Kakvog li iznenađenja, Bernie Sanders je bio u pravu sve vrijeme

Neumorni senator iz Vermonta oduvijek je znao da je novac tu da pomogne ljudima kojima je potrebna pomoć (Reuters)
Neumorni senator iz Vermonta oduvijek je znao da je novac tu da pomogne ljudima kojima je potrebna pomoć (Reuters)

Koja ironija.

Suočeni s pandemijom koja ubija ekonomiju, grupa bijesnih političara na Zapadu našla je mnogo novca da pokuša oživjeti svoje odjednom loše bilanse koji zavise od tržišta.

Sve u svemu, ubrizgali su hiljade milijardi dolara u frenetičnom nastojanju; novac za koji su uvijek tvrdili da ga nemaju i da ga ne mogu potrošiti da pomognu ljudima za koje tvrde, sa različitim stepenom iskrenosti, da su sada riješeni da im pomognu.

Danas su ovi žestoki kapitalisti koji su postali kvazisocijalisti, postali škrte kopije Bernija Sandersa, bili oni to spremni priznati ili ne.

Neumorni senator iz Vermonta oduvijek zna da je novac tu da pomogne ljudima kojima je potrebna pomoć i uvijek je bio spreman potrošiti ga na ljude kojima je pomoć potrebna, dugo prije nego je smrtonosni virus počeo uništavati američku ekonomiju nalik na Ponzijevu shemu sa žestinom poput tornada.

Sandersa i njegove humane planove da započne dugo zakašnjeli remont postojeće političke i ekonomske infrastrukture kako bi pomogao ljudima kojima je pomoć potrebna, odbacio je neoliberalni industrijski kompleks kao fantastična razmišljanja socijalističke kukavice koja nastavlja prodavati nemoguće.

Fantazija i stvarnost

Pa, nemoguće je čudom postalo moguće. Fantazija je, dijelom, postala stvarnost. Samouvjereni stručnjaci i političari koji sačinjavaju neoliberalni industrijski kompleks i koji su nam rekli da je trošenje velikih količina novca da se pomogne ljudima „ludo, ludo, ludo“ u zadnje vrijeme viču „trošite, trošite, trošite“ kao demokratske socijalističke „kukavice“ koje su nekada prezirali.

Sanders je možda ispao iz utrke da postane predsjednik, ali jednostavan, transformativni recept koji je definisao njegovu političku karijeru i njegove dvije nevjerovatne, osnažujuće kampanje za predsjednika, da vlada mora koristiti svoje bogatstvo da pomogne ljudima kojima je potrebna pomoć, nije samo prihvaćen od strane neoliberalnog industrijskog kompleksa, već će, ja smatram, postati upravljački princip u doglednoj budućnosti.

Bez sumnje, Sanders ima svoju zaslugu za dobar dio tog, bez obzira da li samozadoovljni i katastrofalno u krivu neoliberali priznaju da je njihov tvrdoglavi ideološki neprijatelj bio u pravu sve vrijeme u vezi ove ključne stvari.

Neuspjevši u tome, Sandersu će, bez sumnje, aplaudirati stručnjaci sa stavom mi i slobodno tržište znamo najbolje, jer je sa zakašnjenjem priznao da se „njegov put“ za demokratsku nominaciju „zatvorio“ i kao rezultat, jer je konačno uradio ispravnu stvar, iz pravih razloga, u pravo vrijeme.

Drugi mogu čak  ponuditi uobičajena sredstva za smirenje da opiše njegovu odluku da ustupi, nominaciju drugom članu neoliberalnog industrijskog kompleksa, Joeu Bidenu, kao „gracioznu“ ili „dostojanstvenu“.

Izrazi velikodušnosti

Nemojte da vas prevare prazni izrazi velikodušnosti. Ovo su, sjetite se, većinom isti poricatelji koji su proveli mnogo otrovnog vremena i prostora na TV-u i u kolumnama slikajući apsurdnu karikaturu Sandersa kao ljutitog, tvrdoglavog starca koji predstavlja egzistencijalnu prijetnju za američku ekonomiju koja je „u punom jeku“.

Prije četiri godine, Hillary Clinton je bila predvidivi izbor neoliberalnog industrijskog kompleksa. Ona je bila i više nego pikantna budući da je bila zadovoljna time što je naprosto reciklirala umornu, standardnu priču da se „adresiraju“ „gnjavatorske“ nejednakosti raširene u SAD-u.

Clinton je bila kandidatkinja za status quo u vrijeme kada su mnogi Amerikanci glasno odbijali status quo. Sanders je razumio ovaj duh vremena. Clinton nije, i za to je platila.

Na kraju, uprkos stalnom negodovanju centrističkih „progresivaca“, Clinton nije bila u stanju pobijediti neprikladnog narcisa gdje i kada se računalo – na izborima 8. novembra 2016.

Umjesto da to priznaju, Clinton i ostali su bili krivi za gotovo krivični politički nemar, njeni su saveznici uperili prst u jedinog demokratskog kandidata koji je bio u stanju izgraditi panamerički pokret koji je profitirao na slabosti vremena, jer, kako su oni rekli, on nije dovoljno brzo podržao Clinton. Cifre.

Sanders je upozorio Amerikance i sve ostale koji su željeli slušati da je državni politički i ekonomski aparat – u kojem su moć i bogatstvo u rukama nekolicine na račun mnogih – duboko i nepovratno oštećujući, i u konačnici, neodrživ.

Ukorijenjena nejednakost

Ogromna, ukorijenjena nejednakost koju je Sanders želio izliječiti, ne samo retorički, već na opipljive, konkretne načine, tragično izlazi na vidjelo dok COVID-19 uzima svoj nemilosrdni ljudski danak širom SAD-a.

Samo u Chicagu, siromašne manjine sa malim ili bez pristupa zdravstvenom sistemu, ne samo da su bili pozitivno u šokantnom neproporcionalnim broju, već su i oboljeli od ove bolestti u jednako šokantnim i neproporcionalnim brojevima.

Sanders je također upozorio da politički i ekonomski aparat opremljen da nastavi bogatiti bogate na račun mnogih ne samo da je neodrživ, već će se neminovno urušiti.

Ispostavilo se da je Sanders bio u pravu i po tom pitanju.

Decenijama je Sanders podsticao Amerikance da rade zajedno kako bi izgradili pošteniju naciju gdje će dividende prosperiteta dijeliti svi a ne samo nekolicina koja kontroliše većinu ogromnog bogatstva nacije. Ta moćna, egalitarna poruka rezonirala je sa milionima Amerikanaca 2016, kao i 2020.

Opasna provalija

Sramota je da Sanders, transparentno pažljiv, iskren i častan čovjek, neće biti u stanju da predvodi ovaj plameniti poduhvat kao šef. Ipak je pokušao. To je više nego što njegovi sitni, zaboravni osporavatelji mogu reći.

SAD se klacka iznad opasne provalije. Predvodi ga predsjednik koji laže i ponovo piše historiju kao diktator.

Kada prođe ova pandemija i desi se nužno pozivanje na odgovornost, vjerovatno će hiljade Amerikanaca umrijeti zbog nekompetentnosti i nemara jednog čovjeka: Donalda Trumpa.

On mora biti poražen u novembru. Da bi to uradio, Biden će morati istinski da se potrudi da ima Sandersa i njegove pristalice kao partnere da bi imali novu Demokratsku stranku sa ustaljenom hiperbolom o poštenju i jednakosti i, umjesto tog, posvetiti se činjenju poštenja i jednakosti ključnim, dominantnim principima Bidenove administracije.

Ako ne pobijedi, Biden će ponoviti sudbinu Hillary Clinton, dok će nebrojeni Amerikanci patiti od izboličavajuće traume zbog Trumpa tokom četiri naredne godine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

 Povezane

Šta dva iskusna političara u utrci za kandidata Demokratske stranke misle o pitanjima koja pritišću Amerikance.

21 Mar 2020
Više iz rubrike Piše
POPULARNO