Špijuni koji su predvidjeli COVID-19

Godišnji izvještaji obavještajnih službi nisu jedini izvještaji koji pokazuju obim Trumpovog nemara pred pandemijom (EPA)
Godišnji izvještaji obavještajnih službi nisu jedini izvještaji koji pokazuju obim Trumpovog nemara pred pandemijom (EPA)

Piše: Kent Harrington

Obavještajne agencije inače dospijevaju na naslovnice onda kada ne odrade posao dobro.

No, nakon što je američki predsjednik Donald Trump mjesecima ignorisao njihova upozorenja na COVID-19 i nakon što je njegova administracija godinama odbacivala njihova upozorenja na pandemiju uopće, vrijeme je da obavještajci dobiju zasluge koje im pripadaju.

Nakon Drugog svjetskog rata bilo je očigledno da je svijetu potreban novi međunarodni okvir da upravlja globalnom ekonomijom i osigura mir i stabilnost. Danas je potreba za novim institucijama jednako jasna, iako su izazovi s kojima se suočavamo suštinski drugačiji.

Odbacio upozorenja obavještajnih službi

Ne bi nas trebalo iznenaditi da je Trump u više navrata odbacio upozorenja obavještajnih službi na prijetnju korona virusa tokom januara i februara. Trump je odavno dao na znanje da nema strpljenja za one koji ne dijele njegove stavove. Kada su mu se obavještajci suprotstavili u nekoliko pitanja na godišnjem izvještaju koji polažu Kongresu prošle godine, on im je rekao da „se vrate u školu“.

Ove godine račun za Trumpov rat protiv obaještajnih službi dolazi u obliku izgubljenih života i prenapregnutih zdravstvenih sistema. Američke obavještajne agencije su alarmirale predsjednika, čak su pružile i plan borbe protiv neprijatelja, sa preciznim detaljima o tome kako će se nova pandemija korona virusa odvijati. Predsjednik koji priželjkuje rat nije ništa učinio. Res ipsa loquitur – nemar govori sam za sebe.

Većina Amerikanaca nikada neće vidjeti neprerađenu i iscrpnu obavještajnu analizu koju predsjednik prima svaki dan, niti iko ko nije na prvoj liniji može cijeniti širinu izazova nacionalne sigurnosti koje obavještajni analitičari i službenici moraju slijediti. Zato su pres konferencije obavještajnih vođa tako važne, posebno kada na vidjelo iznesu predsjednikovo namjerno neznanje.

Očigledno je da pres konferencije ne mogu iznijeti svaki detalj o pitanjima koje obavještajna zajednica prati. Ali kao neko ko je radio na desecima obavještenja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u CIA-ji, znam da profesionalni analitičari daju svoj maksimum da tačno predstave povjerljive informacije, iako štite svoje izvore i metode.

Rusko miješanje u izbore

Uzmite u obzir godišnji izvještaj o prijetnjama za Kongres koji je odgođen na neodređeno ove godine. U ovoj procjeni, direktor Nacionalne obavještajne službe nudi objednjenu perspektivu od široke lepeze agencija čiji je primarni posao da pronađu činjenice i prate njihove implikacije. U izvještaju za 2019. koji je mnogo uznemiraio Trumpa, tadašnji direktor Dan Coats potvrdio je zaključak obavještajne zajednice da se Rusija umiješala u izbore 2016. u Trumpovu korist, i upozorio je da Trumpovo prijateljstvo sa sjevernokorejskim diktatorim Kin Jong-unom nije umanjio nuklearne ambicije te države.

Još važnije, godišnji obavještajni izvještaj je u više navrata upozorio na rizik globalne pandemije. Obavještajna zajednica je prvi put podigla uzbunu odmah nakon što je predsjednik Barack Obama došao na vlast u januaru 2009, kada je tadašnji direktor Dennis Blair rekao da je „najveći transnacionalni zdravstveni izazov za SAD potencijalno pojavljivanje ozbiljne pandemije, a primarni je kandidat veoma smrtonosni virus gripe“.

Nakon epidemije svinjske gripe (H1N1), Blair je udvostručio upozorenja 2010, naglašavajući potencijal da pandemija poremeti ekonomiju. „Manjak konstantnog praćenja i dijagnostičke sposbnosti za bolesti kod životinja“, kazao je on, „potkopava sposobnost SAD-a da identifikuje, suzbije i upozori na lokalne epidemije prije nego se one prošire.“

Blairov nasljednik James Clapper je poslao istu poruku u martu 2013, ali je dodatno pojasnio američku procjenu prijetnje sa dalekosežnim detaljima. Ukazujući na sve veću opasnost od zoonotičkih virusa, on je upozorio da je „lako prenosivi, novi respiratorni patogen koji ubija ili onesposobljuje više od jedan posto žrtava među najviše uznemirujućim mogućim događajima. Takav bi virus izazvao globalnu pandemiju.“

‘Ovo nije hipotetička prijetnja’

Predviđajući upravo pandemiju COVID-19, Clapper je jasno rekao da „ovo nije hipotetička prijetnja“. Trump je primio istu poruku u maju 2017., kada je Coats naglasio procjenu Svjetske banke koja je predvidjela da bi pandemija koštala svijet oko pet posto njegovog BDP-a. Coats je potom ponovio isto upozorenje 2019, svjedočeći da će „SAD i svijet i dalje biti ranjivi na narednu pandemiju gripe ili veliku epidemiju zarazne bolesti koja bi mogla odnijeti mnogo života i onesposobiti mnoge, ozbiljno oštetiti svjetsku ekonomiju, iscrpiti međunarodne resurse i povećati pozive SAD-u za podršku.“ Iznenađuje li ikoga što se Coatsov nasljednik ne zamara sa izvještajem ove godine?

Ali godišnji izvještaji obavještajnih službi nisu jedini izvještaji s kojih je skinuta oznaka tajnosti i koji pokazuju obim Trumpovog nemara pred pandemijom. Svake četiri godine, Nacionalno obavještajno vijeće, više analitičko tijelo američke obavještajne zajednice, radi Globalne trendove, predviđanje sila koje će vjerovatno oblikovati decenije u budućnosti. Vremenski okvir nije slučajan: ovo strateško predviđanje se dešava u vrijeme kada se smjenjuju administracije, nudeći predsjednicima dugoročnu međunarodnu perspektivu s kojom će oblikovati ili osvježiti svoje ciljeve nacionalne sigurnosti.

Trump je opisao pandemiju COVID-19 kao „nepredviđen problem“ koji „se pojavio niotkud“. Autori protekla tri Globalna trenda nipošto se ne bi složili, kao ni stotine stručnjaka koje oni konsultuju u izradi svojih analiza.

Žrtvovanje života na oltaru ega

Uzmite u obzir izvještaj iz 2008. „Globalni trendovi za 2025“, koji je bio proročanski. „Pojavljivanje nove, veoma zarazne respiratorne bolesti kod ljudi za koju nema adekvatnih protumjera moglo bi proizvesti globalnu pandemiju“, autori su upozoravali. Ova prijetnja, dodali su, će se vjerovatno pojaviti „u predjelu sa velikom gustoćom naseljenosti i tamo gdje je bliska veza životinja i ljudi, kao što su mnogi krajevi Kine i jugoistočne Azije.“ Čak i uz ograničenja na međunarodna putovanja, „putnici s blagim simptomima ili asimptomatični bi mogli prenijeti ovu bolest na druge kontinente“.

Od širenja dezinformacija o virusu do raspuštanja odjela Vijeća za nacionalnu sigurnost koji nadzire prijetnje od pandemije, Trump je protraćio višestruke prilike da bude ispred krize u vezi COVID-19. Zdravstvene i ekonomske posljedice s kojima se sada suočavamo, davno su još predviđene.

Američki obavještajni analitičari upozoravaju upravo na ovaj scenarij već najmanje 12 godina. Ali čak ni oni nisu mogli predvidjeti da će Amerika završiti sa predsjednikom spremnim da žrtvuje tako mnogo života na oltaru svog ega.

Izvor: Project Syndicate


Povezane

Više iz rubrike MIŠLJENJA
POPULARNO