Priča o dva Trumpa

Mary Trump piše da je američki predsjednik "toksičan, uvrnut a varanje mu je način života" (Reuters)
Mary Trump piše da je američki predsjednik "toksičan, uvrnut a varanje mu je način života" (Reuters)

Morate se diviti istrajnosti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Gotovo 100.000 Amerikanaca umrlo je pred njegovim očima u posljednjih 100 dana, a on se i dalje hvali svojim uspjehom i veličinom.

Naravno, uvjeren je da on nije odgovoran za te smrtne slučajeve i da je, zapravo, uradio “odličan posao” i spasio “milione života”.

Također kaže da je “Trump u pravu” u vezi s ekonomijom i misli da nikad nije bilo predsjednika poput Predsjednika Trumpa.

Nerealno? Možda. Ali on u to vjeruje.

Trump, koji tako često govori o sebi u trećem licu, vodi dva života. Moglo bi se reći i “dvije laži” – jedan populističkog autsajdera i drugi nesretnog insajdera iz Bijele kuće.

Da ustane pravi Trump

Od prvog dana kandidature nekretninskog magnata, TV-senzacije i brend-majstora za predsjednika najveće svjetske supersile i njegove pobjede na izborima u novembru 2016. on se odlično zabavlja vodeći glavnu ulogu u najvećem šouu na planeti.

Kao da je i dalje u Trump Toweru, @realDonaldTrump nastavlja sam sebe zabavljati gledajući TV, objavljujući na Twitteru, napadajući, kritizirajući i zlostavljajući protivnike, te hvaleći i slaveći svoje poslušnike, a istovremeno zbunjuje državne prijatelje i neprijatelje.

Zabavlja se kao nikad u životu. Ostvario je svaki san jednog šoumena. Može reći bilo šta o bilo čemu i gledati kako se stvara nacionalni urnebes “kakav nikad prije niste vidjeli”.

Njegov moto: Svaki publicitet je dobar publicitet; ako ne možete biti poznati, budite zloglasni, sve dok dominirate medijskim prostorom.

Pa tako, kad ga neprijatelji nazovu “zastrašujuće nestabilnim”, Trump tvrdi da je “stabilni genije”.

A kad je vašingtonski establišment kritizirao njegovu opasnu politiku na Bliskom istoku, on je propagirao stav da je “kralj Izraela” i “drugo ukazanje Boga”.

Tokom cijelog procesa postao je međunarodna senzacija i nesporna zvijezda svjetske politike. Ni Hollywood ni vješti Obama nisu mogli dobiti takvu savršenu političku dramu.

No, taman kad se glavna uloga spremala za novu četverogodišnju sezonu, sve je počelo propadati.

Ne drama, ne spektakl, samo uloga.

Pandemija je udarila i, odjednom, Trump je morao biti predsjednik, a ne samo vršilac dužnosti.

Životi su zavisili od toga.

Grubo buđenje

Pandemija je pokvarila zabavu i prekinula Trumpovu izrežiranu stvarnost.

Bio je prinuđen vladati u vrijeme krize.

Pa je to i pokušao.

No, “izvršni direktor Amerike”, koji je vodio Bijelu kuću kao što je vodio Trump Tower, oslanjajući se samo na nekvalificirane lojaliste i članove porodice, promukao je i promucao.

Očajnički je pokušao prikriti pandemiju oslonivši se na polemiku. Prvo je tvrdio da ona ne postoji, da je samo varka. Potom je tvrdio da nije ništa važno i da će samo nestati.

Ali nije. Raširila se kao šumski požar.

Dok se borio da razumije naučne i medicinske aspekte ove vanredne situacije s nacionalnim javnim zdravljem, spektakl se pretvorio u tragediju u stvarnom životu i vremenu i ljudi su masovno umirali.

Pokušao je ono što zna najbolje – označavanje (brendiranje). Ispisao je svoje ime na svakom državnom čeku koji je uručen desecima miliona Amerikanaca koji su trebali pomoć, sve u nadi da će ga cijeniti zbog toga. I svoje lice stavio je na svaku konferenciju za medije, gdje je naciji govorio o “odličnom poslu” koji čini tokom borbe protiv virusa.

Čak se nazvao i “ratnim predsjednikom”, proglasivši rat pandemiji, te odredio svog zeta, “talentiranog g. Kushnera”, da koristi državnu moć kako bi pobijedili.

Za nekoliko sedmica Trump je proglasio uspjeh, da ne kažemo “pobjedu”, i pokušao nastaviti dalje.

Uzalud. Virus nije dozvolio da bude prepadnut, zaveden ili željom otjeran.

No, kako je Trump insajder pao u Bijeloj kući, populistički autsajder Trump imao je relativan uspjeh u okrivljavanju Kine, “demokrata, koji ništa ne rade” i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za svoje greške.

Također je krivio birokratiju, guvernere i naučnike koji se nisu slagali s njegovim ružičastim projekcijama, nazvavši njihova upozorenja “pokušajem političkog ubistva”.

No, Amerikanci su nastavili umirati, a ekonomija propadati.

Više Amerikanaca preminulo je ove godine od COVID-a 19 nego u svim američkim ratovima od Drugog svjetskog rata, a država je doživjela najteži ekonomski pad od Prvog svjetskog rata.

Ukratko, novi korona virus inficirao je cijelo Trumpovo predsjednikovanje i ostavio ga u kritičnom stanju.

Znakovi umora, bola i frustracije samo su neki simptomi koje je pokazala Bijela kuća pokušavši prikazati hrabrost u beznadnoj situaciji.

No, brojevi ne lažu. Ni bezbrojni dramatični snimci pretrpanih bolnica i praznih ulica koji će se zauvijek povezivati s Trumpovom vladavinom i mogli bi potopiti njegove šanse za novi mandat.

Pa, šta da se radi?

Nakon što nije uspio spasiti ni živote ni poslove, Trump se odlučio spašavati svoju poziciju.

Šou se mora nastaviti

Umoran od dosadnih naučnika i napornih novinara, Trump se odjavio i prepustio državnim guvernerima da se bore protiv pandemije.

Populistički autsajder jedva je čekao da se vrati svom šouu kako b zamijenio snimke patnje i očaja onima gdje mase navijaju.

“Morbidno pretili” predsjednik bukvalno riskira život kako bi pokrenuo pripreme lansiranja predsjedničke kampanje. I namjerno to radi bez maske kako bi prikazao lik sigurnosti.

Želi voditi skupove, govoriti na punim stadionima, što mu demokrati ne dozvoljavaju jer koriste pandemijsku “prevaru” i ohrabruju restriktivne mjere.

Također je izrazio namjeru da prisustvuje godišnjem skupu G7 ovog mjeseca u predsjedničkom odmaralištu Camp David kako bi pokazao da se svijet vraća u “normalnost”, a da se SAD “ponovo kreće ka veličanstvenosti”.

Samo što je baš tog dana, kad je objavio planove, WHO saopćio da je registriran najviši broj novooboljelih u jednom danu od početka pandemije – 106.000.

No, @realDonaldTrump u svojoj glavi prešao je iz predsjednika u poziciju vršioca dužnosti.

Pandemija je pojačala shizofrenu promjenu između Trumpa, insajdera iz Bijele kuće koji je doživio nevjerovatni pad, i populista Trumpa, koji voli svoju ulogu autsajdera i odličan je u njoj.

To je izraženo do te mjere da Trump, populistički službenik, razmatra borbu protiv Trumpa, predsjednika, i cijelog establišmenta u Washingtonu.

Sve to, kada se bolje razmisli, objašnjava zašto Trump uspješno propada.

No, kako broj američkih žrtava i dalje raste, hoće li snimci njegovih budućih skupova prikriti pravi američki pokolj?

Odgovor bi mogao odrediti hoće li Trump sljedeće godine biti u Bijeloj kući ili u njujorškoj sudnici.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO