju predstavnike sedme sile, gađaju ih kamenicama, nazivaju ih najpogrdnijim imenima, bukom i nasiljem onemogućavaju njihov rad. Iz bojazni da im je ugrožena bezbednost, dve najveće medijske kuće, Globo i Folja odlučile su da ne šalju više svoje reportere u predsedničku palatu Alvorada gde Bolsonaro drži dnevne konferencije za štampu.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Iako još nije stigao ni do polovine svog prvog mandata vladi Žaira Bolsonara, sve se češće proriče brz kraj. Gradonačelnik Manausa, dvomilionskog grada koji se smatra urbanim središtem i kapijom amazonske džungle, poručio je predsedniku da je odgovoran za zastrašujuće veliki broj žrtava koronavirusa, i zatražio je da Bolsonaro zaćuti, ostane kod kuće i podnese ostavku.

Brazilski pisac i novinar Erik Nepomuceno piše u argentinskom listu Pagina 12, da je ultradesničarska vlada “već gotova” I ostaje da se vidi kako će se “odvijati ukop njenih posmrtnih ostataka”. Po njegovoj oceni propratne krize (uz epidemiju) rastu nekontrolisano, “brzo mogu dovesti zemlju u ponor čija je dubina nezamisliva”.

Nepomućeno ponavlja ono što bi svi trebalo dobro da znaju, da po zakonu samo lekar može da prepisuje lekove, ali da je Bolsonaro u svom “apsolutističkom delirijumu umislio kako je na predsedničkom mestu automatski stekao diplomu doktora medicine”.

Istovremeno Donald Tramp iz sve snage se bori da sebi utre put do drugog mandata. Traži dovoljno veliki stadion koji može da primi 50 hiljada ljudi, masa koju je zamislio da mora da se skupi na četvorodnevnoj Nacionalnoj konvenciji republikanaca u  avgustu.  Pandemija može da mu pomuti račune. Prvobitno je za skup bio predvidjen Šarlot u Severnoj Karolini. Ali demokratski guverner u toj saveznoj državi oprezno nagoveštava da će okupljanje biti moguće samo ako ne bude opasnosti po zdravlje ljudi. Tramp mu se podsmeva i preti da će naći drugo mesto gde guverneri neće biti “opsednuti karantinom”.

Na početku ove globalne pandemije bilo je optimizma jer se verovalo da će sveopšta zdravstvena kriza od koje svi stradaju doprineti onim dobrim tekovinama socijalizma koje se posle pada Berlinskog zida uporno zanemaruju.  “Nikada još nije bilo toliko znanja o našem neznanju” kako je nemački filozof Jirgen Habermas sumirao sve što se  događalo oko koronavirusa. Spoznavanje neznanja pružilo je priliku da se podstakne nauka , da se otklone predrasude, i da se iznađe put koji će omogućiti zdraviji život svih stanovnika planete.

Ali vrlo brzo su se oporavili lideri poput Trampa koji su svoje neznanje cementirali kao osvedočenu istinu, ili sveznanje .

Ekonomista Branko Milanović, svetski ekspert za nejednakost, upozorava na neoliberalnu manipulaciju sa demokratijom i  primećuje da izabrani političari pravila ponašanja iz poslovnog sveta prenose na teren politike, pa svoje sunarodnike više ne doživljavaju kao sugrađane, već kao zaposlene. Primer mu je Donald Tramp koji je ogolio i razbio iluziju demokratije.

“Kao čovek koji dolazi iz privatnog sektora, iz sveta kockarnica, izbora za mis sveta i nekretnina, gde su gusarska pravila igre široko prihvaćena, on zastupa ideju – a neoliberali ga u tome podržavaju – da politički prostor i nije ništa drugo, nego običan biznis”.

Po Milanoviću ,  Tramp nema zajedničkih interesa sa stanovništvom kojim upravlja…On postupa kao vlasnik gigantske korporacije po imenu Sjedinjene Američke Države. Njegov posao je da “deli zaduženja, da smanjuje troškove smanjivanjem plata , da tera radnike da rade više ili da im deli otkaze bez otpremnina…”

Kovid 19, kriza koju je prouzrokovao jedan virus, i nerazumevanje ljudi, nemoćnih da na kompetentan način odgovore na izazov, trebalo bi da nam posluže za nauk. Amerikanci će imati priliku da se već u novembru na izborima izjasne, kakvog lidera ne žele.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera