Kako je govorio Joe Biden: Bosanci hoće slobodu

Kineski hakeri ciljali su na uposlene u kampanji Joea Bidena (Reuters)

Jučer sam pročitao kratku informaciju koja je tačna, ali joj je naslov i oblik propagandno zao i etički neprihvatljiv.

Informacija je o globalnoj pandemiji koronavirusom, donosi je glavni beogradski printani medij, a prenosi glavna novinska agencija Srbije, oboje poznati po svojim propagandističkim ulogama tokom ratova 1990-tih na Balkanu.

“Sećamo ga se iz vremena NATO agresije – Solana hospitalizovan zbog koronavirusa”, stoji u naslovu vijesti o bivšem generalnom sekretaru NATO-a Javieru Solani (77) koji je primljen u bolnicu nakon što je na testu bio pozitivan na korona virus.

Na isti način se i danas tri decenije od užasnih i agresivnih ratova, u kojima se zna koja država je izlazila iz svojih međunarodnih granica i učestvovala u ratovima i genocidu u susjednim međunarodno priznatim granicama, nepromjenljivo forsira radikalno suprotna priča, o navodnoj zavjeri svjetskih sila pa čak i o agresiji protiv Srbije, o kršenju međunarodnih zakona i drugih normi protiv srpskog naroda, sve to se čini unatoč utvrđenim činjenicama o zločinačkom režimu Slobodana Miloševića koji je Srbiju i cijeli Balkan odveo u najveću klaonicu nakon Drugog svjetskog rata.

Političke konfiguracije

Ovoj radikalnoj priči koja se svim sredstvima institucionalizira i normalizira jedini lijek je istina i to radikalna istina i suočenje s prošlošću. Držim da se ovo nije desilo u ključnoj zemlji Balkana i da je uz nečasne geopolitičke igre koje posredstvom Beograda i Banje Luke Rusija igra, moguće da u ovom dijelu svijeta dođe do novih krvoprolića.

Te igre Rusije na Balkanu su moguće i zbog činjenice da se na vlasti u Sjedinjenim Državama nalazi Donald Trump koji u svom dosadašnjem mandatu ni jednom riječju nije ukorio, a kamoli napao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog poteza koje čini kako u svom susjedstvu, tako i na Bliskom Istoku pa i na Balkanu. Stoga i jesu zabrinjavajuće lobističke inicijative prethodnih dana u SAD-u kako bi se do kraja Trumpovog mandata ostvarile neke političke prekonfiguracije na Kosovu, a možda i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a koje bi sigurno poremetile krhki balans na Balkanu koji je 90-tih uspostavio prvenstveno SAD.

A u SAD-u, dvojica demokratskih kandidata se još uvijek bore za demokratsku nominaciju i sada je očigledno da vodi bivši potredsjednik Joe Biden ispred svog demokratskog kolege Bernieja Sandersa. Jasno je da Biden predstavlja povratak establišmenta, a da Sanders zagovara jednu ideološku i ponekad vrijednosno primamljivu priču kojoj, sve su prilike, nedostaje ključna podrška. K tome, ne treba zanemariti da ideologija veoma često sa sobom nosi i netrpeljivosti u pogledu rase, religije i porijekla, što u ovom slučaju ne ide u korist Sandersa.

Posjeta Harisa SIlajdžića

I sam Sanders je nekoliko puta ponovio da Biden može pobijediti Trumpa što je sve dominantniji stav kod većine demokrata u SAD-u. A šta bi ta eventualna pobjeda Bidena značila za naš region Balkana? U najmanjem, značila bi da na čelo SAD-a dolazi čovjek koji, po svom vlastitom svjedočenju u Kongresu, dobro poznaje i historiju i politiku, i rat i mir na Balkanu. Ne treba zaboraviti njegovo aktivno protivljenje zločinačkoj i agresivnoj politici Slobodana Miloševića kada je u Kongresu 1994. godine zahtjevao da se Bosni i Hercegovini ukine embargo na oružje.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Upravo podsjećanje na stavove Bidena iz tog vremena jeste način da se činjenicama odgovori na radikalnu propagandu koja sve više liči na retoriku iz 90-tih i, štaviše, dolazi iz istih onih krugova koji su tada zapalili Balkan. Iz tog vremena ostao je njegov antologijski govor u Kongresu kada se kao senator iz Dalawera žestoko zalagao za zaustavljanje agresije i zločina genocida u Bosni i Hercegovini.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: ‘Podignite embargo!’ Premijer (Haris) Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, ugostio sam ga u mom uredu sa dvanaest mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, Demokrate i Republikanci. Jer se tada pričalo, znate, ‘ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno!’ Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću.

‘Dajte mi oružje!’

A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: ‘Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem’. I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti! Jer jedino onda…

A kako student historije Balkana mislim da sam pročitao kao svi ovdje, barem sam pokušao dati sve od sebe, išao sam tamo dva puta, razgovarao sam sa svima kako razgovaram… Dva posljednja Balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom.”

Zatim je Biden, budući da se protivio vojnoj intervenciji SAD-a u Zaljevu 1990. godine usporedio moralne i nacionalne interese tog rata sa zaustavljanjem pokolja u Bosni i veoma ljutito se obratio tadašnjim članovima Kongresa:

Pretvaranje agresora u žrtvu

“Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500.000 vojnika! Recite mi, recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid? Ovdje imamo masovne grobnice! Posjetio sam sa Bobom Dolom jednu bolnicu u Sarajevu. Znate li ko je u bolnici? Sedmero djece. Znate li zašto sedmero djece? Zato što Srbi sa okolnih brda u svojoj kampanji terora ciljaju djecu!

Prošetajte sa mnom kroz ulice Sarajeva i vidjet ćete razastrte deke i zastore. Mislio sam da je to Lower East Side iz 1919. godine u New Yorku i upitao sam zašto? Znate zašto su bile postavljene? Da bi spriječile liniju vatre srpskih snajpera koji su gađali djecu! Mi se pravimo da se to ne dešava! Upitajte Boba Dola, stajali smo tu pored jedne prelijepe žene i njene djevojčice koji su gledali na nas dok smo govorili, a neurohirurg je kazao šta je razlog zbog kojeg se ona ne okreće i ne vidi, te je okrenuo njenu glavu: ‘Metak joj je prošao straga kroz glavu i poremetio optičke nerve.’ Bilo je sedmero djece u toj bolnici i niko više!”.

Kapacitet za pobjedu nad Trumpom

Ovo podsjećanje na angažman i zalaganje Bidena iz 90-tih je važno zbog radikalne zle propagande koja izvrće utvrđene historijske činjenice i presude međunarodnih sudova, te ovom opasnom rabotom zavodi nove generacije pretvarajući agresore u žrtve, a žrtve stigmatizira i stavlja im na čelo nove mete. Uz kapacitet da pobjedi Trumpa na predstojećim američkim izborima kojeg mu je priznao i protukandidat, možda je upravo izbor Bidena dobar za mir u našem regionu.

Jer, da su tih 90-tih godina poslušali senatora Bidena, možda danas ne bismo uopće imali debate o genocidu i zločinima koji se negiraju, relativiziraju pa čak i slave! Možda danas ne bismo čitali opskurne propagandne informacije o navodnoj agresiji NATO-a (koja je zapravo zaustavila agresiju i zločine Miloševićevog režima) koje ni moralno ni etički ne služe na čast onima koji ih šire u vremenu globalne pandemije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera